Головна Блог Аналітична стаття Статті Про право відступу від попередньої правової позиції ВС з огляду на положення Конституції та загальні засади кримінального провадження.

Про право відступу від попередньої правової позиції ВС з огляду на положення Конституції та загальні засади кримінального провадження.

21.02.2020
Переглядів : 8792
Адвокат Несінов О.М. автор книг «Складові успіху у кримінальному процесі»

Згадайте новину: Виходить книга адвоката Несінова О.М. "Складові успіху в кримінальному процесі" КНИГА ДРУГА

Приймаючи кримінально процесуальний кодекс, законодавець визнав що його якість не є бездоганною, а його положення можуть не регулювати, або неоднозначно регулювати питання кримінального провадження (ч.6.ст.9 КПК). Для такого випадку передбачено застосування загальних засад кримінального провадження наведених в ст. 7 КПК, (129 Конституції України).

03.10.2017р. КПК доповнено статтями 434-1, 434-2 – які передбачають можливість відступу від попередніх висновків Верховного Суду (ВС), щодо застосування норми права у подібних правовідносинах.

Саме їх зміст, практику застосування, пропоную проаналізувати в контексті положень Конституції України та загальних засад кримінального провадження.

Кримінальне процесуальне законодавство складається не тільки з КПК, але й Конституції України, міжнародних договорів, та інших законів України (ч. 2. Ст. 1 КПК).

Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй. Норми Конституції України є нормами прямої дії (ст.8 Конституції).

Однією з засад судочинства є рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом;

( ст. 129 Конституції, п.3 ч.1 ст. 7 КПК ст. 9 Закону «Про судоустрій та статус судів»України)

Верховний Суд є найвищим судом у системі судоустрою України, який забезпечує сталість та єдність судової практики у порядку та спосіб, визначені процесуальним законом ( ч.1 ст. 36 Закону «Про судоустрій та статус судів»).

Таким чином можливість забезпечення сталості та єдності судової практики для ВС поставлена в залежність від порядку та способу, який законодавець визначив процесуальним законом.

Читайте статтю: Застосовані в книгах «Складові успіху у кримінальному процесі » методи захисту вкотре довели свою ефективність. Виправдувальний вирок Самарського районного суду м.Дніпро від 15.11.2019р. за ч.2 ст. 307 КК України.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст