Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 30.03.2016 року у справі №910/22547/15

Постанова ВГСУ від 30.03.2016 року у справі №910/22547/15

12.02.2017
Автор:
Переглядів : 183

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 березня 2016 року Справа № 910/22547/15

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Головуючого суддіКорсака В.А.суддів Данилової М.В., Данилової Т.Б.розглянувши матеріали касаційної скарги Товариства з додатковою відповідальністю Страхова компанія "Альфа-Гарант"на постановуКиївського апеляційного господарського суду від 19.01.2016у справі № 910/22547/15 Господарського суду м. Києваза позовомТовариства з додатковою відповідальністю Страхова компанія "Альфа-Гарант"до Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Нова"простягнення 48 798, 51 грн.

в судовому засіданні взяли участь представники :- - позивачаБорзенкова Ю.М.- - відповідачане з'явився

В С Т А Н О В И В:

В серпні 2015 року Товариство з додатковою відповідальністю Страхова компанія "Альфа-Гарант" звернулося до Господарського суду міста Києва з позовною заявою до Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "НОВА", в якій просило суд стягнути з відповідача на свою користь 48 798, 51 грн. та судові витрати.

Позов обґрунтовано тим, що відповідач порушив умови договору облігаторного пропорційного перестрахування наземних транспортних засобів на засаді ексцеденту сум № 91-017/06-03 від 27.12.2005 в частині виплати позовачу частки страхового відшкодування.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 09.11.2015 (суддя Спичак О.М.) у даній справі позов задоволено частково. Стягнуто з відповідача на користь позивача 21 711,40 грн. основного боргу, 3 444, 08 грн. 3 % річних, 19 691, 56 грн. інфляційних втрат та 1 679, 06грн. судового збору. В частині стягнення пені судом відмовлено у зв'язку із пропуском позовної давності.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 19.01.2016 (головуючий Куксов В.В., судді: Шаптала Є.Ю.,Скрипка І.М.) вказане рішення суду скасовано. Прийнято нове рішення, яким у позові відмовлено повністю. Здійснено розподіл судових витрат.

Не погоджуючись з постановою апеляційної інстанції, Товариство з додатковою відповідальністю Страхова компанія "Альфа-Гарант" звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій посилаючись на не правильне застосування судом норм матеріального та процесуального права, просить її скасувати, а рішення суду першої інстанції - залишити в силі.

Обґрунтовуючи свою касаційну скаргу касатор, серед іншого, послався на те, що позивачем було належно та своєчасно повідомлено відповідача про наявність відповідних збитків. Однак, відповідач не звертався до позивача з вимогою надати копії документів, які стосуються страхових випадків та/або із будь-якими зауваженнями щодо отриманих від позивача документів. Мотивованого рішення про відмову у виплаті страхового відшкодування відповідачем не приймалось. Ці обставини, не були враховані судом апеляційної інстанції.

30.03.2016 Товариством з додатковою відповідальністю Страхова компанія "Альфа-Гарант" були подані додаткові пояснення, в яких товариство послалось на те, що факт належного повідомлення відповідача про наявність збитків (лист № 09/997 від 01.04.2010 з документами по страховим випадкам) був встановлений під час розгляду інших господарських справ №№ 910/22544/15, 910/21298/15. Судові рішення в цих справах, винесені за результатами розгляду аналогічних спорів.

Приватне акціонерне товариство "Страхова компанія "НОВА" не скористалось правом, наданим статтею 1112 ГПК України, не надіслало відзив на касаційну скаргу, що в силу положень зазначеної статті не перешкоджає перегляду судового акту, що оскаржується та не реалізувало процесуальне право на участь у судовому засіданні суду касаційної інстанції, хоча про час та місце його проведення було повідомлено належним чином.

Перевіривши доводи касаційної скарги, юридичну оцінку встановлених фактичних обставин, проаналізувавши правильність застосування господарськими судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що касаційна скарга підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

На підставі поданих до матеріалів справи доказів судами попередніх інстанцій встановлено, що 27.12.2005 між Товариством з додатковою відповідальністю "Страхова компанія "Альфа-Гарант", як перестрахувальником, та Приватним акціонерним товариством "Страхова компанія "НОВА", як перестраховиком, укладено договір № 91-017/06-03 облігаторного пропорційного перестрахування наземних транспортних засобів на засаді ексцеденту сум (далі по тексту - договір).

Предметом цього договору є облігаторне (обов'язкове) пропорційне перестрахування перестраховиком на засаді ексцеденту сум частини відповідальності перестрахувальника, прийнятої ним за договорами добровільного страхування засобів наземного транспорту (КАСКО транспортних засобів) на умовах "Правил страхування наземного транспорту (крім залізничного) № 06" та змін та доповнень до Правил страхування (додаток № 5 до цього договору).

Дія даного договору розповсюджується на всі договори добровільного страхування засобів наземного транспорту (КАСКО транспортних засобів), які укладені перестрахувальником зі страхувальниками (юридичними та фізичними особами).

Перестрахування здійснюється на облігаторній пропорційній основі на засаді ексцеденту сум з пропорційним розподілом суми ексцеденту між перестраховиками. Ліміт власного утримання перестрахувальника за кожним договором страхування наземних транспортних засобів зі страховою сумою менше або дорівнює 50 000,00 грн. складає 100 %. Розмір ексцеденту за цим договором становить 350 000,00 грн. Основний документообіг між сторонами здійснюється шляхом оформлення перестрахувальником щомісячних рахунків-бордеро премій (додаток 2 до цього договору), рахунків-бордеро збитків (додаток №3 до цього договору) та щоквартального Переліку збитків, які заявлені, але не сплачені (додаток № 4 до цього договору). Відповідальність перестраховика за кожним договором добровільного страхування наземних транспортних засобів, який підпадає під дію цього договору, починається та закінчується одночасно з відповідальністю перестрахувальника.

Права та обов'язки сторін визначені в розділі 3 договору. Так, згідно з п.п.3.2.1-3.2.3 договору перестрахувальник зобов'язаний:

- на умовах, викладених у розділі 2 цього договору, передавати перестраховику в перестрахування частину відповідальності за Договорами страхування наземних транспортних засобів, які підпадають під дію цього Договору. Один раз на місяць, не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним, надає перестраховику рахунки-бордеро премій та рахунки-бордеро збитків;

- один раз в квартал, не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним кварталом, надавати перестраховику бордеро заявлених, але не сплачених збитків. Під звітним кварталом розуміємо календарні квартали 2006р. Рахунки-бордеро та бордеро заявлених, але несплачених збитків оформлюються та надаються перестраховику в письмовому вигляді в двох примірниках;

- один з двох примірників рахунку-бордеро премій та рахунку-бордеро збитків та бордеро заявлених, але не сплачених збитків, після їх підписання та скріплення печаткою, повертається перестрахувальнику протягом 3-х робочих днів. Рахунки-бордеро та бордеро, після їх підписання, є невід'ємними частинами цього договору;

- направляти перестраховику разом з рахунком-бордеро збитків копії документів, перелічених у п.п.3.2.3.1-3.2.3.3 цього договору.

Відповідно до п.п. 3.4.1-3.4.3 договору перестраховик зобов'язаний:

- на умовах, викладених у розділі 2 цього Договору, приймати від перестрахувальника в перестрахування частину відповідальності за договорами добровільного страхування наземних транспортних засобів, які підпадають під дію цього Договору;

- протягом 5-х робочих днів з дня отримання від перестрахувальника рахунку-бордеро премій та рахунку-бордеро збитків, підписати ці рахунки, скріпити печаткою та направити по одному з примірників на адресу перестрахувальника;

- протягом 10-ти робочих днів з дня отримання від перестрахувальника рахунку-бордеро збитків та пакетів документів на виплату страхових відшкодувань (перелік зазначений в п.3.2.3) сплатити перестрахувальнику свою частку у сумі страхового відшкодування, зазначену в такому рахунку-бордеро збитків.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст