Головна Блог Аналітична стаття Статті Практиканти, ЄСВ і «мінімалка»: платити не можна не платити

Практиканти, ЄСВ і «мінімалка»: платити не можна не платити

17.03.2017
Автор:
Переглядів : 11868

Користуйтесь консультацією: Як правильно нараховувати та сплачувати ЄСВ у 2017 році

нструкція: як самостійно ліквідувати ФОП

Цивільно-правові угоди з фізичними особами в 2017 році

Читайте статтю: Оподаткування доходів адвоката та нотаріуса: різні підходи платника податків та фіскалів

Вспомните новость: На что влияет изменение минимальной заработной платы и прожиточного минимума с 01.05.2016 - таблица

Якщо з оподаткуванням ПДФО виплат практикантам все зрозуміло й особливих варіантів тут немає, то з нарахуванням ЄСВ на зарплату/дохід учнів-практикантів, а також виплатою їм мінімальної зарплати, бачимо ситуацію так.

ЄСВ

Посилаючись на п. 7 Порядку надання робочих місць для проходження учнями, слухачами професійно-технічних навчальних закладів виробничого навчання та виробничої практики, затвердженого постановою КМУ від 07.06.1999 р. № 992 (далі — Порядок № 922), у якому сказано, що під час виробничої практики учні не є штатними працівниками, ПФУ свого часу в листі від 14.08.2012 р. № 18973/03-20 дійшов висновку, що в такому разі учні не перебувають у трудових відносинах із підприємством, отже, з їхньої заробітної плати ЄСВ не утримується та на неї не нараховується. Аналогічне роз’яснення, але вже за авторством ДФСУ було розміщено в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі (ЗіР) в категорії 301.03, але згодом воно було переведено в розряд «не чинні».

Тепер у ЗІР в тій же категорії розміщено відповідь, що «суми заробітної плати, які виплачує підприємство учням та слухачам учбових закладів при проходженні ними виробничої практики, є базою для нарахування єдиного внеску і єдиний внесок у цьому випадку нараховує підприємство».

Погоджуємося з тим, що є об’єкт оподаткування ЄСВ і додамо таке.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст