Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВСУ від 30.03.2016 року у справі №6-3004цс15

Постанова ВСУ від 30.03.2016 року у справі №6-3004цс15

12.02.2017
Автор:
Переглядів : 185

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 березня 2016 року м. Київ

Судові палати у цивільних та господарських справах

Верховного Суду України в складі:

головуючого Гуменюка В.І., суддів Барбари В.П.,Колесника П.І.,Потильчака О.І., Берднік І.С.,Лященко Н.П.,Сімоненко В.М., Жайворонок Т.Є.,Охрімчук Л.І.,Шицького І.Б., Яреми А.Г.,за участю представника ОСОБА_12 - ОСОБА_13,

розглянувши на спільному судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_14 до відділу державної виконавчої служби Рівненського міського управління юстиції Рівненської області, товариства з обмеженою відповідальністю «Укрспецторг груп», ОСОБА_12, відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно реєстраційної служби Рівненського міського управління юстиції Рівненської області, третя особа - публічне акціонерне товариство «Універсал Банк», про визнання недійсними прилюдних торгів, протоколу проведення прилюдних торгів з реалізації нерухомого майна, акта про реалізацію предмета іпотеки, свідоцтва про придбання нерухомого майна та скасування державної реєстрації права власності за заявою ОСОБА_12 про перегляд ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 25 березня 2015 року та рішення Апеляційного суду Рівненської області від 7 квітня 2014 року,

в с т а н о в и л и :

У березні 2013 року ОСОБА_14 звернулась до суду із зазначеним позовом, мотивуючи вимоги тим, що їй на праві приватної власності належить будинок на АДРЕСА_1, який збудований на земельній ділянці, що є предметом іпотеки. 26 березня 2013 року товариство з обмеженою відповідальністю «Укрспецторг груп» (далі - ТОВ «Укрспецторг груп») провело торги з реалізації вказаного будинку та земельної ділянки і єдиним покупцем на торгах було зареєстровано ОСОБА_12, який став їх переможцем.

Посилаючись на те, що прилюдні торги були проведені з порушенням вимог чинного законодавства, зокрема, всупереч вимогам пункту 3.5 Тимчасового положення про порядок проведення прилюдних торгів з реалізації арештованого нерухомого майна, затвердженого наказом Міністерства юстиції 27 жовтня 1999 року № 68/5 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 2 листопада 1999 року № 745/4038 (далі - Тимчасове положення), вказану інформацію щодо проведення повторних прилюдних торгів спеціалізованою організацією було розміщено на відповідному веб-сайті через 7 днів з моменту проведення переоцінки майна, всупереч вимогам пунктів 3.6, 3.9 Тимчасового положення не було зазначено процента зносу майна, що унеможливило отримання боржником більшої грошової суми від продажу майна, на порушення вимог пунктів 7.1, 7.2 Тимчасового положення прилюдні торги відбулися за участю лише одного учасника, ОСОБА_14 просила визнати недійсними: прилюдні торги, проведені 26 березня 2013 року; протокол № 018-0149/12 проведення прилюдних торгів з реалізації предмета іпотеки; акт про реалізацію предмета іпотеки, затверджений начальником (заступником начальника) органу державної виконавчої служби; свідоцтво про придбання ОСОБА_12 нерухомого майна, що було предметом іпотеки, а саме домоволодіння, яке складається із житлового будинку та земельної ділянки за адресою: АДРЕСА_1, та скасувати державну реєстрацію права власності.

Суди розглядали справу неодноразово.

Рівненський міський суд Рівненської області останнім рішенням від 31 січня 2014 року відмовив у задоволенні позову ОСОБА_14

Апеляційний суд Рівненської області рішенням від 7 квітня 2014 року рішення Рівненського міського суду Рівненської області від 31 січня 2014 року скасував та ухвалив нове рішення, яким позовні вимоги ОСОБА_14 задовольнив частково: визнав недійсними торги, оформлені протоколом проведення прилюдних торгів з реалізації нерухомого майна; акт про реалізацію предмета іпотеки, затверджений начальником (заступником начальника) органу державної виконавчої служби; свідоцтво про придбання нерухомого майна, що було предметом іпотеки, а саме житлового будинку та земельної ділянки за адресою: АДРЕСА_1; скасував державну реєстрацію права власності ОСОБА_12 У решті позову відмовив.

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ ухвалою від 25 березня 2015 року касаційні скарги публічного акціонерного товариства «Універсал банк» (далі - ПАТ «Універсал банк») та ОСОБА_12 відхилив, рішення Апеляційного суду Рівненської області від 7 квітня 2014 року залишив без змін.

15 грудня 2015 року до Верховного Суду України звернувся

ОСОБА_12 із заявою про перегляд ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 25 березня 2015 року та рішення Апеляційного суду Рівненської області від 7 квітня 2014 року з підстав неоднакового застосування судами касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права, а саме частини восьмої статті 54 Закону України «Про виконавче провадження», частини третьої статті 45 Закону України «Про іпотеку» та пункту 1.4 Тимчасового положення, а також невідповідності судового рішення суду касаційної інстанції викладеному у постанові Верховного Суду України висновку щодо застосування у подібних правовідносинах цих норм матеріального права.

У зв'язку із цим ОСОБА_12 просить скасувати ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 25 березня 2015 року та рішення Апеляційного суду Рівненської області від 7 квітня 2014 року й залишити в силі рішення Рівненського міського суду Рівненської області від 31 січня 2014 року.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення представника заявника, перевіривши наведені в заяві доводи, судові палати у цивільних та господарських справах Верховного Суду України дійшли висновку про те, що заява підлягає задоволенню з огляду на таке.

Відповідно до статті 353 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) Верховний Суд України переглядає судові рішення у цивільних справах виключно з підстав і в порядку, встановлених цим Кодексом.

Згідно з пунктами 1 та 4 частини першої статті 355 ЦПК України підставами для подання заяви про перегляд судових рішень у цивільних справах є: неоднакове застосування судом касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права, що спричинило ухвалення різних за змістом судових рішень у подібних правовідносинах; невідповідність судового рішення суду касаційної інстанції викладеному у постанові Верховного Суду України висновку щодо застосування у подібних правовідносинах норм матеріального права.

За змістом статті 3604 ЦПК України Верховний Суд України задовольняє заяву за наявності однієї з підстав, передбачених частиною першою статті 355 цього Кодексу.

Суди під час розгляду справи встановили, що 7 листопада 2007 року між ПАТ «Універсал банк» та ОСОБА_14 укладено кредитний договір, за умовами якого остання отримала кредит у розмірі 35 тис. доларів США.

У рахунок забезпечення виконання зобов'язань за цим кредитним договором 7 листопада 2007 року між сторонами укладено договір іпотеки, предметом якого стало нерухоме майно - земельна ділянка площею 0,0981 га у АДРЕСА_1.

У зв'язку з невиконанням ОСОБА_14 зобов'язань за вказаним кредитним договором Рівненський міський суд Рівненської області рішенням від 16 березня 2010 року задовольнив позовні вимоги ПАТ «Універсал банк» та стягнув з ОСОБА_14 на його користь заборгованість за кредитним договором у розмірі 302 тис. 748 грн. 98 коп.

Під час проведення виконавчих дій щодо примусового виконання судового рішення ПАТ «Універсал банк» стало відомо, що на підставі рішення Рівненського міського суду Рівненської області від 16 червня 2008 року ОСОБА_14 є власником будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 і збудованого на земельній ділянці, яка є предметом іпотеки.

Рівненський міський суд Рівненської області рішенням від 26 червня 2012 року, залишеним без змін рішенням Апеляційного суду Рівненської області від 24 вересня 2012 року, позов ПАТ «Універсал банк» задовольнив і визнав за ним право іпотекодержателя на будинок, що належить на праві власності ОСОБА_14 і розташований за адресою: АДРЕСА_1.

Постановою державного виконавця відділу державної виконавчої служби Рівненського міського управління юстиції Рівненської області передано на реалізацію ТОВ «Укрспецторг груп» для продажу з прилюдних торгів житловий будинок та земельну ділянку, які розташовані на АДРЕСА_1

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст