Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 29.09.2016 року у справі №62/84

Постанова ВГСУ від 29.09.2016 року у справі №62/84

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 172

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 вересня 2016 року Справа № 62/84 Колегія суддів Вищого господарського суду України у складі :

головуючого суддіХодаківської І.П.,суддівДанилової М.В., Дроботової Т.Б.,розглянувши касаційну скаргуТОВ "Капітальні інвестиції"на за заявоюпостанову від 22.06.2016 Київського апеляційного господарського суду (на ухвалу від 17.05.2016 господарського суду міста Києва) про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинамиу справі№62/84 господарського суду міста Києваза позовомЗаступника прокурора м. Києва в інтересах держави в особі Фонду державного майна Українидо третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачаПАТ "Укрпрофтур", ТОВ "Капітальні інвестиції" Федерація професійних спілок Українипровизнання недійсним договору та зобов'язання вчинити певні дії

За участю представників сторін:

Від позивача - не з'явились

Від відповідача - 1) Конограй Н.В. (дов. від 29.01.16)

2) Нечитайло Т.В. (дов. від 18.04.16)

Від Генеральної прокуратури України - Хорс К.Б.

У зв'язку зі звільненням судді ОСОБА_13 з посади судді, справа слухається колегією суддів у складі: головуючий - Ходаківська І.П., судді - Данилова М.В., Дроботова Т.Б. (протокол автоматичної зміни складу колегії суддів від 26.09.2016 р.).

ВСТАНОВИЛА:

Заступник прокурора міста Києва в інтересах держави в особі Фонду державного майна України звернувся до господарського суду міста Києва із позовом до Приватного акціонерного товариства "Укрпрофтур", Товариства з обмеженою відповідальністю "Капітальні інвестиції" про:

- визнання недійсним з моменту укладення підписаного 24.11.2004 між Українським закритим акціонерним товариством по туризму та екскурсіях "Укрпрофтур" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Капітальні інвестиції" договору купівлі-продажу майнового комплексу загальною площею 2115,6 кв.м, вартістю 2087500грн., розташованого за адресою: м.Київ, пр.Перемоги, 150;

- визнання за державою в особі позивача права власності на майновий комплекс загальною площею 2115,6 кв.м, вартістю 2087500грн., розташований за адресою: м.Київ, пр.Перемоги, 150;

- витребування у власність держави в особі позивача з незаконного володіння відповідача 2 майнового комплексу загальною площею 2115,6 кв.м, вартістю 2087500 грн., розташованого за адресою: м.Київ, пр.Перемоги, 150.

Рішенням господарського суду міста Києва від 04.11.2011 (суддя Любченко М.О.) позовні вимоги задоволено в повному обсязі. Рішення суду мотивоване тим, що оскільки зазначене майно є державною власністю, у ПАТ "Укрпрофтур" відсутні повноваження власника майнового комплексу. Недодержання вимог щодо відчуження майна, що знаходиться у державній власності, а саме неотримання згоди від Фонду державного майна України, свідчить про порушення позивачем 1 процедури відчуження вказаного об'єкту ТОВ "Капітальні інвестиції", в наслідок чого договір купівлі-продажу майнового комплексу від 24.11.2004, укладений між ПАТ "Укрпрофтур" та ТОВ "Капітальні інвестиції" суперечить вимогам чинного на момент його укладення законодавства.

Постановою колегії суддів Київського апеляційного господарського суду від 18.11.2013 у складі: Зеленіна В.О., Синиці О.Ф., Шевченка Е.О. рішення господарського суду першої інстанції залишено без змін з тих же підстав.

Вищий господарський суд України постановою від 20.05.2014 залишив без змін постанову Київського апеляційного господарського суду від 18.11.2013.

Верховний Суд України постановою від 28.10.2014 відмовив у задоволенні заяви ТОВ "Капітальні інвестиції" про перегляд Верховним Судом України постанови Вищого господарського суду України від 20 травня 2014 року у справі № 62/84.

У квітні 2016 року ТОВ "Капітальні інвестиції" звернулось до суду із заявою про перегляд рішення від 04.11.2011 за нововиявленими обставинами.

В якості нововиявленої обставини заявник вказує на отримані від Центрального державного архіву вищих органів влади та управління Державної архівної служби України копії документів, які містять інформацію про те, з яких саме джерел здійснювалось фінансування будівництва придбаного ним майнового комплексу, а саме, що фінансування будівництва майнового комплексу - бази "Святошино" здійснювалось Київською обласною радою по туризму та екскурсіям за рахунок коштів українських профспілок, а також за рахунок залучених нецентралізованих коштів.

Заявник вважає, що вищенаведені обставини спростовують доводи, покладені в основу рішення від 04.11.2011 про те, що спірний майновий комплекс належав державі/ загальносоюзним організаціям.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 17.05.2016 (суддя Маринченко Я.В.) відмовлено ТОВ "Капітальні інвестиції" у задоволенні заяви про перегляд рішення господарського суду міста Києва від 04.11.2011 за нововиявленими обставинами. Ухвала мотивована тим, що подані заявником документи не є нововиявленими обставинами, а фактично є новими доказами у справі.

Постановою колегії суддів Київського апеляційного господарського суду від 22.06.2016 у складі: Мальченко А.О., Жук Г.А., Дикунської С.Я. ухвалу господарського суду першої інстанції залишено без змін.

ТОВ "Капітальні інвестиції" у касаційній скарзі просить ухвалу та постанову попередніх судових інстанцій скасувати, справу передати для нового розгляду заяви касатора про перегляд рішення від 04.11.2011 за нововиявленими обставинами. Скарга мотивована неправильним застосуванням та порушенням судами норм чинного законодавства, зокрема, ст.112 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши матеріали справи та касаційної скарги, проаналізувавши на підставі встановлених фактичних обставин справи правильність застосування судом норм матеріального та процесуального права, колегія суддів зазначає наступне.

Заступник прокурора міста Києва в інтересах держави в особі Фонду державного майна України звернувся до господарського суду міста Києва із позовом до ПАТ "Укрпрофтур", ТОВ "Капітальні інвестиції" про визнання недійсним договору від 24.11.2004 купівлі-продажу майнового комплексу - туристичної бази "Святошино", визнання за державою в особі Фонду державного майна України права власності на майновий комплекс загальною площею 2 115,6 кв.м, вартістю 2 087 500,00грн. та витребування вказаного майнового комплексу з незаконного володіння ТОВ "Капітальні інвестиції" у власність держави в особі позивача.

Господарські суди, задовольняючи позов, виходили з наступного.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст