Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 30.11.2016 року у справі №904/7920/15

Постанова ВГСУ від 30.11.2016 року у справі №904/7920/15

07.02.2017
Автор:
Переглядів : 149

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 листопада 2016 року Справа № 904/7920/15 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого -Білошкап О.В.,суддів -Катеринчук Л.Й., Поліщука В.Ю.,за участю представників сторін:

ПАТ "БТА Банк" - Поддимая А.Б.,

Ліквідатора ТОВ "Гранд Дистриб"юшн Харків" Вітер Д.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "БТА Банк" на постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 11.08.2016 та ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 30.06.2016 у справі №904/7920/15 про визнання банкрутом Товариства з обмеженою відповідальністю "Гранд Дистриб"юшн Харків" ,-

в с т а н о в и в:

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 30.06.2016 року у даній справі (суддя Полєв Д.М.) затверджено ліквідаційний баланс та звіт ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "ГРАНД ДИСТРИБ'ЮШН ХАРКІВ" (м. Новомосковськ Дніпропетровської області, вул. Сучкова, 2а, код ЄДРПОУ 35608088), ліквідовано юридичну особу -Товариство з обмеженою відповідальністю "ГРАНД ДИСТРИБ'ЮШН ХАРКІВ", провадження у справі припинено.

Постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 11.08.2016 (колегія суддів: Білецька Л.М. - головуючий, судді Пархоменко Н.В., Євстигнеєв О.С.) апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства "БТА Банк" залишено без задоволення, ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 30.06.2016 року у справі № 904/7920/15 залишено без змін.

Публічне акціонерне товариство "БТА Банк" звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 11.08.2016 та ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 30.06.2016 скасувати та направити справу на новий розгляд до суду першої інстанції, посилаючись на порушення та неправильне застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, зокрема, ст. ст.41,42,46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

30.11.2016 через канцелярію надійшло клопотання ліквідатора Вітер Д.М. про відкладення розгляду справи у зв'язку з необхідністю подання додаткових пояснень. Однак в судовому засіданні ліквідатор Вітер Д.М. відмовилась від даного клопотання.

Заслухавши доповідь судді Білошкап О.В., вислухавши пояснення представника ПАТ "БТА Банк" та ліквідатора Вітер Д.М., перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів прийшла до висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, ухвалою суду першої інстанції від 15.09.2015 р. порушено провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ГРАНД ДИСТРИБ'ЮШН ХАРКІВ" (м. Новомосковськ Дніпропетровської області, вул. Сучкова, 2а, код ЄДРПОУ 35608088) в порядку ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Постановою суду першої інстанції від 24.09.2015 р. боржника визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено голову ліквідаційної комісії Вітер Діану Михайлівну (АДРЕСА_1; ідентифікаційний номер НОМЕР_1).

29.09.2015 р. на офіційному веб - сайті Вищого господарського суду України було оприлюднено повідомлення за № 23311 про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю "Гранд Дистриб'юшн Харків", 51200, м. Новомосковськ, Дніпропетровська область, вул. Сучкова, буд. 2А, код ЄДРПОУ 35608088, банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором Вітер Д. М.

Ухвалою суду першої інстанції від 08.12.2015 р. затверджено реєстр вимог кредиторів у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Гранд Дистриб'юшн Харків" з вимогами наступних кредиторів:

- Товариство з обмеженою відповідальністю "ПАРК ІНВЕСТ" м. Дніпро 2436,00 грн. (1 черга), 3704485,48 грн.(4 черга).

Окремо внесено до реєстру вимог кредиторів, вимоги забезпечені заставою:

- Публічне акціонерне товариство "БТА Банк", м. Київ - 55453585,58 грн.

04.02.2016 ліквідатором подано до суду звіт та ліквідаційний баланс банкрута.

Затверджуючи звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута, суд першої інстанції послався на те, що ліквідатором здійснено всі необхідні заходи щодо розшуку майна, яке належить банкруту та підлягає включенню до ліквідаційної маси. Оскільки за результатами ліквідаційної процедури у банкрута відсутнє майно та кошти для задоволення вимог кредиторів, суд прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи банкрута.

Суд апеляційної інстанції погодився з висновками суду першої інстанції, зазначивши про вжиття ліквідатором всіх необхідних заходів з пошуку, виявлення та повернення майна банкрута, про що свідчать наявні у справі докази.

Однак, колегія суддів Вищого господарського суду України не погоджується з такими висновками судів попередніх інстанцій, оскільки вони зроблені без повного та всебічного дослідження всіх істотних обставин справи.

Згідно статті 4-1 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство в порядку провадження, передбаченого цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Згідно ч.ч. 1, 2 ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" якщо вартості майна боржника-юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи. За результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого.

Відповідно до статті 41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатор - фізична особа, яка відповідно до судового рішення господарського суду організовує здійснення ліквідаційної процедури боржника, визнаного банкрутом, та забезпечує задоволення вимог кредиторів у встановленому цим Законом порядку. Ліквідатор з дня свого призначення здійснює, зокрема, такі повноваження: виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; проводить інвентаризацію та оцінку майна банкрута; аналізує фінансове становище банкрута; очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаційну масу; пред'являє до третіх осіб вимоги щодо повернення банкруту сум дебіторської заборгованості; подає до суду заяви про визнання недійсними правочинів (договорів) боржника; вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб; продає майно банкрута для задоволення вимог, внесених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Законом; веде реєстр вимог кредиторів; здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом. Під час проведення ліквідаційної процедури ліквідатор зобов'язаний використовувати тільки один рахунок боржника в банківській установі. Інші рахунки, виявлені при проведенні ліквідаційної процедури, підлягають закриттю ліквідатором. Ліквідатор зобов'язаний на вимогу господарського суду та державного органу з питань банкрутства надавати необхідні відомості щодо проведення ліквідаційної процедури. У разі невиконання або неналежного виконання ліквідатором своїх обов'язків господарський суд за клопотанням комітету кредиторів або з власної ініціативи може припинити повноваження ліквідатора і призначити нового ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом.

Згідно з частинами 1, 4 статті 42 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", усі види майнових активів (майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або господарського відання на дату відкриття ліквідаційної процедури та виявлені в ході ліквідаційної процедури, включаються до складу ліквідаційної маси, за винятком об'єктів житлового фонду, в тому числі гуртожитків, дитячих дошкільних закладів та об'єктів комунальної інфраструктури, що належать юридичній особі - банкруту, які передаються в порядку, встановленому законодавством, до комунальної власності відповідних територіальних громад без додаткових умов і фінансуються в установленому порядку. Майно банкрута, що є предметом забезпечення, не включається до складу ліквідаційної маси і використовується виключно для задоволення вимог кредитора за зобов'язаннями, які воно забезпечує. Продаж майна банкрута, що є предметом забезпечення, здійснюється в порядку, передбаченому цим Законом, виключно за згодою кредитора, вимоги якого воно забезпечує, або суду.

Відповідно до ст. 46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси; відомості про реалізацію об'єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії договорів купівлі-продажу та акти приймання-передачі майна; реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, які підтверджують погашення вимог кредиторів; довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню. Якщо за результатами ліквідаційної процедури після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна, господарський суд виносить ухвалу про ліквідацію юридичної особи-банкрута. Якщо ліквідатор не виявив майнових активів, що підлягають включенню до складу ліквідаційної маси, він зобов'язаний подати господарському суду ліквідаційний баланс, який засвідчує відсутність у банкрута майна. У разі якщо господарський суд дійшов висновку, що ліквідатор не виявив або не реалізував майнові активи банкрута у повному обсязі, суд виносить ухвалу про призначення нового ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом, якщо інше не передбачено цим Законом. Новий ліквідатор очолює ліквідаційну комісію і діє згідно з вимогами цього Закону.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст