Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 31.10.2016 року у справі №916/873/16

Постанова ВГСУ від 31.10.2016 року у справі №916/873/16

09.02.2017
Автор:
Переглядів : 188

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 жовтня 2016 року Справа № 916/873/16

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого судді суддівКролевець О.А., Євсікова О.О., Попікової О.В.,розглянувши касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Віп Холдінг"на постановуОдеського апеляційного господарського суду від 05.07.2016та додаткову постановуОдеського апеляційного господарського суду від 06.07.2016у справі№916/873/16 Господарського суду Одеської областіза позовомТовариства з обмеженою відповідальністю "Віп Холдінг"доТовариства з обмеженою відповідальністю "Нісо-Агро"простягнення 518 868,01 грн.за участю представників:від позивача:не з'явився,від відповідача:Кузьменко В.В.,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Віп Холдінг" (надалі - позивач) звернулось до Господарського суду Одеської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Нісо-Агро" (надалі - відповідач) про стягнення з останнього заборгованості в сумі 357 840,01 грн., обґрунтованої невиконанням відповідачем зобов'язань за договором №01-02/15 від 20.02.2015, та стягнення пені в сумі 161 028,00 грн, нарахованої згідно з умовами пункту 8.3. вказаного договору.

Рішенням Господарського суду Одеської області від 26.05.2016 у справі №916/873/16 (суддя Ю.С. Бездоля) позовні вимоги задоволено частково: стягнуто з відповідача на користь позивача 357 840,01 грн. боргу та 38 789, 01 грн. пені; в решті позову відмовлено.

Постановою Одеського апеляційного господарського суду від 05.07.2016 у справі №916/873/16 (колегія суддів у складі: Таран С.В., Будішевська Л.О., Мишкіна М.А.) рішення місцевого господарського суду скасовано, у задоволенні позовних вимог відмовлено.

Додатковою постановою Одеського апеляційного господарського суду від 06.07.2016 у справі №916/873/16 стягнуто з ТОВ "Віп Холдінг" на користь ТОВ "Нісо-Агро" 8 561,32 грн. витрат по сплаті судового збору за подання апеляційної скарги.

Не погоджуючись з постановою Одеського апеляційного господарського суду від 05.07.2016 та додатковою постановою Одеського апеляційного господарського суду від 06.07.2016 у справі №916/873/16, ТОВ "Віп Холдінг" звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить їх скасувати як такі, що прийняті з порушенням норм матеріального та процесуального права, а рішення місцевого господарського суду залишити в силі.

Ухвалою Вищого господарського суду України від 10.10.2016 у справі №916/873/16 касаційну скаргу прийнято до провадження у складі колегії суддів: Кролевець О.А.- головуючий, Владимиренко С.В., Попікова О.В.

Розпорядженням керівника апарату Вищого господарського суду України від 28.10.2016 у зв'язку із запланованою відпусткою судді Владимиренко С.В. призначено проведення автоматичної зміни складу колегії суддів у справі №916/873/16.

Відповідно до протоколу автоматичної зміни складу колегії суддів від 28.10.2016 у справі №916/873/16 визначено наступний склад колегії суддів: Кролевець О.А. - головуючий, Євсіков О.О., Попікова О.В.

ТОВ "Нісо-Агро" було подано відзив на касаційну скаргу у якому просить постанову та додаткову постанову суду апеляційної інстанції залишити без змін.

Учасники судового процесу згідно з приписами ст. 1114 ГПК України були належним чином повідомлені про день, час і місце розгляду касаційної скарги, однак позивач не скористався передбаченим законом правом на участь у розгляді справи касаційною інстанцією.

Заслухавши пояснення представника відповідача, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши згідно з ч. 1 ст. 1117 ГПК України наявні матеріали справи на предмет правильності юридичної оцінки обставин справи та повноти їх встановлення в судових актах, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Предметом даного спору є позовні вимоги про стягнення з відповідача на користь позивача заборгованості, що виникла внаслідок невиконання відповідачем умов договору про спільну діяльність та пені.

Задовольняючи позовні вимоги, місцевий господарський суд виходив з того, що відповідачем був вирощений урожай канареєчного проса, прибуток від реалізації якого підлягав розподіленню відповідно до умов укладеного між сторонами договору про спільну діяльність, однак, всупереч умовам договору, позивачу сплачений не був.

Відмовляючи у задоволенні позовних вимог апеляційний господарський суд виходив з того, що позивачем не доведено виконання своїх зобов'язань за договором про спільну діяльність, а також зазначено про те, що відповідно до умов вказаного договору в результаті розподілу прибутку позивачу підлягає передачі саме продукція на відповідну суму, а не грошові кошти.

Колегія суддів касаційної інстанції погоджується з висновками апеляційного господарського суду, враховуючи наступне.

Як встановлено судами попередніх інстанцій, 20.02.2015 між ТОВ "Віп Холдінг" (сторона-1) та ТОВ "Нісо-Агро" (сторона-2) укладено договір про спільне вирощування канареєчного проса №01-02/15, відповідно до якого сторони зобов'язуються спільно вирощувати просо канареєчне шляхом об'єднання спільних зусиль без створення юридичної особи.

Відповідно до п.п. 1.2, 1.3 договору продукція спільного вирощування - що вирощена на земельних ділянках, які належать ТОВ "Нісо-Агро" на праві оренди та використовуються на умовах, визначених у відповідному договорі; вклад учасника - все те, що він вносить у спільну обробку (спільне майно), в тому числі грошові кошти, інше майно, виконання сільськогосподарських робіт з обробки ґрунту, професійні та інші знання, навички та вміння, а також ділова репутація та ділові зв'язки.

Зі змісту договору вбачається, що ТОВ "Віп Холдінг" зобов'язується: після підписання договору здійснити за свій рахунок комплекс наступних сільськогосподарських робіт: постачання насіння, мінеральних добрив, засобів захисту рослин, спільно зібрати врожай, провести всі розрахунки згідно даного договору у повному обсязі та у встановлені даним договором строки.

Крім того, ТОВ "Віп Холдінг" зобов'язується здійснити: організаційне забезпечення повного циклу обробки землі (вказівки сторони-1 є обов'язковими для виконання стороною-2);організаційне та наукове забезпечення внесення необхідних мінеральних та органічних добрив, пестицидів та гербіцидів, а також забезпечення інших засобів захисту рослин згідно технологічних вимог та стандартів; вжити заходи з найму відповідного персоналу для виконання робіт за договором; вжити заходів для забезпечення охорони праці, техніки безпеки, екологічної безпеки, протипожежних заходів та охорони вирощеної продукції; забезпечити ефективне та раціональне використання земель за їх цільовим призначенням, заподіяних у виробництві сільськогосподарської продукції за цим договором згідно чинного законодавства України, збереження та відтворення їх родючості.

Обов'язки сторони-2 за договором визначені у розділі 4 відповідно до якого ТОВ "Нісо-Агро" зобов'язується: виконувати вказівки сторони-1 при організаційному забезпеченні повного циклу вирощування проса; забезпечити ефективне та раціональне використання земель за їх цільовим призначенням, задіяних у виробництві сільськогосподарської продукції за цим договором згідно чинного законодавства України, збереження та відтворення їх родючості; вжити заходи з найму відповідного персоналу для виконання робіт за договором та оплати заробітної плати; вжити заходів для забезпечення охорони праці, техніки безпеки, екологічної безпеки, протипожежних заходів та охорони вирощеної продукції.

Відповідно до п. 5.1 договору ведення спільної обробки ґрунту, а також прийняття рішень та користування спільним майном здійснюється за їх спільною згодою.

Керівництво по виконанню робіт за договором, а також ведення справ доручається позивачу; ведення бухгалтерського обліку спільного майна сторін та фінансових операцій зі спільного вирощування проса здійснюється через поточний рахунок відповідача (п.п. 5.2, 5.4 договору).

У п. 6.1 договору сторони дійшли згоди, що вся продукція, що є результатом спільного вирощування обов'язково проходить через ток ТОВ "Нісо-Агро", зважування та зберігання у будівлях, що належать ТОВ "Нісо-Агро". Продукція спільного вирощування буде реалізовуватися за згодою сторін за цінами, що склалися на ринку на момент реалізації.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст