Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 30.09.2015 року у справі №922/1270/14

Постанова ВГСУ від 30.09.2015 року у справі №922/1270/14

27.02.2017
Автор:
Переглядів : 116

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 вересня 2015 року Справа № 922/1270/14

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Полякова Б.М. - головуючого, Коваленка В.М. (доповідач у справі), Короткевича О.Є.,розглянувши касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Харківський тракторний завод ім. С. Орджонікідзе"на постанову та рішеннявід 16.06.2015 Харківського апеляційного господарського суду від 09.04.2015 господарського суду Харківської області у справі№ 922/1270/14 господарського суду Харківської області за позовом Управління Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі м. Харкова доПублічного акціонерного товариства "Харківський тракторний завод ім. С. Орджонікідзе"простягнення 16 021, 38 грн.

в судовому засіданні взяв участь представник:

ПАТ "Харківський тракторний завод ім. С. Орджонікідзе" - Тюменцев В.Ю., довір.

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Харківської області від 13.10.2014 у справі 922/1270/14 позовні вимоги Управління Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі м. Харкова (далі - Позивач, Фонд) до публічного акціонерного товариства "Харківський тракторний завод ім. С. Орджонікідзе" (далі - Відповідач, Завод) про стягнення 16 021 грн. 38 коп. задоволено повністю: стягнуто з Відповідача на користь Позивача заборгованість по відшкодуванню суми витрат на фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" і сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших актів, за грудень 2013 та січень-лютий 2014 в сумі 16 021,38 грн.

Постановою Харківського апеляційного господарського суду від 02.12.2014 апеляційну скаргу Заводу залишено без задоволення, рішення господарського суду Харківської області від 13.10.2014 - без змін.

Постановою Вищого господарського суду України від 18.02.2015 постанову Харківського апеляційного господарського суду від 02.12.2014 та рішення господарського суду Харківської області від 13.10.2014 скасовано, справу передано на новий розгляд до господарського суду Харківської області.

За результатами нового розгляду, рішенням господарського суду Харківської області від 09.04.2015 (головуючий суддя - Аюпова Р.М., судді: Бринцев О.В., Жельне С.Ч.) позов задоволено повністю. Стягнуто з публічного акціонерного товариства "Харківський тракторний завод ім. С.Орджонікідзе" на користь Управління Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі м. Харкова заборгованість по відшкодуванню суми витрат на фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про наукову і науково - технічну діяльність" і сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших актів за грудень місяць 2013 року та січень-лютий місяці 2014 року в сумі 16 021,38 грн. Вирішено питання про розподіл судових витрат.

Не погодившись із вказаним рішенням суду, Відповідач звернувся до Харківського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просив скасувати рішення господарського суду Харківської області від 09.04.2015 та прийняти нове рішення, яким в позові відмовити повністю.

Постановою Харківського апеляційного господарського суду від 16.06.2015 (головуючий суддя - Істоміна О.А., судді: Білецька А.М., Горбачова Л.П.) апеляційну скаргу Заводу залишено без задоволення, рішення господарського суду Харківської області від 09.04.2015 - без змін.

Не погоджуючись з вказаними судовими рішеннями першої та апеляційної інстанцій, Відповідач звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати рішення господарського суду Харківської області від 09.04.2015, постанову Харківського апеляційного господарського суду від 16.06.2015 та прийняти нове рішення, яким в позові відмовити повністю.

Касаційна скарга мотивована порушенням судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права.

В судовому засіданні касаційної інстанції представник Заводу уточнив вимоги касаційної скарги, просив Вищий господарський суд України скасувати рішення господарського суду Харківської області від 09.04.2015, постанову Харківського апеляційного господарського суду від 16.06.2015 та передати справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

Заслухавши пояснення представника Відповідача, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши наявні матеріали справи, проаналізувавши застосування судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Ухвалюючи рішення про задоволення позову Фонду, суд першої інстанції виходив з того, що позовні вимоги є нормативно та документально доведеними. При цьому, місцевий суд встановив, що Завод має заборгованість перед Фондом по відшкодуванню суми витрат на фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" і сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів за грудень 2013 року та січень - лютий 2014 року та зазначив, що у разі ліквідації або зміни власника підприємства, установи, організації, фінансування різниці у розмірі пенсії здійснюється за рахунок коштів їх правонаступників.

З вказаними висновками повністю погодився суд апеляційної інстанції.

Заперечуючи такі висновки судів попередніх інстанцій, Відповідач зазначає, що до спірних правовідносин не застосовуються положення Порядку фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність", та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, затвердженого постановою Кабінету міністрів України за №372 від 24.03.2004 (далі - Порядок, затверджений постановою КМУ № 372) та Порядку фінансування та виплати різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних бюджетних установ і організацій, науковим (науково-педагогічним) працівникам державних не бюджетних підприємств і організацій згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність", та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.12.2000 за №1826 (далі - Порядок, затверджений постаново КМУ№ 1826), Завод не є державним небюджетним підприємством, установою, організацією або вищим навчальним закладом. На думку Відповідача, він не зобов'язаний відшкодовувати зазначену суму витрат, оскільки правонаступництво Заводу відбулось до набрання чинності названих Порядків, в яких відсутня вказівка про їх зворотну дію в часі. Крім цього, заявник касаційної скарги вказав, що суди не зазначили доводів відхилення позиції Відповідача.

Однак, суд касаційної інстанції не погоджується із наведеними запереченнями, оскільки вони суперечать вимогам діючого законодавства та викладені без врахування встановлених судами обставин справи.

З матеріалів справи вбачається, що публічне акціонерне товариство "Харківський тракторний завод ім. С. Орджонікідзе" зареєстроване як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в управлінні Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі м. Харкова (реєстраційний номер 0747).

Наказом Міністерства машинобудування, військово - промислового комплексу і конверсії України "МІНМАШПРОМ України" за № 1656 від 22.12.1994, згідно Указу Президента України "Про корпоратизацію підприємств" від 15.06.1993 та "Положення про порядок корпоратизації", затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 05.07.1993 № 508, створено на базі Державного підприємства "Харківський тракторний завод ім. С.Орджонікідзе" Відкрите акціонерне товариство "Харківський тракторний завод ім. С.Орджонікідзе".

Розпорядженням Виконавчого комітету Орджонікідзевської районної ради народних депутатів від 30.12.1994. №347 зареєстровано Відкрите акціонерне товариство "Харківський тракторний завод ім. С.Орджонікідзе" (в подальшому змінено назву на Публічне акціонерне товариство "Харківський тракторний завод ім. С.Орджонікідзе") як правонаступника Державного підприємства "Харківський тракторний завод ім. С.Орджонікідзе".

Відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону України "Про пенсійне забезпечення" громадяни України мають право на державне пенсійне забезпечення за віком, по інвалідності, у зв'язку з втратою годувальника та в інших випадках, передбачених цим Законом.

За приписом ст. 10 Закону України "Про пенсійне забезпечення" пенсійне забезпечення відповідно до цього Закону здійснюється органами Пенсійного фонду України.

Порядок призначення пенсій конкретизовано постановою Управління Пенсійного фонду України № 22-1 від 25.11.2005 "Про затвердження Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Статтею 24 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" визначено, що держава встановлює для наукових (науково-педагогічних) працівників, які мають необхідний стаж наукової роботи, пенсії на рівні, що забезпечує престижність наукової праці та стимулює систематичне оновлення наукових кадрів. Перелік посад наукових (науково-педагогічних) працівників підприємств, установ, організацій, вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації, перебування на яких дає право на призначення пенсії та виплату грошової допомоги у разі виходу на пенсію відповідно до цієї статті, затверджується Кабінетом Міністрів України з урахуванням положень ст.ст.22-1, 22-2 цього Закону.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст