Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВП ВС від 26.10.2022 року у справі №210/2257/19

Постанова ВП ВС від 26.10.2022 року у справі №210/2257/19

26.10.2022
Автор:
Переглядів : 178

Постанова

Іменем України

26 жовтня 2022 року

м. Київ

Справа № 210/2257/19

Провадження № 14-69цс22

Велика Палата Верховного Суду у складі

судді-доповідача Гудими Д. А.,

суддівГригор`євої І. В., Гриціва М. І., Єленіної Ж. М., Желєзного І. В., Катеринчук Л. Й., Крет Г. Р., Пількова К. М., Прокопенка О. Б., Рогач Л. І., Ситнік О. М., Сімоненко В. М., Ткача І. В., Штелик С. П.

розглянула справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Довіра та гарантія» (далі - позивач) до приватного нотаріуса Криворізького міського нотаріального округу Дніпропетровської області Перекопської Ірини Степанівни (далі - відповідач) про зобов`язання вчинити дії

за касаційною скаргою позивача на рішення Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 15 липня 2019 року, ухвалене суддею Вікторович Н. Ю., та постанову Дніпровського апеляційного суду від 25 листопада 2019 року, прийняту колегією суддів у складі Демченко Е. Л., Куценко Т. Р. та Макарова М. О.

ІСТОРІЯ СПРАВИ

(1) Вступ

1. У 2006 році людина отримала у банку кредит. Для забезпечення виконання зобов`язань за кредитним договором позичальник і ще двоє людей передали банку в іпотеку квартиру. У 2018 році банк відступив право вимоги за договорами кредиту та іпотеки фінансовій компанії. Остання через втрату оригіналу договору іпотеки у 2019 році звернулася як новий кредитор до нотаріуса, який посвідчив цей договір, щоби отримати дублікат документа. Але нотаріус відмовив. Вважав, що за змістом статей 8 і 53 Закону України «Про нотаріат» у редакції, чинній на той час, новий кредитор не належить до числа осіб, які мають право на отримання дубліката нотаріально посвідченого договору. Тому фінансова компанія звернулася до суду з вимогою зобов`язати нотаріуса видати такий дублікат. Мотивувала позов тим, що має всі ті самі права, що і банк як первісний кредитор, зокрема право отримати дублікат договору іпотеки.

2. Суд першої інстанції відмовив у задоволенні позову. Апеляційний суд це рішення підтримав. Велика Палата Верховного Суду, розглядаючи касаційну скаргу позивача, мала відповісти на питання про те, чи має право новий кредитор, який на підставі договору про відступлення права вимоги замінив у зобов`язанні за договором іпотеки первісного кредитора, отримати від нотаріуса на підставі статті 53 Закону України «Про нотаріат» у редакції, чинній до 7 серпня 2020 року включно, дублікат договору іпотеки. Вирішила, що таке право новий кредитор має.

(2) Короткий зміст позовної заяви

3. 15 квітня 2019 року позивач звернувся до суду з вимогою зобов`язати відповідача видати дублікат посвідченого ним договору іпотеки від 15 червня 2006 року № 455-пз-2006 і зареєстрованого у реєстрі за № 2031 (далі - договір іпотеки), який Товариство з обмеженою відповідальністю «Банк «Фінанси та Кредит» уклало з ОСОБА_1 (далі - позичальник), ОСОБА_2 та ОСОБА_3 (далі разом ці троє фізичних осіб - іпотекодавці). Мотивував позов так:

3.1. 15 червня 2006 року Товариство з обмеженою відповідальністю «Банк «Фінанси та Кредит» уклало з позичальником договір про відкриття кредитної лінії № 455-пк-2006 (далі - кредитний договір), згідно з яким відкрило позичальникові відновлювальну кредитну лінію у розмірі 167 599,00 грн.

3.2. Для забезпечення виконання зобов`язань за кредитним договором Товариство з обмеженою відповідальністю «Банк «Фінанси та Кредит» уклало з іпотекодавцями договір іпотеки. Предметом іпотеки стала трикімнатна квартира загальною площею 75,8 кв. м і житловою площею 51,6 кв. м за адресою: АДРЕСА_1 (далі - предмет іпотеки).

3.3. 4 квітня 2018 року Публічне акціонерне товариство «Банк «Фінанси та Кредит» (далі - банк) уклало з позивачем договір про відступлення (купівлі-продажу) прав вимоги, згідно з яким до позивача перейшли права вимоги за кредитним договором і договором іпотеки. З цієї дати такі права належать позивачеві.

3.4. 16 травня 2018 року Дзержинський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області у справі № 2-907/10/0408 за позовом банку до іпотекодавців про стягнення кредитної заборгованості постановив ухвалу, згідно з якою замінив банк як стягувача на його правонаступника - позивача у справі № 210/2257/19.

3.5. 18 січня 2019 року внаслідок втрати оригіналу договору іпотеки позивач звернувся до відповідача із заявою про видачу дубліката цього договору, а у відповідь 11 лютого 2019 року отримав лист з відмовою. Відповідач мотивував відмову тим, що правонаступник не має права на отримання дублікатів документів, які зберігає нотаріус.

3.6. Позивач набув права іпотекодержателя за договором іпотеки як новий кредитор. Тому він є стороною цього договору і може отримати дублікат останнього у відповідача. Відмова видати такий дублікат порушує вимоги статей 8 і 53 Закону України «Про нотаріат» у редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин.

(3) Короткий зміст рішень судів першої й апеляційної інстанцій

4. 15 липня 2019 року Дзержинський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області ухвалив рішення про відмову у задоволенні позову. Мотивував тим, що дублікат договору іпотеки можна видати виключно сторонам (учасникам) цього договору або їхнім представникам. Позивач не є стороною договору іпотеки. Тому відповідач законно відмовив йому у наданні дубліката.

5. 25 листопада 2019 року Дніпровський апеляційний суд прийняв постанову, згідно з якою залишив рішення суду першої інстанції без змін. Мотивував постанову так:

5.1. До кола осіб, які можуть отримати дублікат утраченого або зіпсованого нотаріально посвідченого документа, не можна застосувати розширювальне тлумачення. Закон України «Про іпотеку» не передбачає право іпотекодержателя на отримання дублікатів правовстановлюючих документів на предмет іпотеки, тоді як Закон України «Про нотаріат» встановлює, зокрема, правила, що регламентують підстави та процедуру видачі нотаріусом дублікатів нотаріальних документів.

5.2. Вирішуючи питання про видачу дубліката нотаріально посвідченого документа, нотаріус мав керуватися приписами статей 49, 50, 53 Закону України «Про нотаріат» у редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин, та дотримуватися порядку збереження і розкриття нотаріальної таємниці, до якої належить, зокрема, інформація, що міститься у дублікаті втраченого нотаріально посвідченого документа.

5.3. Стаття 53 Закону України «Про нотаріат» у редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин, визначала підстави видачі дубліката нотаріально посвідченого документа (втрата або зіпсуття документа, посвідченого або виданого нотаріусом чи посадовою особою органу місцевого самоврядування), а також коло осіб, які мають право на його отримання. Позивач до цього кола не належить.

(4) Короткий зміст вимог касаційної скарги

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст