Головна Блог Аналітична стаття Статті Правопорушення у сфері містобудівної діяльності в Україні. Аналіз судової практики.

Правопорушення у сфері містобудівної діяльності в Україні. Аналіз судової практики.

03.04.2016
Автор:
Переглядів : 14130

Містобудівна діяльність – це діяльність спрямована на задоволення основних, природних прав людини: на житло, на безпечне навколишнє середовище, врешті решт на комфортне щасливе життя. Саме тому державою повинні бути забезпечені прозорі та зрозумілі правила регулювання цієї діяльності а також адекватні та справедливі міри покарання за їх порушення. Останні роки правове регулювання містобудівної діяльності стрімко змінюється. І така тенденція буде продовжена в зв’язку із проведенням реформи децентралізації влади та Євро-інтеграційних процесів.

Так з 1 вересня 2015 року почав діяти Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та удосконалення містобудівного законодавства» № 320-VIII від 9.04.2015 року. На виконання цього Закону приймаються інші підзаконні акти.

При цьому роль органів, що забезпечують формування державної політики у сфері містобудування як в центрі так і на місцях буде посилюватися. Органи Державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду, відповідно до чинного законодавства, мають суттєві повноваження та механізми впливу для запобігання правопорушень у сфері містобудівної діяльності.

Однак, аналіз судової практики свідчить про значну кількість справ, розгляд яких довів правову необізнаність а інколи і недостатню компетентність суб’єктів містобудівної діяльності як з боку державних органів так і з боку приватних осіб. Така ситуація, на думку автора, призводить до зайвого витрачання ресурсів, часу а також погіршує інвестиційний клімат у країні в цілому.

Вищий Адміністративний Суд України 18 вересня 2015 року Прийняв Постанову Пленуму № 21 «Про огляд практики розгляду справ, які виникають зі спорів у сфері містобудування та архітектурної діяльності» в якої проаналізував основні проблемні питання у правозастосуванні цієї категорії спорів. От же, правові позиції ВСУ, ВАСУ, та судові рішення місцевих та апеляційних судів проаналізовані автором в цієї роботі.

Правопорушення в сфері містобудівної діяльності умовно можна розділити на таки категорії:

1. Злочин передбачений ст.197-1 Кримінального Кодексу України (розглядається за процедурою встановленою КПК України – у цієї роботі не досліджуємо).

2. Адміністративні правопорушення відповідно ст.ст. 96, 961, 18842 Кодексу України про Адміністративні правопорушення.

3. Правопорушення відповідно до Закону «Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності»

4. Знесення самочинного будівництва відповідно до ст.376 ЦК України

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст