Головна Блог Аналітична стаття Статті Притягнення до кримінальної відповідальності чиновників, які своїми діями нанесли шкоду суб'єктам господарської діяльності

Притягнення до кримінальної відповідальності чиновників, які своїми діями нанесли шкоду суб'єктам господарської діяльності

03.04.2015
Автор:
Переглядів : 8681

Значна кількість тих, хто стояв на Майдані та обрав європейський шлях розвитку України вимагають системних змін у взаємовідносинах між службовцем та суб’єктом господарювання. Будь-яка діяльність бізнесу має вимірюватися не залежністю останнього від волі або підпису чиновника, що часто призводить до порушення життєздатності цілих підприємств та його працівників, а впровадженням чітких рівноправних правил взаємодії держави та підприємця.

Доволі часто у громадян України виникає питання, яке мало актуальність вчора та залишається не менш актуальним сьогодні -“Чи можливо притягнути до кримінальної відповідальності чиновника за дії, що завдали шкоди суб’єкту підприємницької діяльності?”

Ведучи розмову про кримінальну відповідальність чиновників, ми повинні з’ясувати , хто підпадає під історично прийняте суспільством поняття «чиновник».

Чиновник — особа, яка перебуває в державно-службових відносинах на засадах присяги з юридичною особою публічного управління і здійснює за дорученням останньої управлінської функції відповідно до наданої компетенції.

Клас чиновників з'явився з появою «Табеля про ранги» 1722 року. Чиновники вищих класів зазвичай називалися сановниками. З ліквідацією «Табеля про ранги» після Жовтневого перевороту в 1917 році клас чиновників ліквідували. Особи, зайняті у сфері державного управління, стали називатися державними службовцями, проте неофіційно термін «чиновник» продовжує існувати й сьогодні.

Отже, хто такі чиновники, з’ясовано. Але якщо більш розгорнуто говорити про кримінальну відповідальність за завдання шкоди суб’єктам підприємницької діяльності, не можливо не згадати і про інших представників державної влади.

Представник влади як особлива категорія службових осіб, наділений у межах своїх повноважень правом віддавати іншим особам (як фізичним, так і юридичним) обов’язкові для виконання накази, розпорядження, вказівки, приймати рішення не тільки в рамках відомства, представником якого він є, а й поза ним, тобто з приводу поводження, вчинків та діянь громадян, які не є його підлеглими.

До представників влади належать народні депутати; працівники судових та адміністративних органів (судді, судові виконавці, слідчі й оперативні працівники органів МВС і СБУ, прокурори, їхні помічники, а також слідчі прокуратури, співробітники міліції, пожежні інспектори, інспектори лісоохорони, рибного нагляду, мисливські й податкові інспектори та ін.).

Як визначається відповідальність службовця?

За загальним правилом, особи, які винуваті у порушенні законодавства про державну службу, несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно із чинним законодавством (ст.38 ЗУ «Про державну службу»), а особи, винуваті у порушенні законодавства про службу в органах місцевого самоврядування, притягуються до цивільної, адміністративної або кримінальної відповідальності згідно із Законом (ст.23 ЗУ «Про службу в органах місцевого самоврядування»).

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст