Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 29.09.2015 року у справі №908/4892/14

Постанова ВГСУ від 29.09.2015 року у справі №908/4892/14

27.02.2017
Автор:
Переглядів : 145

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 вересня 2015 року Справа № 908/4892/14

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Куровського С.В. - головуючого (доповідача), Катеринчук Л.Й., Коваленка В.М.,за участю представників:

ТОВ "Шафак-88"- Кочмарука М.В., Трохимчука І.І. (дов. від 17.03.2015),

розглянувши у відкритому судовому засіданні

касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Шафак-88"

на постанову Донецького апеляційного господарського суду від 22.06.2015

та ухвалу господарського суду Запорізької області від 20.05.2015

у справі №908/4892/14 господарського суду Запорізької області

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Бориспіль-Буд-Інвест"

про визнання банкрутом,

встановив:

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 20.05.2015 (суддя Кричмаржевський В.А.) звіт про витрати в ліквідаційній процедурі, звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута затверджено. Банкрута - Товариство з обмеженою відповідальністю "Бориспіль-Буд-Інвест" ліквідовано. Провадження у справі припинено.

Постановою Донецького апеляційного господарського суду від 22.06.2015 (колегія суддів у складі: М'ясищев А.М. - головуючий, Будко Н.В., Сгара Е.В.) ухвалу господарського суду Запорізької області від 20.05.2015 залишено без змін.

В касаційній скарзі Товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ) "Шафак-88" просить вказані вище ухвалу суду першої інстанції від 20.05.2015 та постанову суду апеляційної інстанції від 22.06.2015 скасувати, справу направити на новий розгляд до господарського суду першої інстанції. В обґрунтування посилається на порушення норм матеріального та процесуального права, а саме, ст.ст. 41, 46, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". ст.ст. 43, 84 ГПК України.

Колегія суддів Вищого господарського суду України, розглянувши наявні матеріали справи, обговоривши доводи касаційної скарги, дослідивши правильність застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Відповідно до ст.4-1 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі Закон про банкрутство).

Як вбачається із матеріалів справи, провадження по справі про банкрутство ТОВ "Бориспіль-Буд-Інвест" порушене ухвалою господарського суду Запорізької області від 18.11.2014 на підставі ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", якою передбачені особливості застосування процедури банкрутства до боржника, що ліквідується власником.

Постановою господарського суду Запорізької області від 16.12.2014 ТОВ "Бориспіль-Буд-Інвест" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено голову ліквідаційної комісії Єрмакову І.Є., яку зобов'язано до 16.12.2015 у визначеному законом порядку здійснити ліквідаційну процедуру, надати звіт про виконану роботу та ліквідаційний баланс банкрута.

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 23.04.2015 заяви Командитного товариства "Запорізький завод високовольтної апаратури - Вакатов" і компанія" та Товариства з обмеженою відповідальністю "Шафак -88" задоволено. Визнано грошові вимоги КТ "Запорізький завод високовольтної апаратури - Вакатов" і компанія" до ТОВ "Бориспіль-Буд-Інвест" у розмірі 1345894,40 грн. з четвертою чергою задоволення. Визнано грошові вимоги ТОВ "Шафак -88" до ТОВ "Бориспіль-Буд-Інвест" у розмірі 17063071 грн. з четвертою чергою задоволення. Зобов'язано ліквідатора включити визнані судом вимоги цих кредиторів до реєстру вимог кредиторів та черговістю погашення.

30.04.2015 ліквідатором Єрмаковою І.Є до господарського суду Запорізької області направлено звіт ліквідатора станом на 30.04.2015, в якому перелічені заходи вжиті ліквідатором при проведенні ліквідпроцедури банкрута та зазначено, що вимоги кредиторів за відсутності майна банкрута не задоволені, а тому вважаються погашеними, а боржник - ТОВ "Бориспіль-Буд-Інвест" має бути ліквідовано.

Пунктом 1 ст. 46 Закону про банкрутство передбачено, що після завершення усіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси; відомості про реалізацію об'єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії договорів купівлі-продажу та акти приймання-передачі майна; реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, які підтверджують погашення вимог кредиторів; довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню; для акціонерних товариств - копія розпорядження про скасування реєстрації випуску акцій, засвідчена Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку; для емітентів цінних паперів - копія звіту про наслідки погашення цінних паперів, засвідчена Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки членів комітету кредиторів або окремих кредиторів виносить ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Відповідно до ч.2 ст. 46 Закону якщо за результатами ліквідаційної процедури після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна, господарський суд виносить ухвалу про ліквідацію юридичної особи - банкрута.

Отже, законодавцем передбачено певну сукупність дій, яку необхідно вчинити в ході ліквідаційної процедури та перелік додатків до звіту ліквідатора, які подаються суду разом із зазначеним звітом та є предметом дослідження в судовому засіданні за підсумками ліквідаційної процедури, яке проводиться за участю кредиторів (комітету кредиторів); подання звіту та ліквідаційного балансу здійснюється ліквідатором за наслідком всіх проведених ним дій в ході ліквідаційної процедури.

Відтак, затверджуючи звіт ліквідатора, господарський суд повинен дати оцінку належності проведення ліквідатором всієї ліквідаційної процедури, дотримання ним черговості задоволення вимог кредиторів, відповідності законодавству про банкрутство всіх обов'язкових додатків до звіту ліквідатора, оцінити повноту реалізації ліквідатором активів боржника.

Відповідно до частини 1 ст. 33 та частини 2 ст. 34 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст