Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 28.09.2016 року у справі №916/672/16

Постанова ВГСУ від 28.09.2016 року у справі №916/672/16

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 159

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 вересня 2016 року Справа № 916/672/16

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого суддіСибіги О.М.,суддівМачульського Г.М., Поляк О.І.розглянувши матеріали касаційної скаргиПершого заступника прокурора Одеської області, м. Одесана постановуОдеського апеляційного господарського суду від 23.06.2016 рокуу справі господарського суду Одеської областіза позовомПершого заступника прокурора Одеської області, м. Одеса в інтересах держави в особі: 1. Головного управління Держгеокадастру в Одеській області, м. Одеса; 2. Державної інспекції сільського господарства в Одеській області, м. Одеса; 3. Одеської обласної державної адміністрації, м. Одесадо 1. Ізмаїльської районної державної адміністрації, м. Ізмаїл, Одеська обл.; 2. Приватного акціонерного товариства Агрокомпанії "Свобода", с. Стара Некрасівка, Одеська обл.провизнання незаконним та скасування розпорядження, визнання недійсними державних актів на право власності на земельну ділянку та зобов'язання повернути земельні ділянкиза участю представників

прокуратури: Онуфрієнко Н.В.,

позивача-1: не з'явився,

позивача-2: не з'явився,

позивача-3: не з'явився,

відповідача-1: не з'явився,

відповідача-2: Комендантов Г.Г.

В С Т А Н О В И В:

Перший заступник прокурора Одеської області звернувся до господарського суду Одеської області в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру в Одеській області, Державної інспекції сільського господарства в Одеській області, Одеської обласної державної адміністрації з позовом до Ізмаїльської районної державної адміністрації (далі за текстом - Ізмаїльська РДА), публічного акціонерного товариства "Агрокомпанія "Свобода" (далі за текстом - ПАТ "Агрокомпанія "Свобода") про визнання незаконним та скасування розпорядження Ізмаїльської РДА № 1045/А-2004 від 11.10.2004 року "Про передачу АТЗТ Агрокомпанії "Свобода" в спільну часткову власність земельних угідь для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Старонекрасівської сільської ради"; визнання незаконними та скасування державних актів про право власності на земельні ділянки, виданих акціонерному товариству закритого типу "Агрокомпанія "Свобода" (далі за текстом - АТЗТ "Агрокомпанія "Свобода") 09.02.2005 року, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Старонекрасівської сільської ради Ізмаїльського району; зобов'язання АТЗТ "Агрокомпанія "Свобода" повернути до земель державної власності в особі Головного управління Держгеокадастру Одеській області відповідні земельні ділянки.

Рішенням господарського суду Одеської області від 16.05.2016 року залишеним без змін постановою Одеського апеляційного господарського суду від 23.06.2016 року в задоволенні позову відмовлено.

Вищезазначені судові акти мотивовано тим, що формування Статутного фонду ПАТ "Агрокомпанія "Свобода" здійснено за рахунок внесків колишніх членів КСП "Агрокомпанія "Свобода" у вигляді майнових паїв і прав на земельні частки (паї), посвідчених земельними сертифікатами; при цьому, спірні земельні ділянки знаходяться на колишніх землях колективної власності КСП АК "Свобода", які в подальшому були розпайовані, з огляду на що набуття відповідачем-2 права власності на зазначені земельні ділянки відбулось не з земель державної або комунальної власності, а тому помилковим є посилання прокурора на норми законодавства, що регулюють правовий режим саме земель державної або комунальної власності; крім того, прокурором не доведено знаходження частини спірних земельних ділянок у нормативно-визначених межах прибережної захисної смуги озера Криве, у зв'язку з чим відсутні правові підстави для визнання незаконним та скасування розпорядження Ізмаїльської РДА Одеської області.

Не погоджуючись з судовими актами попередніх інстанцій, перший заступник прокурора Одеської області звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати рішення господарського суду Одеської області від 16.05.2016 року та постанову Одеського апеляційного господарського суду від 23.06.2016 року і прийняти нове рішення у справі, яким позов задовольнити повністю.

ПАТ "Агрокомпанія "Свобода" до Вищого господарського суду України було подано відзив на касаційну скаргу, в якому відповідач-2 проти доводів касаційної скарги заперечував та просив залишити її без задоволення, а судові акти попередніх інстанцій - без змін.

Відповідачем-1 відзиву на касаційну скаргу подано не було.

В судовому засіданні прокурор просив касаційну скаргу задовольнити, рішення господарського суду Одеської області від 16.05.2016 року та постанову Одеського апеляційного господарського суду від 23.06.2016 року - скасувати і ухвалити нове рішення у справі, яким задовольнити позовні вимоги у повному обсязі, а представник відповідача-2 проти доводів касаційної скарги заперечував та просив залишити її без задоволення, а судові акти попередніх інстанцій - без змін.

Позивачів та відповідача згідно з приписами ст. 1114 ГПК України було належним чином повідомлено про день, час і місце розгляду касаційної скарги, однак вони не скористались передбаченим процесуальним законом правом на участь у розгляді справи касаційною інстанцією.

Заслухавши пояснення прокурора та представника відповідача-2, приймаючи до уваги межі перегляду справи в суді касаційної інстанції, перевіривши повноту встановлення господарськими судами обставин справи та правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що касаційна скарга задоволенню не підлягає з огляду на наступне.

Господарськими судами попередніх інстанцій встановлено, що 11.10.2004 року Ізмаїльською РДА було прийнято розпорядження № 1045/А-2004 "Про передачу АТЗТ Агрокомпанії "Свобода" в спільну часткову власність земельних угідь для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Старонекрасівської сільської ради", згідно з п. 1 якого затверджено технічну документацію із землеустрою щодо складання державного акта на право власності на землю АТЗТ "Агрокомпанія "Свобода" для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Старонекрасівської сільської ради.

Пунктом 2 вказаного розпорядження у спільну часткову власність АТЗТ "Агрокомпанія "Свобода" передано земельні угіддя загальною площею 2 991, 68 га, в тому числі: ріллі - 2 580, 64 га, багаторічних насаджень - 156, 61 га, під будівлями та господарськими дворами - 54, 66 га, під господарськими шляхами і прогонами - 58, 23 га, лісовкриті площі - 65, 37 га, інші несільськогосподарські угіддя - 76, 17 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в рівних частках кожному співвласнику в розмірі 1/552 від загальної площі (список співвласників додається).

Разом з тим, зазначене розпорядження було оскаржене відповідачем-2 у судовому порядку і постановою Одеського окружного адміністративного суду від 17.04.2009 року по справі № 2-а-10499/08/1570 залишеною без змін ухвалою Одеського апеляційного адміністративного суду від 14.05.2012 року адміністративний позов АТЗТ "Агрокомпанія "Свобода" до Ізмаїльської РДА Одеської області задоволений у повному обсязі та визнане незаконним і скасоване положення п. 2 розпорядження відповідача від 11.10.2004 року за № 1045/А-2004 стосовно форми передачі земельних угідь у власність позивача, скасувавши положення про спільну часткову власність, виключивши із п. 2 розпорядження словосполучення "спільну часткову", "в рівних частках кожному співвласнику в розмірі 1/552 від загальної площі", скасувавши Додаток до розпорядження відповідача від 10.10.2004 року за № 1045/А-2004 року".

При цьому, в зазначеній постанові Одеського окружного адміністративного суду встановлено, що позивач створений шляхом реорганізації КСП "Агрокомпанія "Свобода" і його Статутний фонд сформований за рахунок внесків колишніх членів КСП "Агрокомпанія "Свобода" - майнових паїв і прав на земельні частки (паї), посвідчених земельними сертифікатами. Позивачу в обмін на земельні сертифікати, які посвідчували права на земельні частки, правомірно були видані державні акти на право власності на землю на ім'я позивача.

Також адміністративним судом встановлено, що передача земельних ділянок у власність відбулась на підставі оскаржуваного розпорядження, а державні акти на ім'я позивача отримані АТЗТ "Агрокомпанія "Свобода" правомірно, що підтверджено судовими рішення, які набрали законної сили.

Отже, судом в порядку адміністративного судочинства встановлено протиправність п. 2 оскарженого розпорядження в частині, де зазначено "передати у спільну часткову власність земельні угіддя площею 2 991, 68 га в рівних частках кожному співвласнику в розмірі 1/552 частки від загальної площі".

З огляду на викладене, господарськими судами надано правову оцінку законності розпорядження Ізмаїльської РДА 11.10.2004 року № 1045/А-2004 з урахуванням скасованих постановою Одеського окружного адміністративного суду від 17.04.2009 року по справі № 2-а-10499/08/1570 положень.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст