Головна Блог Аналітична стаття Статті Повідомлення про підозру: коли не до сміху

Повідомлення про підозру: коли не до сміху

03.07.2019
Автор:
Переглядів : 5626

Нещодавно у справі про притягнення до кримінальної відповідальності відомого адвоката виникли казуси у процесі правозастосування, де сторона обвинувачення вважала, що особа набула спеціального статусу – підозрюваний – а сторона захисту – ні.

Камінь спотикання виявився у процедурі вручення. Тема, до речі, актуальна, враховуючи вал вручень повідомлення про підозру, у яких прокурори, чомусь, вважають, що для цього адвокат взагалі не потрібен, а саме повідомлення відносять до повістки, і виправдовуються ст. 135 КПК України. Бачте, там написано…

Слід зупинитися на тому, що норми процесуального права у контексті визначеної процесуальної дії слід сприймати комплексно.

Читайте статтю: Оскарження повідомлення про підозру: перша судова практика

Повідомлення про підозру - один із найважливіших процесуальних актів, спрямований на практичну реалізацію функції розслідування та забезпечення захисту прав і законних інтересів особи, щодо якої здійснюється кримінальне провадження, який полягає в прийнятті рішення про повідомлення про підозру; врученні повідомлення про підозру особі, щодо якої здійснюється провадження; роз'ясненні підозрюваному його прав та наданні можливостей щодо їх реалізації і допиті обвинуваченого.

Повідомлення про підозру обов'язково здійснюється, відповідно до приписів статті 276 КПК України, у випадках:

1) затримання особи на місці вчинення кримінального правопорушення чи безпосередньо після його вчинення;

2) обрання до особи одного з передбачених цим Кодексом запобіжних заходів;

3) наявності достатніх доказів для підозри особи у вчиненні кримінального правопорушення.

Читайте статтю: «Обґрунтована підозра»: непізнаний феномен українського кримінального процесу

При цьому, ч. 1 ст. 276 КПК визначає, що повідомлення про підозру здійснюється в порядку, передбаченому ст. 278 КПК, відповідно до норм якої письмове повідомлення про підозру вручається в день його складення слідчим або прокурором, а у випадку неможливості такого вручення – у спосіб, передбачений КПК для вручення повідомлень особисто, повідомлення про підозру вручається у спосіб, передбачений для виклику та приводу особи (глава 11 КПК України, ст.ст. 135, 136), тобто шляхом:

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст