Приватні виконавці: coming soon

23.12.2016
Автор:
Переглядів : 3613

У жовтні цього року набули чинності два закони, відповідно до яких в Україні запроваджується інститут приватних виконавців, а саме: Закон України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів» та Закон України «Про виконавче провадження». Відтепер примусове виконання судових рішень і рішень інших органів покладається не лише на органи державної виконавчої служби, а ще й на приватних виконавців. Такі законодавчі нововведення викликали неабиякий суспільний резонанс: хтось почав говорити про «колекторів у законі» та відкриті полювання за боржниками, інші лякали відбиранням приватними виконавцями житла українців за наявні борги, ще хтось відкрито заявляв, що єдине завдання цих законів – змусити людей через страх, на межі сил, сплачувати захмарні комунальні тарифи. Проте зазначені документи не мають жодного стосунку до колекторської діяльності та не передбачають, що приватні виконавці будуть «з бітами» вибивати борги з українців. Останні діятимуть в межах законодавства про виконавче провадження та жодним чином не звужуватимуть права боржників. Адже згідно з чинним законодавством, як державні, так і приватні виконавці зобов'язані сумлінно здійснювати свою діяльність, не розголошувати професійну таємницю та поважати інтереси стягувачів і боржників.

Згадайте новину: Інститут приватних виконавців в Україні: бути чи не бути?

І хоча дискусії щодо введення інституту приватного виконання судових рішень досі не вщухають, а думки професійної спільноти з цього приводу подекуди діаметрально протилежні, Міністерство юстиції вже розробило Порядок доступу до професії приватного виконавця, Порядок формування і ведення Єдиного реєстру приватних виконавців України, Порядок виплати та розмірів винагород державним виконавцям і встановлення розміру основної винагороди приватного виконавця, Порядок здійснення контролю за діяльністю працівників органів державної виконавчої служби, приватних виконавців, Положення про офіс приватного виконавця та інші нормативно-правові акти, що регулюють діяльність приватного виконавця. Про це та про інше йшла мова під час спільної конференції Центру комерційного права та Міністерства юстиції на тему: «Місце приватного виконавця у системі виконання судових рішень».

Так, за словами заступника Міністра юстиції України з питань виконавчої служби Сергія Шкляра, приватним виконавцем може бути громадянин України, який досяг 25 років, має вищу юридичну освіту, стаж роботи у галузі права після отримання диплома не менше ніж 2 роки, вільно володіє українською та склав кваліфікаційний іспит. Особи, які виявили бажання працювати у сфері приватного виконання рішень, проходять навчання на курсах, організованих Інститутом права та післядипломної освіти Мін’юсту, тривалістю в 1 місяць. Інформація про місце і строк проведення таких курсів розміщується на офіційному сайті Мін’юсту за 15 днів до початку їх проведення. Задля закріплення отриманих під час навчання знань та набуття практичних навичок у сфері примусового виконання проводиться місячне стажування осіб, які закінчили курси. Під час стажування керівник залучає таких осіб до виконання завдань під час вчинення заходів щодо примусового виконання судових рішень та рішень інших органів.

Двадцять комп’ютерів на один іспит

Кандидати, які пройшли навчання та стажування, подають до Кваліфікаційної комісії приватних виконавців заяву про допуск до складання кваліфікаційного іспиту. Такий іспит проводиться в окремому приміщенні з електронною системою для проведення автоматизованого анонімного тестування.

Варто зазначити, що для функціонування такої системи тестування необхідні технічні засоби, а саме: 20 портативних комп’ютерів; сервер; програмне забезпечення; портативний комп’ютер, що використовується для адміністрування системи, з підключеним до нього принтером; сховище для резервного копіювання бази даних; комунікаційне обладнання. Усі ці технічні засоби об’єднуються в єдину локальну обчислювальну мережу, підключення якої до будь-яких інших мереж заборонено. Створення, первинне налаштування системи тестування на комп’ютерному обладнанні Міністерства юстиції України, її подальше технічне обслуговування здійснюється ДП «Національні інформаційні системи» в межах адміністрування Єдиного реєстру приватних виконавців України.

Вспомните новость: Помощники получат реальный шанс стать судьями: хорошо ли это?

Слідкуйте за сайтом!

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст