Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 31.05.2016 року у справі №910/600/16

Постанова ВГСУ від 31.05.2016 року у справі №910/600/16

11.02.2017
Автор:
Переглядів : 160

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 травня 2016 року Справа № 910/600/16

Вищий господарський суд України у складі: суддя Палій В.В. - головуючий (доповідач), судді Грек Б.М. і Львов Б.Ю.

розглянув касаційну скаргу публічного акціонерного товариства "ФІРМА "РЕАГЕНТ", м. Дніпропетровськ,

на рішення господарського суду міста Києва від 10.02.2016

та постанову Київського апеляційного господарського суду від 24.03.2016

у справі № 910/600/16

за позовом публічного акціонерного товариства "ФІРМА "РЕАГЕНТ" (далі - Товариство), м. Дніпропетровськ,

до 1. Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області (далі - Відділення ФДМУ по Дніпропетровській області), м. Дніпропетровськ,

2. Міністерства економічного розвитку і торгівлі України (далі - Міністерство), м. Київ,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів - Фонд державного майна України (далі - ФДМУ), м. Київ,

про визнання права власності.

Судове засідання проведено за участю представників:

позивача - Савенко О.О. предст. (дов. від 04.01.2016)

відповідачів 1. Ковтяга О.В. предст. (дов. від 10.02.2016)

2. Калусенко В.В. предст. (дов. від 29.04.2016)

третьої особи - Ковтяга О.В. предст. (дов. від 12.01.2016)

За результатами розгляду касаційної скарги Вищий господарський суд України

ВСТАНОВИВ:

Товариство звернулося до господарського суду міста Києва з позовом до Відділення ФДМУ по Дніпропетровській області та Міністерства (з урахуванням заяви про уточнення предмета позовних вимог) про визнання права власності Товариства на нерухоме майно, яке розташоване за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Героїв Сталінінграду (проспект Б. Хмельницького), 156, а саме: склад затареної продукції (інвент. № 21 літ. "Б-1, б"), будівлю магазину (інвент. № 100 літ. "А-2"), навіс з відкритою рампою (інвент. № 22 літ. "Г,г"), трансформаторну підстанцію (інвент. № 26 літ. "Е"), прохідну (інвент. № 24 літ. "Д-1, д"), гараж (інвент. № 23 літ. "В-1"), автодорогу території (інвент. № 105 літ. "І"), огорожу території (інвент. № 102, "№ 1"), резервуар (інвент. № 106, "№ 5"). Позовні вимоги мотивовані відсутністю у Товариства можливості реалізувати право розпорядження наведеним майном, у зв'язку з відсутністю підтвердження переліку майна, що увійшло до статутного фонду Товариства під час корпоратизації та відмовою відповідачів надати позивачу документи, які підтверджують його право власності на спірне майно.

Рішенням господарського суду міста Києва від 10.02.2016 у справі № 910/600/16 (суддя Пригунова А.Б.), яке залишено без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 24.03.2016 (судді Гаврилюк О.М. - головуючий, Сулім В.В., Гончаров С.А.) у задоволенні позову відмовлено з посилання на відсутність доказів невизнання та/або оспорення відповідачами прав позивача на спірне майно та невиконанням позивачем вимог чинного законодавства щодо підтвердження права власності на спірне майно.

У касаційній скарзі до Вищого господарського суду України Товариство просить судові акти попередніх інстанцій зі справи скасувати з прийняттям нового рішення про задоволення позову. Скаргу мотивовано прийняттям оскаржуваних судових рішень з порушенням норм матеріального та процесуального права.

У відзиві на касаційну скаргу ФДМУ просив залишити касаційну скаргу без задоволення, а судові акти попередніх інстанцій - без змін.

Учасників судового процесу відповідно до статті 1114 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) належним чином повідомлено про час і місце розгляду скарги.

Перевіривши на підставі встановлених попередніми судовими інстанціями обставин справи правильність застосування ними норм процесуального та матеріального права, заслухавши пояснення представників сторін та третьої особи, Вищий господарський суд України дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення касаційної скарги з урахуванням такого.

Місцевим та апеляційним господарськими судами у справі, зокрема, встановлено, що:

- публічне акціонерне товариство "ФІРМА "РЕАГЕНТ" переіменоване з відкритого акціонерного товариства "ФІРМА "РЕАГЕНТ" на підставі закону України "Про акціонерні товариства" (яке, у свою чергу, було створено на підставі наказу Міністерства промисловості України від 24.11.1993 № 306, шляхом перетворення Дніпропетровської державної виробничо-збутової фірми реактивів і препаратів "РЕАГЕНТ" у відкрите акціонерне товариство "ФІРМА "РЕАГЕНТ" відповідно до Указу Президента України "Про корпоратизацію державних підприємств" від 15.06.1993);

- згідно з пунктами 4.1, 4.2 статуту Товариства майно товариства становлять виробничі і невиробничі фонди, а також інші цінності, вартість яких відображається у самостійному балансі Товариства. Товариство є власником майна, переданого йому засновником та акціонерами у власність як вклад до статутного капіталу. Засновником Товариства у відповідності до пункту 3.1 статуту є держава в особі Міністерства промисловості України;

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст