Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВСУ від 06.09.2016 року у справі №826/19572/14

Постанова ВСУ від 06.09.2016 року у справі №826/19572/14

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 293

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

6 вересня 2016 року м. Київ

Колегія суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України у складі:

головуючого Гриціва М.І., суддів:Волкова О.Ф., Коротких О.А., Кривенди О.В., Маринченка В.Л., Прокопенка О.Б., Терлецького О.О., за участю: секретаря судового засідання Ключник А.Ю.,

заявника - ОСОБА_8,

представників:

позивача - ОСОБА_9, ОСОБА_10,

відповідачів - ОСОБА_11, ОСОБА_12,

третьої особи - ОСОБА_13, -

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовами:

- Ради адвокатів міста Києва (далі - РА м. Києва) до недержавної некомерційної професійної організації «Національна асоціація адвокатів України» в особі Ради адвокатів України (далі - Асоціація адвокатів, РАУ відповідно) та РАУ в особі голови РАУ, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, - адвокат ОСОБА_14, керівник групи реєстрації делегатів ІІІ з'їзду адвокатів України (далі - ІІІ з'їзд) ОСОБА_15, ІІІ з'їзд в особі головуючого Гайворонської Вікторії Валентинівни, голова мандатної комісії ІІІ з'їзду ОСОБА_16, секретар мандатної комісії ІІІ з'їзду ОСОБА_17, адвокати ОСОБА_18, ОСОБА_8 та Рада адвокатів Київської області (далі - РА Київської області) про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити певні дії;

- адвоката ОСОБА_19 як третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору до РА м. Києва, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, - Асоціація адвокатів і РАУ, про визнання дій протиправними, скасування рішень та зобов'язання вчинити певні дії,

встановила:

У грудні 2014 року РА м. Києва звернулася до суду з адміністративним позовом, у якому з урахуванням уточнень, доданих до позовної заяви, просить визнати протиправною бездіяльність Асоціації адвокатів та РАУ, які всупереч вимогам частини другої статті 54 Закону України від 5 липня 2012 року № 5076-VI «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» <http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/an_495/ed_2015_02_07/pravo1/T125076.html?pravo=1>(далі - Закон № 5076-VI) не включили до складу ІІІ з'їзду делегатів, обраних конференцією адвокатів м. Києва шляхом голосування відносно більшістю голосів делегатів, які брали участь у зазначеній конференції з дотриманням вимог про квотне представництво, та зобов'язати Асоціацію адвокатів і РАУ виконати положення названої норми Закону № 5076-VI щодо кількісного та персонального складу ІІІ з'їзду.

ОСОБА_19 як адвокат РА м. Києва і делегат зборів адвокатів Голосіївського району м. Києва та як третя особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору, подала до суду позов до РА м. Києва, в якому просила визнати протиправним проведення конференцій адвокатів м. Києва 14 листопада 2014 року і 24 січня 2015 року, скасувати рішення - протоколи цього форуму та зобов'язати РА м. Києва провести загальні збори адміністративних районів м. Києва і конференцію адвокатів м. Києва відповідно до вимог статей 47, 54, частини третьої статті 57 Закону № 5076-VI, рішення РАУ від 24 жовтня 2014 року № 166 «Про скликання конференції адвокатів міста Києва, затвердження порядку висування та обрання делегатів конференції адвокатів міста Києва, регламенту конференції адвокатів міста Києва та встановлення квоти представництва».

Під час судового розгляду справи до участі в ньому були залучені треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, - адвокат ОСОБА_14, керівник групи реєстрації делегатів ІІІ з'їзду ОСОБА_15, ІІІ з'їзд в особі головуючого з'їзду ОСОБА_20, голова мандатної комісії ІІІ з'їзду ОСОБА_16, секретар мандатної комісії ІІІ з'їзду ОСОБА_17, адвокати ОСОБА_18, ОСОБА_8 і РА Київської області.

Обставини, які зумовили оспорене правозастосування, суди встановили такі.

На виконання пункту 6 Перехідних положень Закону України від 14 жовтня 2014 року № 1697-VII «Про прокуратуру» стосовно необхідності скликання та проведення з'їзду адвокатів України для призначення членів Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів (далі - КДКП) РАУ відповідно до статей 54, 55 Закону № 5076-VI <http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/an_546/ed_2015_02_07/pravo1/T125076.html?pravo=1> 24 жовтня 2014 року прийняла рішення:

а) № 133 про скликання з'їзду;

б) № 136 щодо організаційних заходів із проведення з'їзду, в якому, з-поміж інших питань, вирішила скликати з'їзд 20-21 листопада 2014 року, обрала місце проведення, визначила інші процедурні питання, сформувала порядок денний, до якого включила питання:

- затвердження Регламенту ІІІ з'їзду;

- призначення представника до складу КДКП;

- щодо призначення членів Вищої ради юстиції (далі - ВРЮ);

в) № 166 щодо скликання конференції адвокатів м. Києва, затвердження Порядку висування та обрання делегатів конференції адвокатів міста Києва, Регламенту конференції адвокатів міста Києва та встановлення квоти представництва, яким, зокрема, встановлено квоту представництва делегатів на конференцію - 1 делегат від 10 адвокатів, адреси робочого місця та відомості про яких включені до Єдиного реєстру адвокатів України (далі - ЄРАУ) у м. Києві, відповідно до затвердженого РАУ Порядку ведення Єдиного реєстру адвокатів України, із урахуванням передбаченого його пунктом 4.16 Акта звірки між Асоціацією адвокатів і РА м. Києва та відомостей ЄРАУ станом на день прийняття РАУ цього рішення, та визначено, що делегатами з правом голосу є члени органів адвокатського самоврядування регіону, відомості про яких включені до ЄРАУ з адресою робочого місця у м. Києві, відповідно до затвердженого РАУ Порядку ведення ЄРАУ, Акту звірки між Асоціацією адвокатів і РА міста Києва та відомостей ЄРАУ станом на день прийняття РАУ цього рішення.

Того самого числа РАУ затвердила Порядок висування та обрання делегатів конференції адвокатів м. Києва.

14 листопада 2014 року адвокати м. Києва провели конференцію, на якій відповідно до своєї квоти представництва на з'їзді обрали 60 основних і

20 запасних делегатів.

20 листопада 2014 року ІІІ з'їзд розпочав роботу. Під час реєстрації делегатів керівником групи реєстрації делегатів адвокат ОСОБА_15 склав акт про відмову від реєстрації делегатів від м. Києва, який підписали також члени групи реєстрації. Фактичними підставами цьому, як пояснив ОСОБА_15, стали обставини надання делегатами конференції адвокатів м. Києва списку делегатів, кількість яких була більшою за передбачену квотою представництва. Зокрема, за відомостями РАУ квота делегатів від м. Києва на ІІІ з'їзд становила 34 адвокати, тоді як фактично було обрано 60.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст