Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 31.05.2016 року у справі №916/457/15-г

Постанова ВГСУ від 31.05.2016 року у справі №916/457/15-г

11.02.2017
Автор:
Переглядів : 168

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 травня 2016 року Справа № 916/457/15-г Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого суддів:Є.Борденюк І. Вовка, С. Могил, розглянувши у відкритому судовому засіданнікасаційну скаргуТовариства з обмеженою відповідальністю "Басарі"на постановувід 19.01.2016Одеського апеляційного господарського судуу справі№ 916/457/15-гза позовомОдеської міської радидоФірми "Київ" у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю (ЛТД), Товариства з обмеженою відповідальністю "Фирма Київ", Товариства з обмеженою відповідальністю "Басарі", Одеського міського управління юстиції в особі реєстраційної служби,за участі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачівОСОБА_5, Виконавчого комітету Одеської міської ради, ОСОБА_6,провизнання дій протиправними, визнання незаконним та скасування свідоцтв про право власності, визнання права власності,у судове засідання прибули представники:Одеська міська радаБондаренко І.О. (дов. від 06.07.2015 № 260/исх-гс),ТОВ "Басарі"Поліщук А.В. (дов. від 01.01.2016),заслухавши суддю-доповідача - Є. Борденюк, пояснення представників сторін та перевіривши матеріали справи, Вищий господарський суд України

ВСТАНОВИВ :

Одеська міська рада звернулась до господарського суду із позовом до Фірми "Київ" у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю (ЛТД), Товариства з обмеженою відповідальністю "Фирма Київ", Товариства з обмеженою відповідальністю "Басарі" про визнання дій щодо будівництва паркінгу протиправними, визнання незаконним та скасування свідоцтв про право власності, визнання права власності.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 30.07.2015 залучена у якості співвідповідача Реєстраційна служба Одеського міського управління юстиції.

Рішенням Господарського суду Одеської області від 18.08.2015 (суддя О.Демешин) у задоволенні позову в частині позовних вимог про визнання протиправними дій Фірми "Київ" у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю та Товариства з обмеженою відповідальністю "Фирма Київ" щодо будівництва підземного паркінгу та про визнання за територіальною громадою міста Одеси в особі Одеської міської ради права власності на об`єкти нерухомого майна відмовлено повністю.

Провадження у справі в частині позовних вимог про визнання незаконними та скасування свідоцтв від 04.09.2014 про право власності за ТОВ "Басарі" на об`єкти нерухомого майна припинене на підставі п. 1, п. 1-1 ч. 1 ст. 80 ГПК України.

Рішення мотивоване наступним.

26.12.2008 Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю в Одеській області виданий дозвіл №1094 Фірмі "Київ" у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю на виконання будівельних робіт з комплексної реконструкції Грецької площі у м. Одеса (перший пусковий комплекс), будівництво підземного трьохрівневого паркінгу у південному крилі площі Грецька, 1.

Сторони визнають, що будівництво приміщень № 101 та № 102 здійснено в межах будівництва вищевказаного підземного трьохрівневого паркінгу із зазначенням розташування цих приміщень за іншою адресою: м. Одеса, площа Грецька, 1-А.

Незаконність дій відповідачів 1,2, на думку позивача, полягає в тому, що вони не мали права здійснювати таке будівництво, оскільки у встановленому чинним законодавством порядку не одержали в користування земельну ділянку, на якій були побудовані вищевказані приміщення.

Приймаючи до уваги, що вищевказаний дозвіл на виконання будівельних робіт не визнавався недійсним та не скасовувався, відсутні підстави визнавати неправомірними дії Фірми "Київ" у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю щодо будівництва підземного паркінгу.

Що стосується позовних вимог до ТОВ "Фирма Київ", то позивачем взагалі не надано доказів того, що вказане товариство здійснювало будь-які роботи по будівництву вищевказаного паркінгу.

Крім того, статтями 16 Цивільного кодексу України та 20 Господарського кодексу України не передбачено такого способу захисту як визнання неправомірними дій юридичних осіб-суб'єктів господарювання, оскільки такий спосіб не може привести до реального захисту порушеного права або охоронюваного законом інтересу.

З посиланням на вказане, місцевий господарський суд дійшов висновку про відмову у позові в частині визнання дій неправомірними.

Щодо вимог про визнання незаконними та скасування свідоцтв від 04.09.2014 (видавник Реєстраційна служба Одеського міського управління юстиції Одеської області) про право власності ТОВ "Басарі" на об`єкти нерухомого майна приміщення № 101 та № 201, розташовані за адресою: м. Одеса, площа Грецька, 1-А, місцевий господарський суд дійшов висновку про припинення провадження у справі в цій частині, з посиланням на таке.

У позовній заяві в якості видавника оскаржених свідоцтв вказано Реєстраційну службу Одеського міського управління юстиції; в самих свідоцтвах в якості органу державної реєстрації прав також зазначено Реєстраційну службу Одеського міського управління юстиції.

Між тим, пунктом 6 частини 2 статті 9 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" вбачається, що державний реєстратор видає свідоцтво про право власності на нерухоме майно у випадках, встановлених статтею 18 цього Закону.

Відповідно до пункту 3 частини 1 статті 18 вказаного Закону Свідоцтво про право власності на нерухоме майно, що підтверджує виникнення права власності при здійсненні державної реєстрації прав на нерухоме майно, видається юридичним особам у разі внесення до статутного фонду об`єктів нерухомого майна їх засновниками (учасниками).

Державним реєстратором, відповідно до абзацу першого частини 1 статті 9 Закону може бути громадянин України, який має вищу освіту та відповідає кваліфікаційним вимогам, установленим Міністерством юстиції України.

Тобто, із вищевказаних вимог Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" та із відомостей, вказаних у спірних свідоцтвах про право власності ТОВ "Басарі" вбачається, що вказані свідоцтва видані не Реєстраційною службою Одеського міського управління юстиції, а державним реєстратором Заяць К.В.

А тому, між Реєстраційною службою Одеського міського управління юстиції та позивачем по справі відсутній предмет спору, що відповідно до пункту 1-1 частини першої статті 80 ГПК України є підставою для припинення провадження у справі.

Крім того, з Положення про Реєстраційну службу Одеського міського управління юстиції Одеської області вказана служба є структурним підрозділом Одеського МУЮ, тобто не є юридичною особою, а згідно з частиною 1 статті 21 ГПК України сторонами у судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути підприємства та організації, зазначені у статті 1 цього Кодексу.

Таким чином, спір за позовом до структурного підрозділу юридичної особи - не підлягає розгляду в господарських судах України.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 80 ГПК України суддя припиняє провадження у справі, якщо спір не підлягає розгляду в господарських судах України.

З посиланням на вказане, місцевий господарський суд припинив провадження у справі в частини позовних вимог про визнання незаконними та скасування свідоцтв про право власності.

Щодо позову про визнання за територіальною громадою міста Одеси в особі Одеської міської ради права власності на об`єкти нерухомого майна приміщення № 101 та №201, то місцевий господарський суд дійшов висновку про відмову у його задоволенні з посилання на таке.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст