Головна Блог Аналітична стаття Статті Председатель Ассоциации судей хозсудов Украины Н.Морщагина: «Проект ХПК Украины требует детального обсуждения»

Председатель Ассоциации судей хозсудов Украины Н.Морщагина: «Проект ХПК Украины требует детального обсуждения»

27.04.2017
Автор:
Переглядів : 1761

По словам председателя Ассоциации судей хозяйственных судов Украины Натальи Морщагиной, проект Хозяйственного процессуального кодекса Украины требует детального обсуждения. Полный текст статьи г-жи Морщагиной мы приводим ниже на языке оригинала.

Громадська організація «Асоціація суддів господарських судів України» звертається з проханням до всіх суддів, науковців, адвокатів, юристів, долучитися до процесу детального вивчення та обговорення проекту Господарського процесуального кодексу України (проект Закону №6232) з метою уникнення протиріч при їх застосуванні на практиці, оскільки деякі новели господарського процесу, запропоновані Проектом, потребують уточнень.

Слід зазначити, що ще 200 років тому, форма та суть господарського процесу була закладена першими арбітражними судами, в яких суддями виступали самі підприємці, завдяки яким і було в цілому сформульовано суть господарського процесу.

Вспомните новость: Судья Наталья Морщагина: «Сейчас стыдно сказать, что ты судья, потому что к нам относятся, как к прокаженным»

На сьогодні можна виділити три характерні риси господарського судочинства, а саме:

- швидкість розгляду судових справ, яка вирізняла господарську юрисдикцію та підтверджується відсутністю скарг до Європейського суду з прав людини стосовно порушення строків розгляду господарських справ;

- не зарегламентованість господарського процесу;

- документарність процесу, прийняття рішення по справі за наявними письмовими доказами.

Натомість, проектом передбачається запровадження в господарському процесі нових форм судового провадження, здебільшого запозичених із суміжних видів судочинства, а саме наказного, спрощеного та загального.

Так, ч.ч.1, 2 ст.13 Проекту закріплюють, за аналогією з цивільним процесом, положення про наказне провадження, яке призначене для розгляду справ за заявами про стягнення грошових сум незначного розміру, щодо яких відсутній спір або про його наявність заявнику не відомо. Водночас, питання про ефективність застосування цього інституту у цивільному процесі є досить спірним, оскільки це провадження не виправдало себе та має здебільшого «декларативний характер». Тому не зрозуміло, яким чином впровадження наказного провадження у господарському судочинстві сприятиме його удосконаленню.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст