Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 31.08.2016 року у справі №914/551/15

Постанова ВГСУ від 31.08.2016 року у справі №914/551/15

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 159

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 серпня 2016 року Справа № 914/551/15

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Головуючого судді суддівКорсака В.А., Данилової М.В., Данилової Т.Б.розглянувши матеріали касаційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Львівська міська агенція нерухомості"на постанову Львівського апеляційного господарського суду від 02.06.2016у справі № 914/551/15 Господарського суду Львівської областіза позовомТовариства з обмеженою відповідальністю "Львівська міська агенція нерухомості"доУправління комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міської радитретя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача Львівська міська радапровизнання недійсним рішення комісії та зобов'язання вчинити дії

в судовому засіданні взяли участь представники :- - позивачаБасистий В.О.- - відповідачаЧижович І.З.- - третьої особине з'явився

В С Т А Н О В И В:

В лютому 2015 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Львівська міська агенція нерухомості" звернулось до Господарського суду Львівської області з позовною заявою до Управління комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міської ради, в якій просило суд визнати позивача переможцем комерційного конкурсу від 15.08.2014 на право оренди нежитлового приміщення 1-го поверху площею 10,7 кв. м, яке знаходиться за адресою: м. Львів, пл. Катедральна, 2 проведеного Управлінням комунальної власності Департаменту економічної політики Львівської міської ради 15.08.2014 та визнати недійсним рішення Управління комунальної власності Департаменту економічної політики Львівської міської ради від 16.12.2014 про проведення повторного конкурсу на оренду нерухомого майна.

Позовні вимоги обґрунтовувались тим, що відповідач, мав укласти договір оренди на зазначене приміщення з позивачем, як з учасником, який надав наступні найкращі за переможцем пропозиції, оскільки переможець комерційного конкурсу на право оренди нежитлового приміщення - БО "Благодійний фонд "Народне джерело" відмовився від укладення договору оренди.

Відповідач позов не визнав, посилаючись, зокрема, на внесення змін до порядку проведення конкурсу. Відповідними змінами передбачено проведення повторного конкурсу, у випадку не підписання договору оренди переможцем конкурсу у встановлений термін.

Ухвалою Господарського суду Львівської області від 01.04.2015 до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача залучено Львівську міську раду.

Справа розглядалась судами неодноразово.

Останнім рішенням Господарського суду Львівської області від 02.02.2016 у справі № 914/551/15 (суддя Кидисюк Р.А.), залишеним без змін постановою Львівського апеляційного господарського суду від 02.06.2016 (головуючий суддя Кордюк Г.Т., судді: Давид Л.Л., Костів Т.С.) в позові відмовлено повністю. Судові рішення мотивовані недоведеністю та необґрунтованістю позовних вимог.

Не погоджуючись із судовими рішеннями, Товариство з обмеженою відповідальністю "Львівська міська агенція нерухомості" звернулося до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій посилаючись на порушення судами норм матеріального права, просить їх скасувати та прийняти нове рішення про задоволення позову у повному обсязі.

Управління комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міської ради, Львівська міська рада не надіслали відзиви на касаційну скаргу, що в силу положень статті 1112 Господарського процесуального кодексу України не перешкоджає перегляду судового акту, що оскаржується.

Львівська міська рада не реалізувала процесуальне право на участь у судовому засіданні суду касаційної інстанції, хоча про час та місце його проведення була повідомлена належним чином.

Перевіривши доводи касаційної скарги, юридичну оцінку встановлених фактичних обставин, проаналізувавши правильність застосування господарськими судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що касаційна скарга задоволенню не підлягає, виходячи з наступного.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що 15.08.2014 Управлінням комунальної власності Департаменту економічної політики Львівської міської ради (відповідачем у справі) проведено комерційний конкурс на право оренди нежитлового приміщення 1-го поверху площею 10,7 м. кв. на пл. Катедральній, 2 у м. Львові. Базова (початкова) орендна плата за місяць без ПДВ встановлена в сумі 942,94 грн. (а.с.24).

З метою взяття участі у конкурсі, листом № 2-14022/АП від 09.08.2014, Товариство з обмеженою відповідальністю "Львівська міська агенція нерухомості" (позивачем у справі) подано відповідну заяву, в якій зазначено призначення оренди-приміщення (для офісу) та запропонований розмір орендної плати (4 600,00 грн.) (а.с.31).

Відповідно до протоколу засідання конкурсної комісії переможцем конкурсу на право оренди нежитлового приміщення на пл. Катедральній, 2 у м. Львові визнано БО "Благодійний фонд "Народне джерело" із ціновою пропозицією в розмірі 10 600,00 грн.

Листом від 27.09.2014 № 2-17366 вказана благодійна організація відмовилася від укладення договору оренди (а.с.32).

Рішенням конкурсної комісії на право оренди майна територіальної громади м. Львова, оформленим протоколом № 11 від 10.10.2014 відкладено розгляд питання по оренді нежитлового приміщення 1-го поверху площею 10,7 кв. м, яке знаходиться за адресою: м. Львів, пл. Катедральна, 2.

Ухвалою Львівської міської ради № 4018 від 23.10.2014 "Про внесення змін до ухвали міської ради від 07.06.2007 № 897 "Про врегулювання питань оренди майна територіальної громади м. Львова" внесено зміни, зокрема до пунктів 2.12., 6.11 Порядку та викладено в наступній редакції: якщо визначений конкурсною комісією переможець конкурсу у встановлений термін не підписав у встановленому порядку договір оренди (у редакції орендодавця) та/або акт приймання-передачі, об'єкт вважається таким, що не наданий в оренду (вільний), і підлягає подальшій передачі в оренду на загальних засадах шляхом оголошення повторного конкурсу.

12.11.2014 конкурсною комісією прийнято рішення, оформлене протоколом № 12, про відкладення питання щодо права оренди нежитлового приміщення 1-го поверху площею 10,7 кв. м, яке знаходиться за вказаною адресою.

В подальшому, комісією прийнято рішення, оформлене протоколом № 13 від 16.12.2014, про повторне проведення комерційного конкурсу на вказане приміщення.

Листом від 31.01.2015 Управління комунальної власності Департаменту економічної політики Львівської міської ради повідомило Товариство з обмеженою відповідальністю "Львівська міська агенція нерухомості" про оголошення комерційного конкурсу з метою надання в оренду нежитлових приміщень 1-го поверху площею 10,7 кв. м на пл. Катедральній, 2 у м. Львові. Запропоновано позивачу подати заяву для участі в конкурсі та письмові пропозиції (а.с.8).

В своєму позові позивач не погоджується з повторним проведенням конкурсу та посилається на те, що у разі відмови від підписання договору оренди переможцем конкурсу, договір укладається з наступним учасником конкурсу, який надав наступні найкращі пропозиції.

Щодо позовної вимоги про визнання позивача переможцем комерційного конкурсу, слід зазначити наступне.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст