Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 31.08.2016 року у справі №922/4114/15

Постанова ВГСУ від 31.08.2016 року у справі №922/4114/15

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 186

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 серпня 2016 року Справа № 922/4114/15

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Божок В.С.- головуючого, Коробенка Г.П., Мачульського Г.М.перевіривши матеріали касаційної скаргизаступника прокурора Харківської областіна постановуХарківського апеляційного господарського суду від 15.06.2016у справігосподарського суду Харківської областіза позовомпрокурора Дзержинського району м. Харковадо1. Харківської міської ради; 2. Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельного кооперативу "Сан-Марино";про скасування рішенняв судовому засіданні взяли участь представники:від позивача:Хорс К.Б., прок. відділу ГПУ, пос. № 042931 від 15.04.2016;від відповідачів:Макарова І.О., дов. б/н від 14.12.2015; від Генеральної прокуратури України:Прокурор відділу, пос. № 042931 від 15.04.2016.

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Харківської області від 21.09.2015 (суддя Ємельянова О.О.), у задоволенні позовних вимог відмовлено повністю.

Постановою від 15.06.2016 Харківського апеляційного господарського суду (судді: Слободін М.М. - головуючий, Білецька А.М., Гребенюк Н.В.) рішення господарського суду Харківської області від 21.09.2015 залишено без змін.

Судові рішення мотивовані тим, що позовні вимоги прокурора правомірні, проте з урахуванням звернення позивача до господарського суду з пропуском строку позовної давності та відсутністю поважних причин його пропуску, вони задоволенню не підлягають.

Не погоджуючись з судовими рішеннями заступник прокурора Харківської області звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою і просить їх скасувати та прийняти нове рішення про задоволення позовних вимог. Скаржник посилається на те, що господарські суди порушили ст.ст. 256, 261, 267 Цивільного кодексу України, ст. 43 Господарського процесуального кодексу України, ст. 41 Земельного кодексу України. Скаржник вважає, що судами не досліджено поважність причин пропуску строку позовної давності.

Інші учасники судового процесу не скористались правом, наданим ст. 1112 Господарського процесуального кодексу України, відзиви на касаційну скаргу до Вищого господарського суду України на момент прийняття постанови у справі не надали.

Протоколом передачі судової справи раніше визначеному складу суду від 10.08.2016 у даній справі визначено склад колегії суддів: головуючий суддя - Божок В.С., судді Костенко Т.Ф., Сибіга О.М.

Відповідно протоколу автоматичної зміни складу колегії суддів від 12.08.2016, у зв'язку з перебуванням на лікарняному судді Костенко Т.Ф. та відпусткою судді Сибіги О.М. визначено склад колегії суддів: головуючий суддя - Божок В.С., судді Коробенко Г.П., Мачульський Г.М. Ухвалою Вищого господарського суду України від 15.08.2016 касаційну скаргу прийнято до провадження та призначено до розгляду у вказаному вище складі на 31.08.2016.

Колегія суддів, приймаючи до уваги межі перегляду справи в касаційній інстанції, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування норм матеріального і процесуального права при винесенні оспорюваного судового акта, знаходить необхідним відмовити у задоволені касаційної скарги.

Господарськими судами встановлено, що рішенням Харківської міської ради від 06.07.2011 за № 330/11 обслуговуючому кооперативу "ЖБК "Сан-Марино" передано функції замовника на будівництво зі зміною його функціонального призначення під житлову забудову по вул. Дерев'янка, 19 та надано у власність земельну ділянку кадастровий номер 6310136300:16:003:0035, за рахунок земель житлової та громадської забудови, загальною площею 3,000 га, в межах акту встановлення меж земельної ділянки на місцевості від 22.02.2008 за № 349/08 для будівництва та подальшої експлуатації житлової забудови по вул. Дерев'янка, 19 та встановлений термін будівництва - до 31.12.2013 (п. 11 додатку № 1). На підставі вказаного вище рішення обслуговуючому кооперативу "ЖБК "Сан-Марино" видано Державний акт на право власності на земельну ділянку площею 3 000 га по вул. Дерев'янка 19 (серія ЯК № 159254).

Відповідно інформації ДПІ у Дзержинському р-ні міста Харкова нормативна грошова оцінка земельної ділянки складає 8952000 грн.

За ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно положень ст. 12 Земельного кодексу України до повноважень міської ради, віднесено розпорядження землями територіальних громад та передача земельних ділянок комунальної власності у власність громадян та юридичних осіб відповідно до цього Кодексу.

Сільські, селищні, міські ради правомочні розглядати і вирішувати питання, віднесені Конституцією України, цим та іншими законами до їх відання.

Ст. 41 Земельного кодексу України, встановлено що житлово-будівельним (житловим) та гаражно-будівельним кооперативам за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування земельні ділянки для житлового і гаражного будівництва передаються безоплатно у власність або надаються в оренду у розмірі, який встановлюється відповідно до затвердженої містобудівної документації.

Громадяни та юридичні особи відповідно ст. 116 Земельного кодексу України, набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної та комунальної власності за рішеннями органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених законом або за результатами аукціону. Набуття права на землю громадянами або юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування.

За ст. 10 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами.

Пунктом 1 розділу I Примірного статуту житлово-будівельного кооперативу, затвердженого постановою Ради Міністрів УРСР від 30.04.1985 за № 186, встановлено, що житлово-будівельний кооператив організовується з метою забезпечення житлом членів кооперативу і членів їх сімей шляхом будівництва багатоквартирного жилого будинку (будинків), а у випадках, передбачених законодавством, - одно - і двоквартирних жилих будинків садибного типу або багатоквартирного блокованого жилого будинку (будинків) з надвірними будівлями за власні кошти кооперативу за допомогою банківського кредиту, а також для наступної експлуатації та управління цим будинком (будинками).

Відповідно п. 3 Примірного статуту ЖБК при будівництві жилих будинків садибного типу число громадян, необхідне для організації кооперативу, визначається виконавчим комітетом районної, міської, районної в місті Ради народних депутатів, але не може бути менше п'яти чоловік.

Згідно абз. 2 п.4 та абз. 2 п. 5 Примірного статуту, рішення зборів про організацію кооперативу, список громадян, які вступають до кооперативу, і членів їх сімей, що виявили бажання оселитися в будинку кооперативу, затверджуються виконавчим комітетом місцевої Ради народних депутатів.

ЖБК діє на підставі статуту, прийнятого відповідно цього Примірного статуту і зареєстрованого у виконавчому комітеті Ради народних депутатів, який затвердив рішення про організацію кооперативу.

Число громадян, які вступають до організованого кооперативу, повинно відповідати кількості квартир в житловому будинку (будинках) кооперативу, запланованому до будівництва. При будівництві одно - і двоквартирних жилих будинків садибного типу число громадян, необхідне для організації кооперативу, визначається виконавчим комітетом районної, міської, районної в міста Ради народних депутатів, але не може бути менше 5 чоловік.

Відповідно абз. 2 п. 7 та абз. 1 п. 8 Примірного статуту до членів ЖБК приймаються особи віком до 30 років.

До членів ЖБК приймаються громадяни, які постійно проживають у даному населеному пункті і які потребують поліпшення житлових умов.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст