Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВСУ від 20.04.2016 року у справі №3-200гс16

Постанова ВСУ від 20.04.2016 року у справі №3-200гс16

12.02.2017
Автор:
Переглядів : 175

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 квітня 2016 року м. Київ

Судова палата у господарських справах

Верховного Суду України у складі:

головуючого суддів:Берднік І.С., Ємця А.А., Жайворонок Т.Є., Колесника П.І., Потильчака О.І., Шицького І.Б., -

за участю представників:

товариства з обмеженою відповідальністю

"ВВІКО" - Бабія М.В.,

публічного акціонерного товариства

"Державний експортно-імпортний

банк України" - Будниченка О.В.,

Беседіна В.І.,

ліквідатора - арбітражного

керуючого - Старжинської Т.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за заявою відкритого акціонерного товариства "Київське спеціалізоване автотранспортне підприємство 1001" в особі ліквідатора - арбітражного керуючого Старжинської Тетяни Юріївни про перегляд Верховним Судом України постанови Вищого господарського суду України від 18 листопада 2015 року у справі № 122/14б-06/11 за заявою відкритого акціонерного товариства "Київське спеціалізоване автотранспортне підприємство 1001" до товариства з обмеженою відповідальністю "ВВІКО", треті особи: розпорядник майна товариства з обмеженою відповідальністю "ВВІКО" -арбітражний керуючий Капелюшний Ігор Вікторович, ОСОБА_12, публічне акціонерне товариство "Державний експортно-імпортний банк України", про визнання права власності та витребування майна із чужого незаконного володіння,

в с т а н о в и л а:

У квітні 2015 року відкрите акціонерне товариство "Київське спеціалізоване автотранспортне підприємство 1001" (далі - ВАТ "КСАТП-1001") в особі ліквідатора - арбітражного керуючого Старжинської Т.Ю. звернулося до господарського суду Київської області у межах справи про банкрутство ВАТ "КСАТП-1001" із заявою до товариства з обмеженою відповідальністю "ВВІКО" (далі - ТОВ "ВВІКО"), в якій просило визнати право власності за ВАТ "КСАТП-1001" на нерухоме майно, розташоване за адресою: 08132, Київська обл., Києво-Святошинський р-н, м. Вишневе, вул. Механізаторів, 1, загальною площею 10 244,5 кв. м (далі - спірне майно) і витребувати це майно на підставі статті 387 Цивільного кодексу України (далі - ЦК) із незаконного володіння ТОВ "ВВІКО".

Заяву мотивовано тим, що спірне майно вибуло із володіння ВАТ "КСАТП-1001" на підставі договору купівлі-продажу від 11 березня

2004 року, який у подальшому визнано судом недійсним, тобто не з власної волі позивача, а ТОВ "ВВІКО" придбало це майно в особи, яка не мала права його відчужувати.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 15 липня

2015 року заяву ліквідатора - арбітражного керуючого ВАТ "КСАТП-1001" Старжинської Т.Ю. задоволено.

Ухвалу мотивовано тим, що вимоги ліквідатора ґрунтуються на вимогах закону.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від

16 вересня 2015 року ухвалу Господарського суду Київської області від

15 липня 2015 року скасовано та відмовлено в задоволенні заяви ліквідатора ВАТ "КСАТП-1001" - арбітражного керуючого Старжинської Т.Ю. про витребування майна із чужого незаконного володіння та визнання права власності.

Суд апеляційної інстанції виходив із необґрунтованості заявлених вимог і пропущення позивачем трирічного строку позовної давності для звернення з позовом.

Вищий господарський суд України постановою від 18 листопада

2015 року залишив без змін постанову Київського апеляційного господарського суду від 16 вересня 2015 року, змінивши мотиви відмови у задоволенні поданої ліквідатором ВАТ "КСАТП-1001" - арбітражним керуючим Старжинською Т.Ю. заяви, та зазначив такою підставою для відмови у позові є пропуск позивачем строку позовної давності.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст