Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВСУ від 05.10.2016 року у справі №181/698/14-ц

Постанова ВСУ від 05.10.2016 року у справі №181/698/14-ц

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 269

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

5 жовтня 2016 року м. КиївСудова палата у цивільних справах

Верховного Суду України у складі:

головуючого Романюка Я.М.,суддів:Гуменюка В.І.,Охрімчук Л.І., Лященко Н.П.,Сімоненко В.М.,

розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 до Межівської селищної ради, селянського (фермерського) господарства «Мета» в особі голови Рябки Анастасії Василівни, треті особи: відділ Держземагентства в Межівському районі Дніпропетровської області, Васильківська державна нотаріальна контора, Державна реєстраційна служба Межівського районного управління юстиції, про визнання права власності, визнання права засновника та визнання права постійного користування земельними ділянками в порядку спадкування, за заявою заступника Генерального прокурора України про перегляд судових рішень,

в с т а н о в и л а :

У липні 2014 року ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 звернулися до суду з позовом про визнання права власності на цілісний майновий комплекс селянського (фермерського) господарства, визнання права власності, визнання права засновника, визнання права постійного користування земельними ділянками для ведення селянського (фермерського) господарства в порядку спадкування за законом.

Позов мотивовано тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_10, який був засновником та головою селянського (фермерського) господарства «Мета» (далі - СФГ «Мета»).

Спадкоємцями першої черги після смерті ОСОБА_10 є матір померлого ОСОБА_6 та двоє його дітей ОСОБА_7 і ОСОБА_8

На думку позивачів, після смерті ОСОБА_10 відкрилась спадщина на:

- майно у вигляді СФГ «МЕТА»;

- земельну ділянку площею 25,5 га, в т.ч. сільськогосподарських угідь - 25,00 га. ріллі 25,00 га, 0,5 га під будівлями, лісами та іншими угіддями, яка розташована на території Межівської селищної ради та була надана

ОСОБА_10 для створення селянського фермерського господарства на підставі рішення виконкому Межівської селищної ради Дніпропетровської області від 10 листопада 1992 року, що підтверджується державним актом на право постійного користування зазначеною земельною ділянкою;

- земельну ділянку площею 0,6621 га по АДРЕСА_1, що надана СФГ «Мета» для ведення фермерського господарства на підставі рішення Межівської селищної ради від 26 серпня

1999 року, що підтверджується державним актом на право постійного користування землею;

- статутний капітал СФГ «Мета» у розмірі 300 грн, що становить 100% розміру, який належав померлому засновнику - ОСОБА_10

На час розгляду справи діяльність СФГ «Мета» не припинена, що підтверджується випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб.

2 липня 2014 року ОСОБА_6 звернулася до Васильківської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на цілісний майновий комплекс СФГ «Мета» після смерті ОСОБА_10

Постановою державного нотаріуса від 2 липня 2014 року

ОСОБА_6 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на цілісний майновий комплекс СФГ «Мета» у зв'язку з відсутністю документів, які підтверджують право власності й розмір частки померлого у СФГ «Мета» .

Позивачі ОСОБА_7 та ОСОБА_8 відмовились від прийняття спадщини в повному обсязі на користь ОСОБА_6 та подали до суду заяви про відмову від своїх позовних вимог.

Позивачка ОСОБА_6 вважаючи, що вона як спадкоємець першої черги має право на спадкування за законом на майно цілісного майнового комплексу СФГ «Мета», уточнивши свої позовні вимоги, просила: визнати за нею право на спадкування цілісного майнового комплексу СФГ «Мета»; право на статутний капітал фермерського господарства після смерті спадкодавця, право користування двома земельними ділянками, які надані СФГ «Мета» у постійне користування для ведення фермерського господарства.

Рішенням Межівського районного суду Дніпропетровської області

від 24 липня 2014 року, залишеним без змін рішенням апеляційного суду Дніпропетровської області від 9 червня 2015 року позов задоволено.

Визнано за ОСОБА_6 у порядку спадкування за законом: право власності на цілісний майновий комплекс СФГ «Мета» після смерті сина ОСОБА_10 в повному обсязі; право на постійне користування земельною ділянкою для створення СФГ «Мета», загальною площею 25,5 га, яка розташована на території Межівської селищної ради Дніпропетровської області та яка належала ОСОБА_10 на праві постійного користування для створення селянського фермерського господарства на підставі рішення виконкому Межівської селищної ради Дніпропетровської області від 10 листопада 1992 року, що підтверджується державним актом на право постійного користування землею; право на постійне користування земельною ділянкою для створення СФГ «Мета» земельною ділянкою площею 0,6621 га на АДРЕСА_1, яка надана СФГ «Мета» для ведення селянського (фермерського) господарства на підставі рішення Межівської селищної ради від 26 серпня 1999 року, що підтверджується державним актом на право постійного користування землею; право засновника СФГ «Мета» на статутний капітал у розмірі 300 грн.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст