Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 29.09.2015 року у справі №910/6608/15-г

Постанова ВГСУ від 29.09.2015 року у справі №910/6608/15-г

27.02.2017
Автор:
Переглядів : 147

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 вересня 2015 року Справа № 910/6608/15-г

Вищий господарський суд України у складі: суддя Селіваненко В.П. - головуючий (доповідач), судді Палій В.В. і Харченко В.М.

розглянув касаційну скаргу державної організації "Українське агентство з авторських та суміжних прав", м. Київ (далі - Організація) в інтересах BROADCAST MUSIC, INC (BMI)

на рішення господарського суду міста Києва від 26.05.2015 та

постанову Київського апеляційного господарського суду від 30.06.2015

зі справи № 910/6608/15-г

за позовом Організації в інтересах BROADCAST MUSIC, INC (BMI)

до товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіоорганізація "Мульті Медіа Сервіс" (Телеканал "К1"), м. Київ (далі - Телекомпанія),

про стягнення компенсації за порушення майнових авторських прав у розмірі 40 194 грн.

Судове засідання проведено за участю представників:

позивача - Дитинюка Я.Л.,

відповідача - Мусійко О.І.

За результатами розгляду касаційної скарги Вищий господарський суд України

ВСТАНОВИВ:

Позов було подано про стягнення 40 194 грн. компенсації за порушення майнових авторських прав.

Рішенням господарського суду міста Києва від 26.05.2015 (суддя Зеленіна Н.І.), залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 30.06.2015 (колегія суддів у складі: Разіна Т.І. - головуючий, Сотніков С.В. і Пантелієнко В.О.): у позові відмовлено; з Організації стягнуто в доход державного бюджету України 1 827 грн. судового збору.

У касаційній скарзі до Вищого господарського суду України Організація просить скасувати оскаржувані рішення та постанову попередніх судових інстанцій і передати справу на новий розгляд до суду першої інстанції. Скаргу з посиланням на статті 1, 17 Закону України "Про авторське право і суміжні права" (далі - Закон), статті 47, 32, 33, 34, 42, 43, 84 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) мотивовано порушенням та неправильним застосування господарськими судами норм матеріального і процесуального права; не застосуванням необхідних норм матеріального права.

Відзив на касаційну скаргу не надходив.

Перевіривши на підставі встановлених попередніми судовими інстанціями фактичних обставин справи правильність застосування ними норма матеріального і процесуального права, Вищий господарський суд України дійшов висновку про наявність підстав для задоволення касаційної скарги з огляду на таке.

Суди попередніх інстанції у розгляді справи виходили з таких обставин і висновків.

Організація є організацією колективного управління відповідно до свідоцтва Державного департаменту інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки України про облік організації колективного управління від 22.08.2003 № 3/2003.

Відповідно до Угоди користувачів ІРІ, укладеної Швейцарським товариством з прав авторів на музичні твори SUISA (як адміністратором системи ІРІ) та державним підприємством "Українське агентство з авторських та суміжних прав", SUISA надав користувачеві доступ до системи ІРІ. Система ІРІ - це міжнародна база даних та інформаційна система, яка є підсистемою Загальної інформаційної системи (CIS), в якій містяться дані щодо правовласників авторських майнових прав на музичні твори, передані в колективне управління авторсько-правовим організаціям - членам CISAC.

31.12.2004 державним підприємством "Українське агентство з авторських та суміжних прав" і BROADCAST MUSIC, INC (BMI) укладено договір про взаємне представництво інтересів.

На підставі одержаних повноважень за даним договором та статті 21 ГПК України до Організації перейшло право на звернення за захистом порушених майнових авторських прав BROADCAST MUSIC, INC (BMI).

За твердженням Організації, Телеканалом 31.10.2014 у період з 20 год. 07 хв. до 21 год. 09 хв. в ефірі телеканалу "К1" здійснено бездоговірне (без надання відповідного дозволу) публічне сповіщення музичних творів з текстом, майнові авторські права на які знаходяться в колективному управлінні Організації, а саме, твір "Crazy in Love" (виконавець Emeli Sande feat The Bryan Ferry Orchestra) та "You're Beautiful" (виконавець James Blunt).

Публічне сповіщення названих музичних творів відбулося під час транслювання Телекомпанією телепередачі "КВН".

01.10.2014 Телекомпанією та VIA FILM (UK) LIMITED (правовласник) укладено ліцензійну угоду № 0110/14VK1 (далі - Ліцензійна угода), відповідно до умов якої:

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст