Головна Блог Аналітична стаття Статті Приватний виконавець та контроль за його діяльністю в умовах воєнного стану

Приватний виконавець та контроль за його діяльністю в умовах воєнного стану

06.06.2022
Переглядів : 2926

З моменту введення воєнного стану був заблокований доступ до АСВП та Єдиного реєстру боржників, що в свою чергу призвело до фактичного зупинення діяльності приватних виконавців

У відповідності до ч. 1, 4 ст. 8 ЗУ "Про виконавче провадження", реєстрація виконавчих документів, документів виконавчого провадження, фіксування виконавчих дій здійснюється в автоматизованій системі виконавчого провадження (АСВП), порядок функціонування якої визначається Міністерством юстиції України.

Рішення виконавців та посадових осіб органів державної виконавчої служби виготовляються за допомогою автоматизованої системи виконавчого провадження. У разі тимчасової відсутності доступу до автоматизованої системи допускається виготовлення документів на паперових носіях з подальшим обов’язковим внесенням їх до автоматизованої системи не пізніше наступного робочого дня після відновлення її роботи.

Крім того, доступ виконавця як приватного так і державного до реєстрів прав власності на нерухоме майно, обтяжень нерухомого майна пов’язаний безпосередньо з доступом до АСВП. На практиці це означає, що у випадку відсутності до доступу до АСВП – у приватного виконавця також відсутній доступ до інших реєстрів.

Згадайте новину: Мін’юст знищує професію приватних виконавців – голова АПВУ Віталій Чепурний

Таким чином, блокування доступу приватного виконавця до АСВП фактично унеможливлює виконання ним своїх професійних обов’язків.

Очевидним є те, що з юридичної точки зору були відсутні будь-які підстави для блокування системи АСВП та Єдиного реєстру боржників.

Але, треба враховувати те, що діюче законодавство України станом на 24 лютого 2022 року не передбачало чітких дій регулятора (Міністерства юстиції України) щодо обставин, які виникли, а тому таке блокування можливо розглядати як єдине із можливих рішень спрямоване на захист даних та недопущення несанкціонованих дій в системі.

Разом з тим логічним є те, що необхідно було врегулювати такі правовідносини, прийнявши відповідний нормативно-правовий акт.

Такий нормативний акт з’явився 04 квітня 2022 року у вигляді Наказу Міністерства юстиції України № 1310/5 Про деякі питання доступу до автоматизованої системи виконавчого провадження та Єдиного реєстру приватних виконавців України у період воєнного стану. Вказаний Наказ передбачав рівні можливості відновлення доступу до АСВП як державним так і приватним виконавцям, що в свою чергу повинно було розблокувати діяльність органів державної виконавчої служби та приватних виконавців.

Абз. 2 п. 2 Наказу № 1320/5 передбачено, що у період дії воєнного стану на території України, приватним виконавцям та помічникам приватних виконавців доступ до автоматизованої системи виконавчого провадження припиняється та відновлюється адміністратором автоматизованої системи виконавчого провадження на підставі письмового повідомлення Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України, яке готується на підставі письмового звернення приватного виконавця.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст