Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 31.08.2016 року у справі №922/755/16

Постанова ВГСУ від 31.08.2016 року у справі №922/755/16

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 170

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 серпня 2016 року Справа № 922/755/16

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючий суддя : Данилова Т.Б. (доповідач)

судді: Данилова М.В., Корсак В. А.

розглянувши матеріали касаційної скаргиДепартаменту економіки та комунального майна Харківської міської радина постановуХарківського апеляційного господарського суду від 15.06.2016р. у справі господарського суду№922/755/16 Харківської областіза позовомДепартаменту економіки та комунального майна Харківської міської радидоУкраїнсько-Швейцарського спільного підприємства у формі Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрвермут +Ко"третя особаХарківська міська радапро за участю представників сторін: позивача - відповідача - третьої особи -спонукання до укладення договору не з'явився не з'явився не з'явився

В С Т А Н О В И В:

У березні 2016 року Департамент економіки та комунального майна Харківської міської ради звернувся до господарського суду Харківської області з позовом до Українсько-Швейцарського спільного підприємства у формі Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрвермут +Ко", за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Харківської міської ради про спонукання відповідача укласти договір про пайову участь у розвитку інфраструктури м. Харкова в редакції, наданій позивачем.

Позовні вимоги були вмотивовані тим, що ТОВ "Укрвермут +Ко" провів реконструкцію нежитлового приміщення підвалу №1-4 в літ.А-5 по вул. Сумській, 73 у м. Харкові площею 118,4 м2, не уклав з Департаментом економіки та комунального майна Харківської міської ради Договір і не сплатив внески на пайову участь у розвитку інфраструктури м. Харкова.

Рішенням господарського суду Харківської області від 19.04.2016р. (суддя Бринцев О.В.) позовні вимоги задоволено, вирішено спонукати Українсько-Швейцарське спільне підприємство у формі ТОВ "Укрвермут +Ко" укласти договір про пайову участь у розвитку інфраструктури м. Харкова з Департаментом економіки та комунального майна Харківської міської ради в редакції, наданій позивачем, текст якої наведено в судовому рішенні.

Постановою Харківського апеляційного господарського суду від 15.06.2016 (судді Гетьман Р.А., Россолов В.В., Тихий П.В.), за апеляційною скаргою Українсько-Швейцарського спільного підприємства у формі Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрвермут +Ко", рішення господарського суду Харківської області від 19.04.2016р. скасовано та прийнято нове рішення, яким відмовлено в задоволенні позовних вимог у повному обсязі.

Постанова апеляційного суду вмотивована тим, що між сторонами виникли переддоговірні розбіжності щодо розміру пайової участі у розвитку інфраструктури м. Харкова, як на момент звернення позивача до відповідача з вимогою укласти Договір, а також і на момент звернення з позовом до суду у даній справі, замовником вже були оформлені документи та об'єкт реконструкції прийнятий в експлуатацію.

Крім того, ТОВ "Укрвермут +Ко" було здійснено реконструкцію і ремонт підвалу в його внутрішніх розмірах без зміни зовнішніх геометричних розмірів їх фундаментів, що виключає наміри забудови земельної ділянки, то відсутній обов'язок, передбачений ст.40 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності", брати участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населеного пункту шляхом перерахування коштів для створення і розвитку зазначеної інфраструктури.

Не погоджуючись із постановою суду апеляційної інстанції, Департамент економіки та комунального майна Харківської міської ради звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій посилаючись на порушення апеляційним судом норм матеріального та процесуального права, просить скасувати постанову Харківського апеляційного господарського суду від 15.06.2016, а рішення господарського суду Харківської області від 19.04.2016 залишити в силі.

Касаційна скарга вмотивована тим, що висновок суду апеляційної інстанції про те, що відповідач не підпадає під дію Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності", оскільки згідно з наявними документами відповідач лише здійснив внутрішню реконструкцію нежитлових приміщень, є хибним та таким, що не відповідає положенням Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності".

У відзиві на касаційну скаргу Українсько-Швейцарське спільне підприємство у формі ТОВ "Укрвермут +Ко" проти доводів, викладених в касаційній скарзі, заперечує, вважає її не обґрунтованою та просить касаційну скаргу залишити без задоволення, а оскаржувану постанову залишити без змін.

Департамент економіки та комунального майна Харківської міської ради додатково направив клопотання про долучення документів у справі, до якого додав копії постанов Вищого господарського суду України у справах, в яких надано іншу оцінку обставинам справ, ніж у справі № 922/755/16, яка переглядається в касаційному порядку.

Представники сторін і третьої особи не скористались правами, наданими ст.22 ГПК України, не з'явились в судове засідання, хоча були своєчасно повідомлені про час і місце розгляду справи, однак це не перешкоджає перегляду судового рішення, яке оскаржується.

Перевіривши наявні матеріали справи на предмет правильності юридичної оцінки обставин справи та повноти їх встановлення в рішенні і постанові та доводи касаційної скарги, колегія суддів вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню.

Переглядаючи у касаційному порядку судові рішення, касаційна інстанція на підставі встановлених фактичних обставин перевіряє застосування судом першої чи апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права.

Як встановлено судами попередніх інстанцій та вбачається з матеріалів справи, відповідно до Декларації від 15.04.2015 №ХК143151040333 про готовність об'єкта до експлуатації, зареєстрованої інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю у Харківській області, реконструкція нежитлових приміщень підвалу №1-:-4 в літ. "А-5" по вул. Сумській, 73 м. Харкова під торговельно-офісні приміщення прийнята в експлуатацію. Загальна площа приміщень складає - 118,4 кв.м. Замовником реконструкції за даною декларацією є - Українсько-швейцарське спільне підприємство в формі ТОВ "Укрвермут + Ко".

09.11.2011р. Харківська міська рада прийняла рішення №804, яким затверджено Порядок пайової участі замовників у розвитку інфраструктури м. Харкова (із змінами згідно рішення від 02.05.2013р. №319), і який містить механізм залучення забудовників до пайової участі, порядок укладання договорів та розрахунку розміру величини пайового внеску.

Відповідно до п.1.3, 1.4 Порядку замовник, який має намір щодо забудови земельної ділянки в місті Харкові, зобов'язаний взяти участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста, крім випадків, передбачених чинним законодавством України та цим Порядком. Залучення замовників до пайової участі здійснюється шляхом укладення договорів про пайову участь у розвитку інфраструктури м. Харкова з Департаментом економіки та комунального майна Харківської міської ради.

За приписами п.1.5 Порядку пайова участь замовника полягає у перерахуванні до бюджету міста Харкова коштів на створення і розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Харкова.

Згідно із п.1.6 Порядку під будівництвом слід розуміти нове будівництво, реконструкцію, реабілітацію, капітальний ремонт та технічне переоснащення об'єктів будівництва, а під об'єктами будівництва - будинки, будівлі, споруди будь-якого призначення та їх комплекси.

Для укладення такого договору замовник зобов'язаний звернутись із відповідною заявою до Департаменту економіки та комунального майна Харківської міської ради не пізніше ніж за 30 календарних днів до прийняття об'єкта будівництва в експлуатацію.

Відповідно до п.5.1 Порядку, у разі встановлення факту будівництва та введення об'єкта до експлуатації без укладення договору про пайову участь забудовника у розвитку інфраструктури м. Харкова Департамент економіки та комунального майна у 10-денний термін з дня встановлення такого факту, надсилає замовнику будівництва рекомендованим поштовим відправленням лист-повідомлення про необхідність укладення відповідного договору.

Судами встановлено, що позивач відповідно до положень Порядку, листом управління соціально-економічного розвитку, планування та обліку Департаменту економіки та комунального майна від 03.04.2015р. №309/0/124-15 поінформував відповідача про необхідність звернення до виконавчих органів Харківської міської ради для укладення договору про пайову участі у розвитку інфраструктури м. Харкова.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст