Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 30.08.2016 року у справі №927/20/16

Постанова ВГСУ від 30.08.2016 року у справі №927/20/16

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 144

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 серпня 2016 року Справа № 927/20/16

Вищий господарський суд України у складі: суддя Палій В.В. - головуючий (доповідач), судді Львов Б.Ю. і Селіваненко В.П.

розглянув касаційну скаргу публічного акціонерного товариства "ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО", м. Чернігів,

на рішення господарського суду Чернігівської області від 04.03.2016, яке залишено без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 08.06.2016

у справі № 927/20/16

за позовом публічного акціонерного товариства "ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО" (далі - ПАТ "ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО"), м. Чернігів,

до Чернігівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України (далі - Відділення), м. Чернігів,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - товариство з обмеженою відповідальністю "ТОРГОВА ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ "ЕЛКОМ" (далі - ТОВ "ТОРГОВА ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ "ЕЛКОМ"), м. Харків,

про визнання недійсним та скасування рішення.

Судове засідання проведено за участю представників:

позивача - Ширай К.А. предст. (дов. від 08.06.2016)

відповідача - Макарчук Д.І. предст. (дов. від 05.04.2016)

третьої особи - Левицький Ю.Г. предст. (дов. від 05.04.2016)

За результатами розгляду касаційної скарги Вищий господарський суд України

ВСТАНОВИВ:

ПАТ "ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО" звернулося до господарського суду Чернігівської області з позовом до Відділення про визнання недійсним рішення адміністративної колегії Чернігівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України від 26.11.2015 № 17-рк у справі № 02-05/17-2015 "Про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та накладення штрафу" (далі -Рішення АМК).

Рішенням господарського суду Чернігівської області від 04.03.2016 у справі № 927/20/16 (суддя Федоренко Ю.В.), яке залишено без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 08.06.2016 (судді Пономаренко Є.Ю. - головуючий, Андрієнко В.В., Руденко М.А.) позов задоволено частково; визнано частково недійсним пункт 2 Рішення АМК в частині визнання дій ПАТ "ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО" щодо зволікання в отриманні від ТОВ "ТОРГОВА ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ "ЕЛКОМ" повідомлення на заявлений обсяг купівлі електричної енергії на Оптовому ринку електричної енергії України на грудень 2015 року та додатків до них порушенням, передбаченим пунктом 2 статті 50, пунктом 7 частини другої статті 13 Закону України "Про захист економічної конкуренції" у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку передачі (розподілу) електричної енергії власними місцевими локальними електромережами, шляхом створення перешкод доступу на ринок постачання електричної енергії продавця (постачальника електричної енергії - ТОВ "ТОРГОВА ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ "ЕЛКОМ"); визнано недійсним повністю пункт 4 Рішення АМК про накладення на ПАТ "ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО" штрафу у розмірі 68 000,00 грн.; в іншій частині позову - відмовлено.

Прийняті судові рішення зі справи з посиланням, зокрема на приписи статей 1, 13, 50, 59 Закону України "Про захист економічної конкуренції" (далі -Закон № 2210) мотивовано наявністю передбачених законом підстав для визнання Рішення АМК частково недійсним.

У касаційній скарзі до Вищого господарського суду України ПАТ "ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО" просить судові рішення попередніх інстанцій зі справи скасувати, прийняти нове рішення про задоволення позову. Скаргу мотивовано прийняттям оскаржуваних судових рішень з порушенням норм матеріального та процесуального права.

У відзиві на касаційну скаргу третя особа просила залишити судові акти попередніх інстанцій без змін, а касаційну скаргу - без задоволення.

Учасників судового процесу відповідно до статті 1114 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) належним чином повідомлено про час і місце розгляду скарги.

Перевіривши на підставі встановлених попередніми судовими інстанціями обставин справи правильність застосування ними норм процесуального та матеріального права, заслухавши пояснення представників сторін та третьої особи, Вищий господарський суд України дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення касаційної скарги з урахуванням такого.

Місцевим та апеляційним господарськими судами у справі, зокрема, встановлено, що Рішенням АМК:

- визнано, що ПАТ "ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО" за результатами діяльності у 2014 році та січні - жовтні 2015 року займало монопольне становище на ринку передачі (розподілу) електричної енергії власними місцевими локальними електромережами на території здійснення ліцензованої діяльності в територіальних межах Чернігівської області з часткою 100 %;

- визнано дії ПАТ "ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО" щодо зволікання з отриманням від ТОВ "ТОРГОВА ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ "ЕЛКОМ" повідомлень на заявлений обсяг купівлі електричної енергії на Оптовому ринку електричної енергії України на серпень, вересень, жовтень, листопад та грудень 2015 року та додатків до них порушенням, передбаченим пунктом 2 статті 50, пунктом 7 частини другої статті 13 Закону України "Про захист економічної конкуренції" у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку передачі (розподілу) електричної енергії власними місцевими локальними електромережами, шляхом створення перешкод доступу на ринок постачання електричної енергії продавця (постачальника) електричної енергії - ТОВ "ТОРГОВА ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ "ЕЛКОМ";

- зобов'язано ПАТ "ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО" вжити заходи щодо забезпечення доступу постачальників електричної енергії за нерегульованим тарифом для подачі та реєстрації вхідної кореспонденції до свого структурного підрозділу, який здійснює реєстрацію кореспонденції протягом десяти днів з дня отримання копії рішення, повідомити територіальне відділення в триденний термін;

- за вчинення зазначеного порушення на ПАТ "ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО" накладено штраф у розмірі 68 000,00 грн.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст