Головна Блог Аналітична стаття Статті ПОВЕРНЕННЯ ОБВИНУВАЛЬНОГО АКТУ - судова практика

ПОВЕРНЕННЯ ОБВИНУВАЛЬНОГО АКТУ - судова практика

12.02.2018
Переглядів : 48523

У кримінальному провадженні з прийняттям нового процесуального кодексу ми стали свідками багатьох нововведень, одним з яких є завершальна форма досудового слідства, яка оформлюється у вигляді обвинувального акту.

Згідно з ч. 1 ст. 291 КПК України, обвинувальний акт складається слідчим, після чого затверджується прокурором.

Обвинувальний акт – це важливий процесуальний документ досудового розслідування, який оформляє його результати. В ньому підводяться підсумки досудового слідства, обґрунтовуються доказами висновки слідчого, прокурора щодо винуватості підозрюваного та юридичної кваліфікації його діянь, формулюється в остаточному вигляді обвинувачення.

Насамперед, ці вимоги пов’язані зі ст. 6 Конвенції «Про захист прав людини та основоположних свобод», де зазначено, що кожний обвинувачений у вчиненні кримінального правопорушення має бути негайно й детально проінформований зрозумілою для нього мовою про характер і причини висунутого проти нього обвинувачення.

На сьогодні серед захисників існує багато думок щодо того, яким чином використовувати недоліки, котрі містяться в обвинувальному акті. Одні вважають, що необхідно призначати справу до розгляду та використовувати недоліки з метою спростування обвинувачення, інші – що потрібно вказувати на кожен недолік і подавати відповідне клопотання про його повернення та приведення у відповідність до вимог кримінального процесуального кодексу України.

Кожна думка має право на своє існування, але в кожному випадку потрібно пам’ятати, що головне правило, якого повинен дотримуватися захисник в кожній справі, – не завдати шкоди своєму клієнтові та його інтересам.

Якщо ми розглядаємо в суді обвинувальний акт, який містить певні недоліки, ми повинні враховувати інтереси клієнта. А саме, якщо санкція статті, за якою притягується клієнт, передбачає реальний вид покарання у вигляді позбавлення волі у той час, коли йому обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, застави або особистого зобов’язання, то у такому випадку кожне повернення обвинувального акту на доопрацювання – це ще один гарантований шанс, що Ваш клієнт буде перебувати на волі, а не у СІЗО.

При вирішенні цього питання потрібно бути реалістами. Наша судова система, яка будувалася роками в пострадянському просторі й була спрямована на обвинувачення громадян, у більшості випадків не здатна розглядати кримінальні провадження з дотриманням принципу змагальності сторін. Саме тому, нам потрібно в кожній справі керуватися принципом, реалізація якого буде захищати інтереси клієнта в кримінальному провадженні.

Відповідно до ст. 110 КПК України, обвинувальний акт є процесуальним рішенням, яким прокурор висуває обвинувачення у вчиненні кримінального правопорушення і яким завершується досудове розслідування.

Однак, з огляду на судову практику, можна систематизувати більшість порушень вимог кримінального процесуального кодексу України, які стають підставою для повернення обвинувального акту прокурору.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст