Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 29.12.2015 року у справі №903/1309/14

Постанова ВГСУ від 29.12.2015 року у справі №903/1309/14

13.02.2017
Автор:
Переглядів : 159

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 грудня 2015 року Справа № 903/1309/14

Вищий господарський суд України у складі: суддя Селіваненко В.П. - головуючий, судді Палій В.В. (доповідач), Прокопанич Г.К.

розглянув касаційну скаргу Волинської обласної ради, м. Луцьк,

на рішення господарського суду Львівської області від 25.05.2015

та постанову Львівського апеляційного господарського суду від 20.08.2015

зі справи № 903/1309/14

за позовом Волинської обласної ради (далі - Рада), м. Луцьк,

до товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче підприємство "Гетьман" (далі - ТОВ "НВП "Гетьман"), м. Львів,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - товариство з обмеженою відповідальністю "ГАЛИЧИНА-ТАБАК" (далі - ТОВ "ГАЛИЧИНА-ТАБАК"), м. Івано-Франківськ,

про заборону використання герба Волинської області та спонукання до вчинення дій.

Судове засідання проведено за участю представників сторін:

позивача - Міщук І.Ю. предст. (дов. від 23.12.2015)

відповідача - Дворський В.М. предст. (дов. від 12.01.2015)

третьої особи - Дворський В.М. предст. (дов. від 23.02.2015)

За результатами розгляду касаційної скарги Вищий господарський суд України

ВСТАНОВИВ:

Рада звернулася до господарського суду Волинської області з позовом до ТОВ "НВП "Гетьман" про заборону використання герба Волинської області для позначення алкогольної продукції при її виготовленні та реалізації; зобов'язання відповідача знищити наявні у нього етикетки для горілчаних виробів, на які неправомірно нанесено герб Волинської області.

Ухвалою господарського суду Волинської області від 04.03.2015 у справі № 903/1309/14 зазначену справу скеровано за територіальною підсудністю до господарського суду Львівської області.

Рішенням господарського суду Львівської області від 25.05.2015 у справі № 903/1309/14 (суддя Сухович Ю.О.), яке залишено без змін постановою Львівського апеляційного господарського суду від 20.08.2015 (судді Кордюк Г.Т.- головуючий, Давид Л.Л., Данко Л.С.) у задоволенні позову відмовлено.

Судові рішення попередніх інстанцій зі справи мотивовано тим, що: Закон України "Про місцеве самоврядування в Україні" не регулює механізму, порядку і способу отримання дозволу на використання місцевої символіки; Положення про зміст, опис та порядок використання символіки області, яке затверджене рішенням Волинської обласної ради від 16.03.2004 № 10/8 не є правовстановлюючим документом, що визначає обсяг майнових прав позивача на символіку, а тому не може бути підставою виникнення права власності; виробництво та реалізація горілки "ЕТНОС Волинь ВІРНІСТЬ ТРАДИЦІЯМ" із використанням герба Волинської області відбувається відповідно до охоронних документів, наданих Державною службою інтелектуальної власності (патенту України від 12.01.2015 № 28729 на промисловий зразок "ЕТИКЕТКА" та свідоцтва України від 10.12.2014 № 194394 на комбінований знак для товарів і послуг) комплексно, а не як окремого елемента; позивач не є суб'єктом господарювання, у зв'язку з чим до спірних правовідносин не підлягають застосуванню положення Закону України "Про захист від недобросовісної конкуренції".

Рада, посилаючись на порушення попередніми судовими інстанціями норм матеріального та процесуального права, просить суд касаційної інстанції судові акти попередніх інстанцій скасувати з прийняттям нового рішення про задоволення позову.

У відзиві на касаційну скаргу третя особа просила залишити судові акти без змін, а касаційну скаргу без задоволення.

Учасників судового процесу у відповідності до статті 1114 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) належним чином повідомлено про час і місце розгляду скарги.

Перевіривши на підставі встановлених попередніми судовими інстанціями обставин справи правильність застосування ними норм процесуального та матеріального права, заслухавши пояснення представників сторін та третьої особи, Вищий господарський суд України дійшов висновку про наявність підстав для часткового задоволення касаційної скарги з огляду на таке.

Місцевим та апеляційним господарськими судами у справі, зокрема, встановлено, що:

- ТОВ "НВП "Гетьман" як виробником (місцезнаходження виробника та потужностей виробництва - м. Львів) здійснюється виробництво горілчаної продукції серії "ЕТНОС Волинь ВІРНІСТЬ ТРАДИЦІЯМ"; замовником виробництва виступає Луцька філія ТОВ "ГАЛИЧИНА-ТАБАК" (місцезнаходження філії - м. Луцьк Волинської області, місцезнаходження Товариства - м. Івано-Франківськ);

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст