1. Залежно від функціонального призначення та властивостей кормові добавки поділяються на такі категорії:
1) технологічні кормові добавки;
2) сенсорні кормові добавки;
3) поживні кормові добавки;
4) зоотехнічні кормові добавки;
5) кокцидіостатики та гістомоностатики.
2. У межах відповідної категорії кормова добавка може бути віднесена до однієї або декількох функціональних груп.
3. Технологічні кормові добавки включають такі функціональні групи:
1) консерванти - речовини або мікроорганізми, які захищають корм від пошкодження мікроорганізмами або їх метаболітами;
2) антиоксиданти - речовини, які продовжують строк зберігання кормів та кормових матеріалів, захищаючи їх від пошкодження внаслідок окислення;
3) емульгатори - речовини, які дозволяють формувати та підтримувати однорідну суміш двох або більше незмішуваних фаз у кормах;
4) стабілізатори - речовини, які дозволяють підтримувати визначений фізико-хімічний стан кормів;
5) желюючі агенти та драглеутворювачі - речовини, які надають корму певну структуру шляхом формування гелю або драглів;
6) згущувачі - речовини, які підвищують в’язкість кормів;
7) зв’язуючі агенти - речовини, які посилюють здатність часток корму триматися разом;
8) речовини контролю радіонуклідного забруднення - речовини, які перешкоджають поглинанню радіонуклідів або сприяють їх виведенню;
9) антиспікаючі агенти - речовини, які знижують здатність окремих часток корму триматися разом (прилипати);
10) регулятори кислотності - речовини, які регулюють рівень рН кормів;
11) силосні добавки - речовини, включаючи ензими та мікроорганізми, призначені для включення до складу кормів з метою покращення виробництва силосу;
12) денатуранти - речовини, що використовуються у виробництві перероблених кормів та дозволяють встановити походження харчових або кормових матеріалів;
13) речовини для зменшення забруднення кормів мікотоксинами - речовини, здатні стримувати або знижувати поглинання мікотоксинів, сприяти їх виведенню чи змінювати спосіб їх дії;
14) поліпшувачі гігієнічних умов - речовини або мікроорганізми, які сприятливо впливають на гігієнічні характеристики кормів шляхом зниження їх мікробіологічного забруднення;
{Пункт 14 частини третьої статті 16 із змінами, внесеними згідно із Законом № 3221-IX від 30.06.2023 }
15) інші технологічні кормові добавки - речовини або мікроорганізми, додані до кормів з технологічною метою, які сприятливо впливають на властивості корму.
{Частину третю статті 16 доповнено пунктом 15 згідно із Законом № 3221-IX від 30.06.2023 }
4. Сенсорні кормові добавки включають такі функціональні групи:
1) барвники - речовини, що надають або відновлюють забарвлення корму, речовини, що надають забарвлення продукту тваринного походження, речовини, що сприятливо впливають на колір декоративних рибок та птахів;
2) ароматичні суміші - речовини, наявність яких у кормі підвищує їх запах та смакові якості.
5. Поживні кормові добавки включають такі функціональні групи:
1) вітаміни, провітаміни та речовини з встановленим хімічним складом із схожою дією;
2) суміші мікроелементів;
Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.
Повний текстCopyright © 2014-2024 «Протокол». Всі права захищені.