Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВСУ від 12.02.2014 року у справі №6-168цс13

Постанова ВСУ від 12.02.2014 року у справі №6-168цс13

27.02.2017
Автор:
Переглядів : 620

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 лютого 2014 року м. Київ

Судові палати у цивільних та кримінальних справах

Верховного Суду України в складі:

головуючого Яреми А.Г.,суддів:Вус С.М., Глоса Л.Ф., Гошовської Т.В., Григор'євої Л.І., Гриціва М.І., Гуменюка В.І., Заголдного В.В., Канигіної Г.В., Кліменко М.Р.,Ковтюк Є.І., Короткевича М.Є., Косарєва В.І., Кузьменко О.Т., Лященко Н.П., Онопенка В.В., Охрімчук Л.І., Патрюка М.В., Пивовара В.Ф.,Пошви Б.М., Редьки А.І., Романюка Я.М., Сеніна Ю.Л., Сімоненко В.М., Скотаря А.М., Таран Т.С.,Школярова В.Ф., - розглянувши на спільному судовому засіданні справу за позовом відкритого акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк» до ОСОБА_28, ОСОБА_29, ОСОБА_30 про відшкодування шкоди за заявою ОСОБА_28 про перегляд ухвали колегії суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 21 серпня 2013 року,

в с т а н о в и л и :

У квітні 2008 року відкрите акціонерне товариство «Державний експортно-імпортний банк» (далі - ВАТ «Укрексімбанк»), назву якого змінено на публічне акціонерне товариство «Державний експортно-імпортний банк» (далі - ПАТ «Укрексімбанк»), звернулось до суду з позовом до ОСОБА_28 про відшкодування шкоди.

Зазначало, що 7 листопада 2001 року між ним і товариством з обмеженою відповідальністю Виробничо-комерційною фірмою «Кварта» (далі - ТОВ ВКФ «Кварта» (директором якого був ОСОБА_28) укладено кредитну угоду, за якою банк надав позичальнику кредит у розмірі 5 млн грн на строк до 1 січня 2003 року, а ТОВ ВКФ «Кварта» зобов'язалось у строк та на умовах, визначених цією кредитною угодою, повернути кредит і сплатити проценти.

З метою забезпечення виконання зобов'язань за вказаною кредитною угодою 7 листопада 2001 року між ним та товариством з обмеженою відповідальністю «АМО» (далі - ТОВ «АМО») (директором якого був ОСОБА_30) укладено договір застави, за умовами якого ТОВ «АМО» надало банку в заставу майнові права на цукор у кількості 5 400 т, що буде виготовлений, та цукор як товар в обороті в зазначеній кількості, що стане власністю заставодавця після його фактичного отримання.

У встановлений кредитною угодою від 7 листопада 2001 року строк зобов'язання щодо повернення кредиту та сплати процентів за користування кредитом позичальником не виконані.

Постановою господарського суду Івано-Франківської області від 2 лютого 2005 року ТОВ ВКФ «Кварта» визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру щодо ТОВ ВКФ «Кварта» і призначено ліквідатора.

Ухвалою господарського суду Івано-Франківської області від 26 лютого 2009 року затверджено звіт ліквідатора ТОВ ВКФ «Кварта» і ліквідаційний баланс ТОВ ВКФ «Кварта» та ліквідовано юридичну особу - ТОВ ВКФ «Кварта»; вимоги, які не задоволені у зв'язку з недостатністю майнових активів, постановлено вважати погашеними; провадження у справі припинено. При цьому судом установлено, що за рахунок отриманих від реалізації майнових активів боржника коштів задоволені кредиторські вимоги ІФФ «Укрексімбанк» у розмірі 31 523 грн 70 коп.

Постановою Рожнятівського районного суду Івано-Франківської області від 2 жовтня 2007 року звільнено ОСОБА_28 від кримінальної відповідальності за частиною другою статті 367 Кримінального кодексу України (далі - КК України) у зв'язку зі зміною обстановки; провадження в цій кримінальній справі закрито; цивільний позов ВАТ «Укрексімбанк» залишено без розгляду.

Посилаючись на те, що внаслідок злочинних дій ОСОБА_28, а саме службової недбалості, які заподіяли тяжкі наслідки інтересам ВАТ «Укрексімбанк», оскільки воно було позбавлене можливості задовольнити вимоги з повернення кредиту та сплати процентів за кредитною угодою в розмірі 6 573 657 грн 50 коп. за рахунок предмета застави, ураховуючи, що ОСОБА_28 визнав свою вину у вчиненні злочину, на підставі статей 16, 22, 541, 543, 1166 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) просило стягнути з нього 6 573 657 грн 50 коп. на відшкодування майнової шкоди.

Справа розглядалась судами неодноразово.

Ухвалою Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 8 грудня 2009 року залучено ОСОБА_29 та ОСОБА_30 до участі у справі як співвідповідачів.

Рішенням Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 4 жовтня 2012 року позовні вимоги ПАТ «Укрексімбанк» задоволено: стягнуто з ОСОБА_28, ОСОБА_29, ОСОБА_30 солідарно на користь ПАТ «Укрексімбанк» 6 573 657 грн 50 коп. на відшкодування майнової шкоди та по 1 073 грн з кожного в дохід держави.

Рішенням апеляційного суду Івано-Франківської області від 21 лютого 2013 року рішення Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 4 жовтня 2012 року скасовано в частині задоволення позовних вимог ПАТ «Укрексімбанк» до ОСОБА_28; ухвалено в цій частині нове рішення, яким у задоволенні позовних вимог відмовлено.

Ухвалою колегії суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 21 серпня 2013 року рішення апеляційного суду Івано-Франківської області від 21 лютого 2013 року скасовано, рішення Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 4 жовтня 2012 року залишено в силі.

У заяві про перегляд ухвали колегії суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 21 серпня 2013 року ОСОБА_28 порушує питання про скасування зазначеної ухвали та прийняття нового рішення, посилаючись на неоднакове застосування судами касаційної інстанції частини першої статті 1166 та частини першої статті 1190 ЦК України, що потягло ухвалення різних за змістом судових рішень у подібних правовідносинах.

В обґрунтування заяви ОСОБА_28 надав ухвалу колегії суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 10 липня 2013 року та ухвалу колегії суддів Судової палати у кримінальних справах Верховного Суду України від 25 березня 2010 року, в яких, на його думку, по-іншому застосовано зазначені правові норми.

Ухвалою колегії суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 23 грудня 2013 року цивільну справу за позовом ВАТ «Укрексімбанк» до ОСОБА_28, ОСОБА_29, ОСОБА_30 про відшкодування шкоди допущено до провадження Верховного Суду України в порядку глави 3 розділу V Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України).

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення представників сторін, перевіривши наведені в заяві ОСОБА_28 доводи, судові палати у цивільних та кримінальних справах Верховного Суду України дійшли висновку про те, що заява підлягає частковому задоволенню з таких підстав.

За змістом статті 360-4 ЦПК України суд задовольняє заяву про перегляд справи Верховним Судом України і скасовує судове рішення у справі, яка переглядається з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої статті 355 ЦПК України, якщо встановить, що судове рішення є незаконним.

У справі, яка переглядається, судами встановлено, що 7 листопада 2001 року між ВАТ «Укрексімбанк» та ТОВ ВКФ «Кварта» (директором якого був ОСОБА_28) укладено кредитну угоду, за якою банк надав позичальнику кредит у розмірі 5 млн грн на строк до 1 січня 2003 року, а ТОВ ВКФ «Кварта» зобов'язалось у строк та на умовах, визначених цією кредитною угодою, повернути кредит і сплатити проценти.

З метою забезпечення виконання зобов'язань за вказаною кредитною угодою 7 листопада 2001 року між ВАТ «Укрексімбанк» та ТОВ «АМО» (директором якого був ОСОБА_30) укладено договір застави, за умовами якого ТОВ «АМО» надало банку в заставу майнові права на цукор у кількості 5 400 т, що буде виготовлений, та цукор як товар в обороті в зазначеній кількості, що стане власністю заставодавця після його фактичного отримання.

ТОВ ВКФ «Кварта» кредит банку не повернуло, проценти та пеню не сплатило; заборгованість за кредитною угодою станом на 25 січня 2005 року становила 6 573 657 грн 50 коп.

Постановою господарського суду Івано-Франківської області від 2 лютого 2005 року ТОВ ВКФ «Кварта» визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру щодо ТОВ ВКФ «Кварта» і призначено ліквідатора.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст