Головна Блог Аналітична стаття Статті Право на забвение: можно ли добиться изъятия из Интернета нежелательных данных о себе

Право на забвение: можно ли добиться изъятия из Интернета нежелательных данных о себе

11.06.2018
Автор:
Переглядів : 4487

Иван Бунин когда-то написал: «Все проходит, но не все забывается». То же самое можно сказать и об Интернете, который помнит все до мелочей, он — вне времени. Это оправдывает актуальность предоставления права на забвение в современном мире. Рассмотрим, какой механизм защиты такого права теперь действует в Европейском Союзе, и существует ли аналогичная возможность в Украине, сообщает zib.com.ua.

Іспанський прецедент

З активним розвитком мережі Інтернет прискореними темпами набуває актуальності питання захисту честі, гідності та ділової репутації певної особи в контексті поширення щодо неї інформації. Ця тенденція спричинила виникнення в європейській практиці нового фундаментального права — права на забуття в мережі Інтернет (англ. right to be forgotten). Під ним розуміється право фізичної особи за певних умов вимагати від оператора пошукової системи видалення посилань на певні сторінки, які відображаються в списку результатів пошуку при введенні імені такої особи в пошуковий рядок, та в разі відмови оператора — звернутися з такими вимогами до суду.

Хоча ця концепція сформувалася ще у 2010 році у Франції — після прийняття Хартії про право на забуття, активно обговорювати таке право почали після рішення Суду справедливості ЄС у справі «Google Spain SL, Google Inc. v Agencia Española de Protección de Datos, Mario Costeja González».

Так, у 2010 році громадянин Іспанії Маріо Костеха Гонсалес подав до Національного агентства із захисту даних Іспанії скаргу проти La Vanguardia Ediciones SL(видавництво щоденної газети) та Google Spain і Google Inc. Він скаржився на те, що за запитом його імені в пошуковику список результатів відображав посилання на дві сторінки каталонської газети, датовані січнем та березнем 1998 року, що містили повідомлення про продаж із аукціону його заставленого будинку.

Чоловік стверджував, що обставини, через які він був змушений позбутися майна, аби покрити заборгованість із соціального страхування, вже давно залишились у минулому. Тож згадування про це тепер є повністю недоречним. М.Гонсалес вимагав від газети видалити або змінити сторінки таким чином, щоб його персональні дані більше не з’являлися, а від Google Spain SL і Google Inc. — видалити ці персональні дані таким чином, аби вони більше не з’являлися в результатах пошуку.

Національне агентство із захисту даних Іспанії відхилило скаргу, пославшись на законність публікації. У свою чергу агентство висунуло компаніям вимогу вжити всіх необхідних заходів для видалення даних з їхнього пошукового індексу та зробити неможливим доступ до них у майбутньому.

Не погодившись із цим, Google Spain SL та Google Inc. подали 2 позови про скасування рішення агентства до Верховного суду Іспанії, а той передав неоднозначну справу до вищої інстанції — Суду справедливості ЄС.

Таблоид: Что надо знать покупая через интернет: полезные советы

Екстериторіальність захисту

ВС Іспанії цікавився:

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст