Головна Блог Аналітична стаття Статті Правозастосовна практика стосовно булінгу: що необхідно знати правозахиснику

Правозастосовна практика стосовно булінгу: що необхідно знати правозахиснику

27.06.2019
Автор:
Переглядів : 5549

Відповідно до ст.173-4 КУпАП України булінгом є діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого, пише ukrainepravo.com

До відповідальності притягуються учасники освітнього процесу, а в разі якщо діяння вчиняють неповнолітні та малолітні, то відповідальність нестимуть батьки або особи що їх заміняють. Для притягнення до відповідальності винної особи слід звернутися до керівника навчального закладу або до Національної поліції України. За результатами розгляду заяви, поліцією буде складено протокол про адміністративне правопорушення, який повинен відповідати вимогам Інструкції з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення в органах поліції, затвердженої наказом МВС України 06.11.2015 № 1376.

Згадайте новину: В Україні суди винесли вже 7 постанов щодо булінгу

З метою належного розгляду справи в суді, крім протоколу, поліція повинна передати письмові пояснення сторін конфлікту та свідків. Окрім цього, долучаються характеристика з начального закладу, інформаційна довідку від психолога, доповідна та пояснювальна записка класного керівника, протокол засідання комісії щодо розслідування випадку булінгу, клопотання керівника навчального закладу про притягнення до відповідальності батьків. Якщо потрібно встановити ступінь спорідненості, то надаються копія свідоцтва про народження, довідка про склад сім’ї. А у разі завдання тілесних ушкодження – долучається довідка з медичного закладу та витяг з журналу реєстрації захворювань, що засвідчує, зокрема, факт виклику швидкої.

З вищеописаного вбачається, що притягнення до відповідальності за вчинення булінгу може бути досить складною справою, а тому участь адвокатів у таких справах є важливою та необхідною.

Перше рішення по булінгу було винесено суддею Бориспільського міськрайонного суду Київської області 05 лютого 2019 року. Саме тоді особу було визнано винною у скоєнні правопорушення, передбаченого ст.173-4 КУпАП України. Для аналізу правозастосовної практики ми використали 100 перших постанов у справах про боулінг, які винесені судами на цей час, для пошуку закономірностей у вирішені таких справ.

Користуйтеся консультацією: Булінг. Відповідальність.

Географія правозастосовної практики

Лідерами з розгляду справ виявилися Київська, Херсонська, Кіровоградська
і Черкаська області. Найбільше справ (28) розглянуто у Київській області. Водночас, є області, де справи по булінгу ще не дійшли до судового розгляду ( Волинська, Луганська, Сумська, Тернопільська, Чернівецька області). Очевидно, що у Київській області більш фаховим є вирішення матеріалів по боулінгу. Але інші регіони з містами-«мільйонниками» ще особливо не відреагували на нову тенденцію.

Кого притягують до відповідальності

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст