Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВП ВС від 21.02.2018 року у справі №125/703/16-ц

Постанова ВП ВС від 21.02.2018 року у справі №125/703/16-ц

28.05.2020
Автор:
Переглядів : 161

Постанова

Іменем України

21 лютого 2018 року

м. Київ

справа №125/703/16-ц

провадження № 14-4цс18

Велика Палата Верховного Суду у складі:

судді-доповідача - Ткачука О.С.,

суддів: Данішевської В.І., Антонюк Н.О., Бакуліної С.В., Британчука В.В., Гудими Д.А., Золотнікова О.С., Кібенко О.Р., Лобойка Л.М., Лященко Н.П., Прокопенка О.Б., Рогач Л.І., Саприкіної І.В., Уркевича В.Ю., Яновської О.Г.,

розглянула у порядку письмового провадження справу за позовом Українського державного підприємства поштового зв'язку «Укрпошта» в особі Вінницької дирекції до Барської міської ради Вінницької області, ОСОБА_3, товарної біржі «Подільський контракт» про визнання недійсними результатів аукціону з продажу нежитлових приміщень у частині лоту №6 та визнання недійсним договору купівлі-продажу нежитлових приміщень за касаційною скаргою Українського державного підприємства поштового зв'язку «Укрпошта» на ухвалу Барського районного суду Вінницької області від 19 травня 2016 року у складі судді Питель О.В. та ухвалу апеляційного суду Вінницької області постановлену від 21 червня 2016 року у складі колегії суддів: Міхасишина І.В., Войтко Ю.Б., Стадник І.М.,

В С Т А Н О В И Л А :

У квітні 2016 року Українське державне підприємство поштового зв'язку «Укрпошта» (далі ─ УДППЗ «Укрпошта») подало позовну заяву до Барської міської ради Вінницької області, ОСОБА_3, товарної біржі «Подільський контракт» про визнання результатів аукціону з продажу нежитлових приміщень у частині лоту №6 та визнання договору купівлі-продажу недійсними.

Позовна заява мотивована тим, що 28 серпня 2015 року товарною біржею «Подільський контракт» був проведений аукціон з продажу майнових активів, що належать на праві комунальної власності територіальній громаді м. Бар в особі Барської міської ради Вінницької області. Разом із тим лот № 6 передбачав продаж групи нежитлових приміщень загальною площею 89,76 кв. м по АДРЕСА_1. За результатами проведеного аукціону ОСОБА_3 стала переможцем торгів щодо придбання лоту № 6. Позивач посилався на те, що при проведенні аукціону було порушено права УДППЗ «Укрпошта» як орендаря сусідніх нежитлових приміщень, оскільки до групи приміщень, які були предметом аукціону, включено коридор загального користування.

19 травня 2016 року ухвалою Барського районного суду Вінницької області провадження у зазначеній вище справі закрито.

Судове рішення першої інстанції мотивоване тим, що зазначену справу за позовом УДППЗ «Укрпошта» до Барської міської ради, ОСОБА_3, товарної біржі «Подільський контракт» про визнання недійсними результатів аукціону з продажу нежитлових приміщень у частині лоту №6 та визнання недійсним договору купівлі-продажу нежитлових приміщень, що був укладений у порядку проведення приватизації, слід розглядати за правилами господарського судочинства.

25 травня 2016 року УДППЗ «Укрпошта» звернулось до апеляційного суду із апеляційною скаргою, в якій просило скасувати ухвалу суду першої інстанції про закриття провадження у справі та направити справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Апеляційна скарга мотивована тим, що однією із сторін спору є фізична особа, а сам спір виник з підстав захисту цивільних прав, тому, на думку заявника, справа підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

21 червня 2016 року ухвалою апеляційного суду Вінницької області залишено без змін ухвалу Барського районного суду Вінницької області від 19 травня 2016 року.

Судове рішення апеляційної інстанції мотивоване тим, що позивач звернувся до суду із вказаним позовом з підстав порушення відповідачами передбаченого Законом України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)» порядку приватизації майна, що є комунальною власністю. Оспорюваний позивачем договір купівлі-продажу групи нежитлових приміщень укладений в порядку приватизації комунального майна шляхом проведення аукціону, тому з урахуванням положень ст. ст. 1, 12 ГПК України (в редакції Закону від 25 грудня 2015 року), ст. 30 Закону України «Про приватизацію державного майна», п. п. 3.1, 3.2. постанови пленуму Вищого господарського суду України від 24 жовтня 2011 року № 10 «Про деякі питання підвідомчості і підсудності справ господарським судам», спір про приватизацію комунального майна (крім спорів про приватизацію державного житлового фонду) належить розглядати в порядку господарського судочинства.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст