Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВП ВС від 13.03.2018 року у справі №306/2004/15-ц

Постанова ВП ВС від 13.03.2018 року у справі №306/2004/15-ц

29.05.2020
Автор:
Переглядів : 174

Постанова

Іменем України

13 березня 2018 року

м. Київ

Справа № 306/2004/15-ц

Провадження № 14-39 цс 18

ВеликаПалата Верховного Суду у складі:

головуючого - Князєва В.С.,

судді-доповідача - Гудими Д. А.,

суддів: Антонюк Н. О., Бакуліної С. В., Британчука В. В., Данішевської В. І., Кібенко О. Р., Лобойка Л. М., Лященко Н. П., Прокопенка О. Б., Рогач Л. І., Саприкіної І. В., Ситнік О. М., Ткачука О. С., Уркевича В. Ю., Яновської О. Г.

розглянуласправу за позовом прокурора Свалявського району Закарпатської області до Свалявської міської ради, ОСОБА_3 про визнання недійсними рішень цієї ради та договору купівлі-продажу і припинення права власності на земельну ділянку

за касаційною скаргою заступника прокурора Закарпатської області на ухвалу Апеляційного суду Закарпатської області від 27 квітня 2016 року, постановлену колегією суддів у складі: Панька В. Ф., Куштана Б. П., Мацунича М. В.

Учасники справи:

позивач: прокурор Свалявського району Закарпатської області,

відповідачі: Свалявська міська рада, ОСОБА_3

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

1. У серпні 2015 року прокурор Свалявського району (на даний час - Мукачівської місцевої прокуратури) Закарпатської області пред'явив в інтересах держави позов до Свалявської міської ради та ОСОБА_3

2. Предметом позову є:

2.1. Визнання недійсним рішення сесії Свалявської міської ради від 28 січня 2014 року № 885 «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки з метою передачі в оренду».

2.2. Визнання недійсним рішення сесії Свалявської міської ради від 11 квітня 2014 року № 897 «Про надання дозволу на викуп земельної ділянки несільськогосподарського призначення».

2.3. Визнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки для здійснення підприємницької діяльності від 24 липня 2014 року, укладеного між Свалявською міською радою та громадянином ОСОБА_3

2.4. Припинення права власності ОСОБА_3 (місце проживання: АДРЕСА_1) на земельну ділянку, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 (далі - земельна ділянка).

3. Позовна заява мотивована тим, що громадянину ОСОБА_3 поза процедурою продажу на земельних торгах відчужено земельну ділянку площею 299 кв. м. за договором купівлі-продажу від 24 липня 2014 року зі Свалявською міською радою.

Короткий зміст рішення суду першої інстанції

4. 3 лютого 2016 року Свалявський районний суд Закарпатської області відмовив у задоволенні позову.

5. Рішення суду першої інстанції мотивоване тим, що вказана земельна ділянка надавалась ОСОБА_3 для будівництва й обслуговування належного йому нерухомого майна - торгового кіоску, розташованого на цій ділянці. А тому доводи прокурора про обов'язковість її відчуження шляхом проведення продажу на земельних торгах є необґрунтованими. Прокурор не аргументував обмеження, за якими ОСОБА_3 може мати у власності лише 16 кв. м земельної ділянки для обслуговування торгового кіоску, а доводи про те, що земельна ділянка належить до земель запасу та вкрита зеленими насадженнями, не підтвердилися.

Короткий зміст рішення суду апеляційної інстанції

6. 27 квітня 2016 року Апеляційний суд Закарпатської області ухвалою скасував рішення Свалявського районного суду Закарпатської області від 3 лютого 2016 року, а провадження у справі закрив.

7. Скасовуючи рішення суду першої інстанції та закриваючи провадження у справі, апеляційний суд вказав, що на підставі пункту 1 частини першої статті 205 ЦПК України справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, оскільки відповідачем у справі є фізична особа-підприємець.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст