Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВП ВС від 04.07.2023 року у справі №570/3891/14

Постанова ВП ВС від 04.07.2023 року у справі №570/3891/14

04.07.2023
Автор:
Переглядів : 97

Постанова

Іменем України

04 липня 2023 року

м. Київ

Справа № 570/3891/14

Провадження № 14-44цс22

Велика Палата Верховного Суду у складі:

судді-доповідача Ткачука О. С.,

суддів: Власова Ю. Л., Гриціва М. І., Гудими Д. А., Катеринчук Л. Й., Кишакевича Л. Ю., Кравченка С. І., Крет Г. Р., Лобойка Л. М., Мартєва С. Ю., Пількова К. М., Прокопенка О. Б., Ситнік О. М., Ткача І. В., Уркевича В. Ю., Усенко Є. А., Чумаченко Т. А.

розглянула у порядку письмового провадження справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , яка діє в своїх інтересах, в інтересах малолітньої ОСОБА_3 та як правонаступник ОСОБА_4 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Обарівінвест», треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, - Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами та адміністрування пенсійних фондів «Актив Плюс», що діє в інтересах Пайового закритого недиверсифікованого венчурного інвестиційного фонду «Будівельні інвестиції», уповноважена особа Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Акціонерного товариства «Златобанк», про звернення стягнення на предмет іпотеки та стягнення заборгованості за кредитним договором; за зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про визнання договору поруки припиненим, за зустрічним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Обарівінвест» до ОСОБА_1 про визнання договору поруки припиненим; за зустрічним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Обарівінвест» до ОСОБА_1 про визнання іпотеки за іпотечним договором припиненою, за касаційною скаргою ОСОБА_1 , поданою адвокатом Ремешевським Євгеном Анатолійовичем, на постанову Волинського апеляційного суду від 15 березня 2021 року, прийняту у складі колегії суддів: Киці С. І., Данилюк В. А., Шевчук Л. Я.

ІСТОРІЯ СПРАВИ

1. Короткий зміст позовних вимог та обставини справи

1.1. У лютому 2014 року Публічне акціонерне товариство «Златобанк» (далі - ПАТ «Златобанк», банк) звернулося до суду з позовом до ОСОБА_4 , ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Обарівінвест» (далі - ТОВ «Обарівінвест») про стягнення заборгованості за кредитним договором та звернення стягнення на предмет іпотеки.

1.1.1. Позов мотивований тим, що на підставі кредитного договору від 03 лютого 2012 року ОСОБА_4 отримав у ПАТ «Златобанк» кредитні кошти у розмірі 7 350 000 грн зі сплатою 23 % річних та кінцевим терміном повернення не пізніше 02 лютого 2014 року.

1.1.2. На забезпечення виконання умов цього договору банк того ж дня уклав із ОСОБА_2 та ТОВ «Обарівінвест» самостійні договори поруки, а також з ТОВ «Обарівінвест» - договір іпотеки, предметом якого є ресторанно-готельний комплекс та земельна ділянка площею 0,3098 га, розташовані на АДРЕСА_1 .

1.1.3. У результаті неналежного виконання ОСОБА_4 умов кредитного договору щодо повернення кредиту, утворилася заборгованість у розмірі 10 534 361,03 грн (з урахуванням уточнень позовних вимог), яку банк, а в подальшому ОСОБА_1 , просив стягнути з нього та його поручителів, а також звернути стягнення на предмет іпотеки шляхом його продажу на прилюдних торгах.

1.2. 12 лютого 2015 року ПАТ «Златобанк» уклало із ТОВ «КУА АПФ «Актив плюс» договір відступлення прав вимоги, відповідно до умов якого передало останньому вимоги за кредитним договором та договорами поруки й іпотеки.

1.3. Того ж дня ТОВ «КУА АПФ «Актив плюс» за договором відступлення прав вимоги за кредитним договором та договорами поруки й іпотеки передало ці права ОСОБА_1 .

1.4. Ухвалою Рівненського районного суду Рівненської області від 22 грудня 2015 року до участі у справі як правонаступник позивача ПАТ «Златобанк» залучений ОСОБА_1 .

1.5. ІНФОРМАЦІЯ_1 помер позичальник ОСОБА_4 , спадкоємцем якого після смерті є малолітня дочка - ОСОБА_3 .

1.6. У червні 2015 року ОСОБА_2 та ТОВ «Обарівінвест» звернулися до суду із зустрічними позовами до ОСОБА_1 , як правонаступника ПАТ «Златобанк», про визнання договору поруки припиненим.

1.7. Зустрічні позовні заяви мотивовані тим, що 09 серпня 2013 року банк уклав із боржником ОСОБА_4 додаткову угоду до кредитного договору, якою збільшив період нарахування процентів за користування кредитними коштами, що відповідно до статті 559 ЦК України дає підстави вважати поруку за цим договором припиненою.

1.8. Крім того, у жовтні 2015 року ТОВ «Обарівінвест» звернулося до суду із зустрічним позовом до ОСОБА_1 , як правонаступника ПАТ «Златобанк», про визнання іпотеки за іпотечним договором припиненою, обгрунтовуючи тим, що після смерті ОСОБА_4 новим боржником за кредитним договором є його малолітня спадкоємиця ОСОБА_3 , проте іпотекодавець не погодився відповідати за нового боржника. Тому, на думку ТОВ «Обарівінвест», іпотека в силу статті 523 ЦК України та Закону України «Про іпотеку» припинилася.

1.9. Ухвалою Рівненського районного суду Рівненської області від 18 грудня 2017 року до участі у справі як правонаступник ОСОБА_4 залучена малолітня ОСОБА_3 в особі законного представника ОСОБА_2 .

2. Короткий зміст судових рішень

2.1. Справа судами розглядалася неодноразово.

2.2. Рішенням Рівненського районного суду Рівненської області від 30 липня 2018 року у задоволенні позову ОСОБА_1 відмовлено. Зустрічні позови ОСОБА_2 і ТОВ «Обарівінвест» задоволено. Визнано припиненими договори поруки від 03 лютого 2012 року, укладені між ПАТ «Златобанк» та ОСОБА_2 і між ПАТ «Златобанк» та ТОВ «Обарівінвест». Визнано припиненою іпотеку за іпотечним договором від 03 лютого 2012 року, укладеним між ПАТ «Златобанк» і ТОВ «Обарівінвест».

2.3. Рішення суду першої інстанції мотивоване тим, що заочним рішенням Заводського районного суду міста Миколаєва від 06 жовтня 2015 року у справі № 487/6529/15-ц достроково стягнуто заборгованість за кредитним договором, який є предметом спору у цій справі, тому кредитором змінено строк виконання основного зобов`язання, а нарахування процентів за користування кредитними коштами, неустойки, тощо поза межами строку дії кредитного договору законом не передбачено.

2.4. Крім того, суд виходив із того, що після смерті ОСОБА_4 його поручителі не надали згоди на забезпечення виконання зобов`язання новим боржником -спадкоємцем ОСОБА_4 . Тому в силу статті 523 ЦК України порука та іпотека припинилися.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст