Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВП ВС від 06.06.2018 року у справі №752/5881/15-ц

Постанова ВП ВС від 06.06.2018 року у справі №752/5881/15-ц

02.06.2020
Автор:
Переглядів : 222

Постанова

Іменем України

06 червня 2018 року

м. Київ

Справа № 752/5881/15-ц

Провадження № 14-169цс18

Велика Палата Верховного Суду у складі:

судді-доповідача Ткачука О.С.,

суддів: Антонюк Н.О., Бакуліної С.В., Британчука В.В., Гудими Д.А., Данішевської В.І., Золотнікова О.С., Кібенко О.Р., Князєва В.С., Лобойка Л.М., Лященко Н.П., Прокопенка О.Б., Рогач Л.І., Саприкіної І.В., Уркевича В.Ю., Яновської О.Г.,

розглянула в порядку письмового провадження справу за позовом ОСОБА_3 до Національної академії Служби безпеки України про визнання протиправним та скасування рішення житлово-побутової комісії про зняття з квартирного обліку та поновлення на квартирному обліку для отримання житла позачергово за заявою Національної академії Служби безпеки України про перегляд ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 05 грудня 2016 року,

У С Т А Н О В И Л А:

У квітні 2015 року ОСОБА_3 звернувся до суду із позовом до Національної академії Служби безпеки України (далі - Національна академія СБУ) про визнання протиправним та скасування рішення житлово-побутової комісії (далі - ЖПК) про зняття з квартирного обліку та поновлення на квартирному обліку для отримання житла позачергово.

Позов мотивовано тим, що з 22 серпня 2000 року ОСОБА_3 проходив військову службу на офіцерській посаді в Управлінні СБУ у Луганській області. З 18 грудня 2000 року ОСОБА_3 перебував на квартирному обліку як особа, яка має право на позачергове отримання житла складом сім'ї 2 особи (він та його мати - ОСОБА_4).

Наказом голови СБУ від 25 вересня 2013 року ОСОБА_3 звільнено в запас з військової служби на підставі пп. «а» п. 61 та пп. «а» п. 62 Положення про проходження військової служби військовослужбовцями Служби безпеки України, затвердженого Указом Президента України від 27 грудня 2007 року № 1262 (далі - Положення) - у зв'язку із закінченням строку контракту. Рішенням ЖПК Національної академії СБУ від 12 грудня 2013 року позивача знято з квартирного обліку на підставі п. 3 ч. 2 ст. 40 Житлового кодексу України (далі - ЖК України), п.п. 3 п. 26 Правил обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов і надання їм жилих приміщень в Українській РСР, затверджених постановою Ради Міністрів УРСР від 11 грудня 1984 року № 470 (далі - Правила обліку громадян).

Не погоджуючись із цим рішенням, ОСОБА_3 просив визнати протиправним та скасувати рішення ЖПК Національної академії СБУ від 12 грудня 2013 року про зняття з квартирного обліку ОСОБА_3 і членів його сім'ї та поновити їх на квартирному обліку у списку позачергового забезпечення житлом з 18 грудня 2000 року складом сім`ї дві особи (ОСОБА_3 та його мати - ОСОБА_4.) для отримання житла позачергово, зобов'язати Національну академію СБУ внести відомості про ОСОБА_3 та членів його сім`ї до відповідної облікової документації.

Рішенням Голосіївського районного суду м. Києва від 03 червня 2015 року позов ОСОБА_3 задоволено.

Визнано протиправним та скасовано рішення ЖПК Національної академії СБУ від 12 грудня 2013 року про зняття з квартирного обліку ОСОБА_3 і членів його сім`ї, оформлене протоколом засідання ЖПК Національної академії СБУ від 12 грудня 2013 року № 7. Зобов`язано Національну академію СБУ поновити ОСОБА_3 на квартирному обліку у списку позачергового забезпечення житлом з 18 грудня 2000 року складом сім`ї дві особи (ОСОБА_3 та його мати - ОСОБА_4.) для отримання житла позачергово.

Розподілено судові витрати.

Рішення районного суду мотивовано тим, що зняття ОСОБА_3 з обліку осіб, які потребують поліпшення житлових умов, свідчить про незаконне позбавлення його права на житло, яке гарантовано йому Конституцією України.

Ухвалою Апеляційного суду м. Києва від 29 червня 2016 року рішення суду першої інстанції залишено без змін.

Судове рішення апеляційної інстанції мотивовано тим, що суд першої інстанції правильно визначився з характером спірних правовідносин і застосував норми матеріального права, які їх регулюють, та дійшов правильного висновку про порушення прав позивача на отримання житла і що таке право підлягає захисту шляхом визнання протиправним та скасування рішення ЖПК Національної академії СБУ від 12 грудня 2013 року, а також зобов'язання останньої поновити ОСОБА_3 на квартирному обліку у списку позачергового забезпечення житлом з 18 грудня 2000 року складом сім`ї дві особи для отримання житла позачергово.

Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 05 грудня 2016 року касаційну скаргу Національної академії СБУ відхилено, рішення Голосіївського районного суду м. Києва від 03 червня 2015 року та ухвалу Апеляційного суду м. Києва від 29 червня 2016 року залишено без змін.

Судове рішення касаційної інстанції мотивовано тим, що суди першої та апеляційної інстанцій дійшли правильного висновку про наявність підстав для задоволення позову ОСОБА_3, оскільки останній був протиправно знятий з квартирного обліку і його житлові права порушено. При цьому суд касаційної інстанції вважав, що на спірні правовідносини поширюється дія п. 9 ст. 12 Закону України від 20 грудня 1991 року № 2011-ХІІ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», який передбачає, що військовослужбовці, які перебувають на обліку громадян, що потребують поліпшення житлових умов, при звільненні з військової служби в запас або у відставку за віком, станом здоров'я, а також у зв'язку із скороченням штатів або проведенням інших організаційних заходів, у разі неможливості використання на військовій службі залишаються на цьому обліку у військовій частині до одержання житла з державного житлового фонду або за їх бажанням грошової компенсації за належне їм для отримання жиле приміщення, а в разі її розформування - у військових комісаріатах і квартирно-експлуатаційних частинах районів та користуються правом позачергового одержання житла.

02 березня 2017 року Національна академія СБУ звернулася до Верховного Суду України із заявою про перегляд ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 05 грудня 2016 року з підстав, передбачених п. 1 ч. 1 ст. 355 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України; у редакції, чинній на час подання заяви про перегляд судового рішення).

У заяві Національна академія СБУ просить скасувати рішення судів першої, апеляційної та касаційної інстанцій та ухвалити постанову про відмову у задоволенні позову ОСОБА_3 з підстав, передбачених п. 1 ч. 1 ст. 355 ЦПК України, а саме у зв'язку з неоднаковим застосуванням судами касаційної інстанції п. 9 ст. 12 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», п. 3.13 Інструкції про організацію забезпечення і надання військовослужбовцям Служби безпеки України та членам їх сімей житлових приміщень, затвердженої наказом СБУ від 06 листопада 2007 року № 792, п. 29 Порядку забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей житловими приміщеннями, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03 серпня 2006 року № 1081, що потягло ухвалення різних за змістом судових рішень у подібних правовідносинах.

На підтвердження зазначеної підстави подання заяви про перегляд ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 05 грудня 2016 року Національна академія СБУ посилається на ухвали Вищого адміністративного суду України від 18 березня 2015 року у справі за позовом про визнання дій протиправними та від 22 жовтня 2014 року у справі за позовом про визнання неправомірними дій та рішення щодо зняття з обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, постанови Вищого адміністративного суду України від 29 січня 2015 року у справі за позовом про визнання неправомірними дій щодо зняття з обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, та від 02 жовтня 2014 року у справі за позовом про визнання неправомірними дій щодо зняття з обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, та рішення Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 11 квітня 2012 року у справі за позовом про визнання протоколу незаконним, поновлення на обліку осіб, які потребують поліпшення житлових умов, визнання дій незаконними, визнання права на користування жилим приміщенням та позовом про виселення без надання іншого жилого приміщення.

Ухвалою Верховного Суду України від 06 березня 2017 року відкрито провадження у вказаній справі, витребувано матеріали цивільної справи із суду першої інстанції та доручено відповідним фахівцям Науково-консультативної ради при Верховному Суді України підготувати науковий висновок щодо неоднакового застосування судами касаційної інстанції одних і тих самих норм права.

27 березня 2017 року Верховний Суд України отримав вищезазначену справу та передав її на розгляд судді Верховного Суду України.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст