Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 31.10.2016 року у справі №912/484/16

Постанова ВГСУ від 31.10.2016 року у справі №912/484/16

09.02.2017
Автор:
Переглядів : 219

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 жовтня 2016 року Справа № 912/484/16

Вищий господарський суд у складі колегії суддів:головуючого суддіЄвсікова О.О.,суддівКролевець О.А., Попікової О.В.,

розглянувши касаційну скаргу Фізичної особи-підприємця ОСОБА_4на постановуДніпропетровського апеляційного господарського суду від 01.08.2016 (головуючий суддя Коваль Л.А., судді Верхогляд Т.А., Чередко А.Є.)у справі№ 912/484/16 Господарського суду Кіровоградської області за позовомтовариства з обмеженою відповідальністю "Порше Лізинг Україна"дофізичної особи-підприємця ОСОБА_4простягнення 311 666, 74 грн.,за зустрічним позовом фізичної особи-підприємця ОСОБА_4дотовариства з обмеженою відповідальністю "Порше Лізинг Україна"про визнання договору лізингу недійсним,

за участю представниківпозивачаГорячев А.В.,відповідачаОСОБА_6,

В С Т А Н О В И В:

Рішенням господарського суду Кіровоградської області від 04.05.2016 у справі №912/484/16 позовні вимоги за первісним позовом задоволено частково, стягнуто з ФОП ОСОБА_4 на користь ТОВ "Порше Лізинг Україна" 61 429, 66 грн., в задоволенні решти позовних вимог за первісним позовом відмовлено. В задоволенні зустрічних позовних вимог відмовлено повністю.

Постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 01.08.2016 у справі №912/484/16 рішення господарського суду Кіровоградської області від 04.05.2016 змінено в частині суми задоволених позовних вимог. Викладено абзац другий резолютивної частини рішення в наступній редакції: "Стягнути з ФОП ОСОБА_4 на користь ТОВ "Порше Лізинг Україна" збитки у сумі 38 216,01 грн. В решті рішення господарського суду Кіровоградської області від 04.05.2016 у справі № 912/484/16 залишено без змін."

Не погоджуючись із зазначеними судовими рішеннями, відповідач за первісним позовом звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить рішення місцевого суду та постанову суду апеляційної інстанції скасувати і прийняти нове рішення, яким в задоволенні позову відмовити.

Вимоги та доводи касаційної скарги мотивовані тим, що судами попередніх інстанцій було неповно з'ясовано обставини, які мають значення для справи, а також порушено норми матеріального та процесуального права, зокрема, ст.ст. 215, 216, 806 ЦК України.

Усіх учасників судового процесу відповідно до статті 111-4 ГПК України належним чином повідомлено про час і місце розгляду касаційної скарги.

Колегія суддів, обговоривши доводи касаційної скарги, заслухавши представників позивача і відповідача, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування господарськими судами норм матеріального та процесуального права, вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.

09.12.2013 ТОВ "Порше Лізинг Україна" (за договором - лізингодавець) та ФОП ОСОБА_4 (за договорм - лізингоодержувач) уклали договір про фінансовий лізинг № 00009201, за умовами якого об'єктом лізингу є транспортний засіб типу VW Tiguan FL 2.0 TSI, шасі № НОМЕР_3, двигун № НОМЕР_1, 2013 року виробництва, вартістю 37745,51 доларів США (гривневий еквівалент 311 966, 64 грн.).

Додатком до договору та його невід'ємною частиною є загальні комерційні умови внутрішнього фінансового лізингу (далі - умови), які разом з договором складають контракт.

Відповідно п. 1 умов контракт, а також графік покриття витрат та виплати лізингових платежів як додаток до контракту, що є невід'ємною його частиною, та інші додатки, що є невід'ємними його частинами, являють собою угоду між сторонами щодо придбання ТОВ "Порше Лізинг Україна", а також передачі об'єкта лізингу лізингоодержувачу згідно з положеннями ЗУ "Про фінансовий лізинг", а також іншими чинними положеннями законодавства України.

За змістом п.п. 3.2.-3.4 умов ТОВ "Порше Лізинг Україна" придбав об'єкт лізингу (отримав право власності) та передав лізингоодержувачу об'єкт лізингу на умовах фінансового лізингу згідно з положеннями українського законодавства та цього контракту. Лізингоодержувач користується об'єктом лізингу на умовах фінансового лізингу та забезпечує експлуатацію об'єкта лізингу відповідно до контракту. Після завершення строку лізингу за контрактом лізингоодержувач придбає об'єкт лізингу у ТОВ "Порше Лізинг Україна" за купівельною ціною, що буде визначена лізингодавцем, з урахуванням виконання лізингоодержувачем своїх зобов'язань щодо сплати лізингових платежів та інших платежів, які підлягають здійсненню за цим контрактом. За умови повної сплати лізингоодержувачем всіх платежів за контрактом, а також виходячи з припущення, що відповідне законодавство України, яке регулює відносини сторін за контрактом, не зазнає змін, після остаточного погашення лізингоодержувачем всіх належних до сплати платежів купівельна ціна об'єкта лізингу буде вважатися належним чином сплаченою лізингоодержувачем. У разі неповної сплати лізингоодержувачем будь-яких платежів розмір купівельної ціни буде визначений відповідним чином.

Згідно з п. 4.1 умов ТОВ "Порше Лізинг Україна" зберігатиме за собою право власності на об'єкт лізингу, в той час як лізингоодержувач матиме право на експлуатацію об'єкта лізингу впродовж усього строку дії контракту (окрім випадків, коли ТОВ "Порше Лізинг Україна" матиме право розірвати цей контракт/відмовитися від контракту та вимагати повернення об'єкта лізингу, як зазначено в цьому контракті).

Згідно з п. 6.1 умов для експлуатації об'єкта лізингу лізингоодержувач щомісяця зобов'язаний здійснювати на користь ТОВ "Порше Лізинг Україна" лізингові платежі відповідно до графіка покриття витрат та виплати лізингових платежів, що являє собою невід'ємну частину контракту.

У пунктах 6.5, 6.10 умов сторонами встановлено, що лізингові платежі перераховуються лізингоодержувачем на рахунок, визначений ТОВ "Порше Лізинг Україна", не пізніше дати, вказаної у графіку покриття витрат і виплати лізингових платежів.

Пунктом 6.17. умов передбачено, що зобов'язання зі сплати всіх та будь-яких платежів за контрактом покладається на лізингоодержувача, якщо інше прямо не передбачено контрактом. Лізингоодержувач зобов'язується сплатити всі та будь-які платежі протягом 5-ти робочих днів з моменту відправлення ТОВ "Порше Лізинг Україна" відповідної вимоги та/або рахунку, якщо інший термін не обумовлений у контракті або погоджений сторонами додатково.

Згідно з п. 8.2 умов у випадку прострочення сплати платежу до лізингоодержувача застосовуються такі санкції: пеня у розмірі 10 % річних від вчасно невиплаченої суми за кожен день затримки до моменту повної виплати платежу; штрафні санкції за вимоги щодо сплати, надіслані ТОВ "Порше Лізинг Україна": еквівалент 15 доларів США за першу вимогу, еквівалент 20 доларів США за другу вимогу, еквівалент 25 доларів США за третю вимогу; компенсація будь-яких витрат, понесених ТОВ "Порше Лізинг Україна", та/або винагороди, включаючи, окрім іншого, гонорари юристам, судові та позасудові витрати, нараховані/виплачені з метою відшкодування сум, не виплачених лізингоодержувачем у відповідності до контракту.

Якщо лізингоодержувач повністю або частково не здійснить оплату одного лізингового платежу, при цьому якщо прострочення лізингового платежу триває більш як 30 днів, ТОВ "Порше Лізинг Україна" має право розірвати контракт/відмовитися від контракту і витребувати об'єкт лізингу від лізингоодержувача, в тому числі у примусовому порядку за виконавчим написом нотаріуса.

Згідно з п. 12.6.1 умов ТОВ "Порше Лізинг Україна" має право в односторонньому порядку розірвати цей контракт/відмовитися від контракту та право на повернення об'єкта лізингу, зокрема, у випадку, коли лізингоодержувач не сплатив 1 (один) наступний лізинговий платіж у повному обсязі або частково і строк невиконання зобов'язання зі сплати перевищує 30 календарних днів.

Пунктом 12.7 умов передбачено, що день, який вважатиметься датою розірвання/відмови від контракту, визначається ТОВ "Порше Лізинг Україна" у відповідному повідомленні/вимозі. Лізингодавець надсилає лізингоодержувачу письмове повідомлення/вимогу про розірвання/відмову від контракту та, за можливості, зв'язується з ним доступними засобами зв'язку для повідомлення про розірвання/відмову від контракту.

Сторонами контракту підписано графік покриття витрат та виплати лізингових платежів, згідно з якими строк лізингу - 60 місяців; вартість об'єкта лізингу - 37 745, 51 доларів США; авансовий платіж - 15 098, 20 доларів США, обсяг фінансування - 22 647, 31 доларів США.

12.12.2013 за актом прийому-передачі позивач виконав свої зобовязання за контрактом та передав, а відповідач прийняв об'єкт лізингу - транспортний засіб типу VW Tiguan FL 2.0 TSI, шасі НОМЕР_3, двигун № НОМЕР_1, 2013 року виробництва, реєстраційний знак НОМЕР_2, колір сірий, новий. Відповідач свої зобовязання за контрактом належним чином не виконував.

23.09.2015 позивач направив на адресу відповідача вимогу про погашення поточної заборгованості за лізинговими платежами в розмірі 36320,75 грн., а також штрафних санкцій за прострочення сплати будь-яких платежів в розмірі 2055,32 грн., витрат, понесених лізингодавцем з метою повернення простроченої заборгованості лізингоодержувача згідно з договором в розмірі 3312,00 грн., про повернення об'єкта лізингу та повідомлення про відмову від договору.

Господарські суди попередніх інстанцій встановили, що договір про фінансовий лізинг від 09.12.2013 за № 00009201 розірвано у позасудовому порядку у зв'язку з відмовою позивача від вказаного договору.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст