Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 30.11.2016 року у справі №922/1447/16

Постанова ВГСУ від 30.11.2016 року у справі №922/1447/16

07.02.2017
Автор:
Переглядів : 183

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 листопада 2016 року Справа № 922/1447/16

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Вовка І.В. (головуючого, доповідача), Кондратової І.Д., Стратієнко Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу державного підприємства "Навчально-дослідне господарство "Докучаївське" Харківського національного аграрного університету ім. В.В.Докучаєва на постанову Харківського апеляційного господарського суду від 12.09.2016 року у справі № 922/1447/16 за позовом державного підприємства "Навчально-дослідне господарство "Докучаївське" Харківського національного аграрного університету ім. В.В.Докучаєва до товариства з обмеженою відповідальністю агрофірми "Рассвет", треті особи: Харківський національний аграрний університет ім. В.В.Докучаєва, Міністерство аграрної політики та продовольства України, про розірвання договору та стягнення заборгованості, та за зустрічним позовом товариства з обмеженою відповідальністю агрофірми "Рассвет" до державного підприємства "Навчально-дослідне господарство "Докучаївське" Харківського національного аграрного університету ім. В.В.Докучаєва, треті особи: Харківський національний аграрний університет ім. В.В.Докучаєва, Міністерство аграрної політики та продовольства України, про надання доступу до земельних ділянок,

В С Т А Н О В И В:

У травні 2016 року позивач звернувся до господарського суду Харківської області з позовною заявою до відповідача про розірвання укладеного між ними договору про спільний обробіток земельної ділянки від 26.01.2012 року у зв'язку з істотним порушенням його умов щодо сплати компенсаційних виплат та перерахування частини прибутку.

У свою чергу відповідач звернувся до господарського суду Харківської області із зустрічною позовною заявою до позивача за первісним позовом про надання доступу до земельних ділянок, які є внеском за договором про спільний обробіток земельної ділянки від 26.01.2012 року, оскільки спірні земельні ділянки знаходяться в користуванні іншої юридичної особи.

У червні 2016 року позивачем за первісним позовом подано заяву про зміну предмета позову, в якій він просив розірвати укладений між сторонами договір про спільний обробіток земельної ділянки від 26.01.2012 року та стягнути з відповідача заборгованість в сумі 1 344 462,36 грн., яка складається з компенсаційних виплат, недоплачених за весь період з моменту укладення договору, та не перерахованого прибутку за 2014 рік.

Рішенням господарського суду Харківської області від 11.07.2016 року (суддя Аріт К.В.) в задоволенні первісного та зустрічного позовах відмовлено.

Постановою Харківського апеляційного господарського суду від 12.09.2016 року (судді: Істоміна О.А., Барбашова С.В., Білецька А.М.) зазначене рішення суду першої інстанції залишено без змін.

У касаційній скарзі позивач за первісним позовом вважає, що судами попередніх інстанцій порушено і неправильно застосовано норми матеріального та процесуального права, і тому просить прийняті ними рішення скасувати, та справу передати на новий розгляд до суду першої інстанції.

У відзиві на касаційну скаргу відповідач за первісним позовом вважає, що судові рішення у справі є законними та просить залишити їх без змін, а касаційну скаргу без задоволення.

Відзиви на касаційну скаргу від третіх осіб до суду не надходили.

Заслухавши пояснення представників сторін та третіх осіб, дослідивши доводи касаційної скарги та відзиву на неї, перевіривши матеріали справи і прийняті в ній судові рішення, суд касаційної інстанції вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається із матеріалів справи, що 26.01.2012 року між ДП "Навчально-дослідне господарство "Докучаєвське" Харківського національного аграрного університету ім. В.В.Докучаєва (сторона-1) та ТОВ агрофірмою "Рассвет" (сторона-2) укладено договір про спільний обробіток земельної ділянки, предметом якого є об'єднання зусиль сторін для досягнення наступних господарських цілей, у рамках чинного законодавства України, спільно обробляти земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею 1500,00 га для: вирощування зернових культур; вирощування олійних культур; вирощування буряків; оптова торгівля зерном, насінням та кормами для тварин; заготівля, виробництво та переробка сільськогосподарської продукції; надання послуг у сфері сільського господарства (інші необхідні види діяльності згідно класифікатору КВЕД).

Відповідно до розділу 3 договору, сторона-1 взяла на себе такі зобов'язання: у термін протягом 15 (п'ятнадцяти) днів із моменту підписання цього договору надати земельну ділянку загальною площею 1500 га, з них ріллі - 1500, яка підлягатиме обробітку згідно додатку № 1, що є невід'ємною частиною даного договору; здійснювати науково-методичне та консультативне забезпечення проведення спільних робіт по вирощуванню сільськогосподарських культур, ефективне та раціональне використання землі, збереження та відтворення родючості; уповноважити від свого імені сторону-2 на здійснення необхідних юридичних дій, а саме: реєстрація договору у податковому органі (за домовленістю) і відкриття розрахункового рахунку (за домовленістю), через який здійснюватимуться усі фінансові операції, для досягнення цілей даного договору; видати протягом 3 (трьох) днів з моменту підписання даного договору довіреність відповідності до п. 3.1.3. даного договору; після отримання запиту від сторони-2 надавати інформацію про виконання зобов'язань за даним договором; виконувати інші зобов'язання, визначені даним договором та діючим законодавством України.

Згідно з розділом 4 зазначеного договору сторона-2 прийняла зобов'язання: у термін протягом 15 (п'ятнадцяти) днів після підписання цього договору приступити до здійснення комерційних проектів, передбачених умовами даного договору; вжити заходів щодо найму відповідного персоналу для виконання робіт за даним договором; надавати стороні-1 інформацію про виконання даного договору; в строк не пізніше 20 числа місяця, що слідує за звітним кварталом надавати стороні-1 фінансовий звіт про результати виконання даного договору; у встановленому порядку вирішувати питання фінансування виробництва транспортування та реалізації продукції; проводити поставку необхідних матеріально-технічних ресурсів та основних засобів для виконання робіт; забезпечувати комерційну діяльність по реалізації виготовленої продукції (виконання робіт, послуг), вести переговори з покупцями та укладати цивільно-правові угоди; зареєструвати даний договір у встановленому законом порядку.

У розділі 6 вказаного договору сторони встановили внески сторін.

Згідно з п.п. 6.1.4., 6.1.5. договору частка сторони-1 складає 20 відсотків. Земельна ділянка, яка надається до спільного обробітку, є державною власністю, знаходиться в постійному користуванні сторони - 1 і підлягає використанню за призначенням, передбаченим земельним законодавством України та іншими нормативними актами. Земельна ділянка не підлягає вилученню, її статус залишається незмінним на весь період дії Договору.

Відповідно до п.п. 6.2., 6.2.1., 6.2.2., 6.2.3. договору внесок сторони-2: послуги, майно та грошові кошти, у розмірах, необхідних для обробітку площ земельних ділянок, які підлягають спільному обробітку, згідно Додатку № 1, що є невід'ємною частиною даного договору. Порядок і терміни подачі внесків: по мірі необхідності проведення фінансування робіт. Частка сторони-2 складає 80 відсотків.

Згідно з п. 6.3. договору, внески сторін здійснюються за актами приймання-передачі, підписаними їх повноважними представниками.

Крім того, в п. 6.5 договору зазначено, що усі внески учасників не є їх спільною частковою власністю, а лише передані (внесені) сторонами для користування (володіння) у період виконання сторонами зобов'язань, обумовлених договором.

Умовами пункту 8.1. договору про спільний обробіток земельної ділянки від 26.01.2012 року визначено, що цей договір набирає чинності від дати його підписання сторонами і діє до 21.12.2017 року.

За п. 9.3 договору його може бути розірвано за заявою однієї із сторін при невиконанні другою стороною своїх зобов'язань. У цьому випадку всі невигідні наслідки розірвання покладаються на винну сторону.

Сторонами було укладено ряд додатків до договору про спільний обробіток земельної ділянки від 26.01.2012 року, які є невід'ємними частинами основного договору від 26.01.2012 року.

Зокрема, за додатком № 1 від 26.01.2012 року сторона-1, як внесок, зобов'язується у термін протягом 15 днів з моменту підписання надати земельні ділянки, які підлягають обробітку, загальною площею 1240,5 га.

Разом з цим, додатком № 3 від 01.03.2012 року до договору викладено пункт 2.4 в такій редакції: "Незалежно від результатів фінансово-господарської діяльності, сторона-2 виплачує стороні-1 компенсаційну виплату за користування земельними ділянками, яка складає 687,12 грн. за 1 га в рік".

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст