Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 28.11.2016 року у справі №914/1894/15

Постанова ВГСУ від 28.11.2016 року у справі №914/1894/15

09.02.2017
Автор:
Переглядів : 152

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 листопада 2016 року Справа № 914/1894/15

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого судді суддівКролевець О.А., Євсікова О.О., Шевчук С.Р.,розглянувши касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Яблуневий дар"на рішенняГосподарського суду Львівської області від 01.04.2016та постановуЛьвівського апеляційного господарського суду від 30.08.2016у справі№914/1894/15 Господарського суду Львівської областіза позовомФірма "Агроексім"доТовариства з обмеженою відповідальністю "Яблуневий дар"простягнення 724 670,00 євро та 1 407 092,77 грн.за участю представників:від позивача:Загороднюк О.В.,від відповідача:Дашо А.Ю.,

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду Львівської області від 01.04.2016 у справі № 914/1894/15 (колегія суддів у складі: Щигельська О.І., Ділай У.І., Кітаєва С.Б.), залишеним без змін постановою Львівського апеляційного господарського суду від 30.08.2016 (колегія суддів у складі: Мельник Г.І., Михалюк О.В., Плотніцький Б.Д.), позовні вимоги Фірми " Агроексім " (надалі - позивач) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Яблуневий дар" (надалі - відповідач) задоволено; стягнуто з відповідача на користь позивача 724 670,00 євро основного боргу, що еквівалентно 17 069 274,30 грн., 937 103,16 грн. пені та 3% річних в сумі 469 989,61 грн.

Не погоджуючись з рішенням та постановою судів попередніх інстанцій, ТОВ "Яблуневий дар" звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить їх скасувати як такі, що прийняті з порушенням норм матеріального та процесуального права, а справу передати на новий розгляд до місцевого господарського суду.

Разом з цим, до касаційної скарги ТОВ "Яблуневий дар" додано клопотання про зупинення виконання оскаржуваного рішення місцевого господарського суду до закінчення його перегляду в порядку касації.

Відповідно до ч. 1 ст. 1211 ГПК України суд за заявою сторони чи прокурора або за свою ініціативою може зупинити виконання оскарженого рішення господарського суду до закінчення його перегляду в порядку касації.

Враховуючи диспозитивний характер норми вказаної статті та з огляду на зміст заявленого скаржником клопотання про зупинення виконання рішення, колегія суддів Вищого господарського суду України відмовляє в задоволенні даного клопотання.

Позивачем подано відзив на касаційну скаргу, у якому просить рішення судів попередніх інстанцій залишити без змін, а касаційну скаргу без задоволення.

Ухвалою Вищого господарського суду України від 24.10.2016 у справі №914/1894/15 касаційну скаргу прийнято до провадження колегією суддів у складі: Кролевець О.А., Євсіков О.О., Попікова О.В.

Розпорядженням керівника апарату Вищого господарського суду України від 11.11.2016 у зв'язку з відпусткою судді Попікової О.В. призначено проведення автоматичної зміни складу колегії суддів у справі №914/1894/15.

Відповідно до протоколу автоматичної зміни складу колегії суддів від 11.11.2016 у справі №914/1894/15 визначено наступний склад колегії суддів: Кролевець О.А. - головуючий, Євсіков О.О., Шевчук С.Р.

Заслухавши пояснення представників сторін, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши згідно з ч. 1 ст. 1117 ГПК України наявні матеріали справи на предмет правильності юридичної оцінки обставин справи та повноти їх встановлення в судових актах, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що 21.10.2013 між Фірмою "Агроексім" (продавець) та ТОВ "Яблуневий Дар" (покупець) укладено контракт № 21/10-13, відповідно до п. 1.1. якого (зі змінами у відповідності з додатковою угодою від 18.02.2014) продавець продає, а покупець купує саджанці вишні в кількості 500 000,00 штук та саджанці яблуні в кількості 95 900,00 штук.

Відповідно до п. 2.2. контракту ціна на товар, що постачається за даним контрактом, встановлюється в євро згідно з умовами поставки в розмірі 1,2 євро за 1 саджанець вишні та 1,3 євро за 1 саджанець яблуні.

Загальна вартість товару становить 724 670,00 євро (п. 2.3. контракту зі змінами у відповідності з додатковою угодою від 18.02.2014).

Згідно з п. 3.2. контракту товар постачається продавцем на умовах СРТ: Україна, Львівська область, м. Городок відповідно до міжнародних правил Інкотермс 2010.

За змістом "Інкотермс. Офіційні правила тлумачення торговельних термінів Міжнародної торгової палати" в редакції 2010 року, поставка на умовах CPT - Carriage Paid to - "перевезення оплачено до" характеризується слідуючим. Термін "фрахт/перевезення оплачено до ..." означає, що продавець здійснює поставку товару шляхом його передання перевізнику, призначеному ним самим. Додатково до цього, продавець зобов'язаний оплатити витрати перевезення товару до названого місця призначення. Це означає, що покупець приймає на себе всі ризики та пошкодження товару, як і інші витрати після передачі товару перевізнику.

Відповідно до п. А.1 Інкотермс продавець зобов'язаний надати товар із комерційним рахунком-фактурою або еквівалентним йому електронним повідомленням, у відповідності з умовами договору купівлі-продажу, а також будь-які інші докази відповідності, які можуть вимагатися за договором.

Згідно з А.3 Інкотермс продавець зобов'язаний за власний рахунок укласти на звичайних умовах договір перевезення товару до узгодженого пункту в названому місці призначення звичайним маршрутом і в звичайно прийнятий спосіб. Якщо такого пункту не узгоджено або не визначено практикою поставок, продавець може вибрати пункт у межах названого місця призначення, який найбільш відповідає його цілям.

А.4 Інкотермс передбачено, що продавець зобов'язаний здійснити поставку шляхом надання товару перевізнику, з яким укладено договір перевезення, у відповідності зі статтею А.3, а за наявності декількох перевізників - першому з них, для транспортування товару до узгодженого пункту в межах названого місця у встановлену дату чи в межах узгодженого періоду.

Згідно з п. 6.1. контракту кількісне та якісне приймання товару покупцем та здача його продавцем здійснюється в кінцевому пункті призначення - Україна, Львівська область, м. Городок під час розвантаження автомашин на підставі товаросупровідних документів. Товар проходить обов'язковий догляд карантинної служби країни призначення. Приймання товару по кількості проводиться відповідно до даних, вказаних в товаросупровідних документах. Приймання товару за якістю здійснюється відповідно до сертифікату якості і технічних умов.

У п. 7.3. контракту (зі змінами у відповідності з додатковою угодою від 18.02.2014) сторони дійшли згоди про те, що покупець здійснює оплату загальної вартості цього контракту на суму 724 670,00 євро на підставі інвойсів (рахунків), дубліката CMR, сертифіката походження, специфікації завантаження не пізніше ніж 30.06.2014.

При цьому, покупець зобов'язаний сплатити ціну товару у відповідності з договором купівлі-продажу (Б.1 Інкотермс). Покупець зобов'язаний прийняти поставку товару, як тільки її здійснено у відповідності з статтею А.4, та одержати товар від перевізника в названому місці (Б.4 Інкотермс). Покупець зобов'язаний нести всі ризики втрати чи пошкодження товару з моменту здійснення його поставки у відповідності зі статтею А.4.

У п. 10.1. контракту сторони визначили, що всі спори, розбіжності, що можуть виникнути при виконанні цього контракту, повинні вирішуватись сторонами по можливості дружнім шляхом, інакше вони передаються на розгляд Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України у м. Київ або до господарського суду за місцем реєстрації покупця за вибором позивача. Правом, що застосовується до контракту, є право України.

Згідно з п. 11.6. контракту цей контракт вступає в силу з дати його підписання уповноваженими представниками сторін та діє до повного виконання ним зобов'язань за цим контрактом.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст