Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 28.09.2016 року у справі №911/468/16

Постанова ВГСУ від 28.09.2016 року у справі №911/468/16

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 176

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 вересня 2016 року Справа № 911/468/16

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого суддіСибіги О.М.,суддівДанилової М.В., Мачульського Г.М.розглянувши матеріали касаційних скаргКвартирно-експлуатаційного відділу м. Біла Церква Міністерства оборони України, м. Біла Церква, Київська обл. та Товариства з обмеженою відповідальністю "Солоха-Н", с. Улянівка, Миколаївська обл.на постановуКиївського апеляційного господарського суду від 10.08.2016 рокуу справі господарського суду Київської областіза позовомЗаступника військового прокурора Білоцерківського гарнізону, м. Біла Церква, Київська обл. в інтересах держави в особі Міністерства оборони України, м. Київдо 1. Товариства з обмеженою відповідальністю "Солоха-Н", с. Улянівка, Миколаївська обл.; 2. Квартирно-експлуатаційного відділу м. Біла Церква Міністерства оборони України, м. Біла Церква, Київська обл.за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивачаВійськової частини А2167, м. Біла Церква, Київська обл.за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачаДержавного підприємства Міністерства оборони України "Білоцерківський військовий торг", м. Біла Церква, Київська обл.провизнання недійсним договору

за участю представників

прокуратури: Коркішко В.М.,

позивача: Толмачова О.Ю., Сажієнко І.О.,

відповідача-1: Максимів Г. І.,

відповідача-2: не з'явився,

третьої особи на стороні позивача: не з'явився,

третьої особи на стороні відповідача: Семенаш А.В.

В С Т А Н О В И В:

Заступник військового прокурора Білоцерківського гарнізону в інтересах держави в особі Міністерства оборони України звернувся до господарського суду Київської області з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "Солоха-Н" (далі за текстом - ТОВ "Солоха-Н"), Квартирно-експлуатаційного відділу м. Біла Церква Міністерства оборони України (далі за текстом - Квартирно-експлуатаційного відділу м. Біла Церква) за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Військової частини А2167 про визнання недійсним Договору № 208 про організацію співпраці від 10.09.2014 року, укладеного Квартирно-експлуатаційним відділом м. Біла Церква та ТОВ "Солоха-Н".

Рішенням господарського суду Київської області від 20.04.2016 року позов задоволено повністю: визнано недійсним Договір № 208 про організацію співпраці від 10.09.2014 року, укладений Квартирно-експлуатаційним відділом м. Біла Церква і ТОВ "Солоха-Н".

Ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 22.06.2016 року до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача залучено державне підприємство Міністерства оборони України "Білоцерківський військовий торг" (далі за текстом - ДП МО України "Білоцерківський військовий торг").

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 10.08.2016 року рішення господарського суду Київської області від 20.04.2016 року залишено без змін.

Вищезазначені судові акти мотивовано тим, що оспорюваним правочином сторони приховали дійсні правовідносини щодо передачі в оренду земельної ділянки, яка віднесена до земель оборони без рішення (погодження) відповідних посадових осіб Міністерства оборони України та органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади, тобто уклали удаваний правочин (ст. 235 Цивільного кодексу України) для приховання іншого правочину щодо передачі в оренду земельної ділянки, яка знаходиться в користуванні військової частини, а, отже, відповідачами фактично укладено договір оренди земельної ділянки, який не відповідає вимогам земельного законодавства та порушує приписи Законів України "Про Збройні сили України", "Про використання земель оборони", "Про господарську діяльність у Збройних Силах України", "Про правовий режим майна у Збройних Силах України", що відповідно до ст. ст. 203, 215 Цивільного кодексу України є підставою для визнання його недійсним.

Не погоджуючись з судовими актами попередніх інстанцій, Квартирно-експлуатаційний відділ м. Біла Церква та ТОВ "Солоха-Н" звернулись до Вищого господарського суду України з касаційними скаргами, в яких просять скасувати постанову Київського апеляційного господарського суду від 10.08.2016 року та рішення господарського суду Київської області від 20.04.2016 року і прийняти нове рішення у справі, яким у задоволенні позову відмовити.

ДП МО України "Білоцерківський військовий торг" до Вищого господарського суду України було подано відзив на касаційні скарги, в якому останній проти доводів касаційних скарг заперечує та просить залишити їх без задоволення, а судові акти попередніх інстанцій - без змін.

В судовому засіданні представник відповідача-1 просив касаційні скарги задовольнити постанову Київського апеляційного господарського суду від 10.08.2016 року та рішення господарського суду Київської області від 20.04.2016 року - скасувати і прийняти нове рішення у справі, яким відмовити у задоволенні позовних вимог у повному обсязі, а прокурор та представники позивача і третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача проти доводів касаційних скарг заперечували та просили залишити їх без задоволення, а судові акти попередніх інстанцій - без змін.

Заслухавши пояснення прокурора, представників позивача, відповідача-1 та третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, приймаючи до уваги межі перегляду справи в суді касаційної інстанції, перевіривши повноту встановлення господарськими судами обставин справи та правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що касаційні скарги задоволенню не підлягають з огляду на наступне.

Господарськими судами попередніх інстанцій встановлено, що Квартирно-експлуатаційним відділом м. Біла Церква (сторона-1) та ТОВ "Солоха-Н" (сторона-2) укладено Договір № 208 про організацію співпраці від 10.09.2014 року (далі за текстом - Договір), за умовами п. 1.1 якого з метою організації співпраці між сторонами і з метою одержання додаткових джерел фінансування життєдіяльності квартирно-експлуатаційного відділу для підтримання на належному рівні бойової та мобілізаційної готовності сторони за цим Договором домовилися про співпрацю і співробітництво без утворення юридичної особи з використанням земель, які надані стороні-1 в безстрокове користування, можливостей, сил і засобів сторони-1 та можливостей і засобів сторони-2 спільно діяти для досягнення загальних цілей, а саме: вирощування зернових та технічних культур, не віднесених до інших класів рослинництва, збирання, зберігання та їх подальша реалізація.

При цьому, вирощування зернових та технічних культур умовами Договору покладається виключно на сторону-2. До обов'язків сторони-1 відносяться тільки залучення земельної ділянки.

Згідно з п. 1.2 Договору сторони домовилися, що співпраця, яка є предметом цього Договору, буде здійснюватися наступним чином: сторона-1 бере на себе зобов'язання залучити площу земельної ділянки, яка належить їй на праві постійного користування та визначена Актом обміру земельної ділянки, в разі потреби з залученням фахівців проводити її обстеження на предмет наявності та, в подальшому, проведення заходів своєчасного знешкодження шкідливих для навколишнього середовища, життя та здоров'я людей предметів з метою створення безпечних умов праці. Сторона-2 бере на себе зобов'язання власними силами та коштами провести необхідний комплекс заходів по забезпеченню повного сільськогосподарського циклу культивування сільськогосподарської продукції, яка обумовлена Договором.

Відповідно до п. 3.1 Договору сторона-1 за цим Договором зобов'язується залучити до співробітництва, що буде проводитися разом зі стороною-2, земельну ділянку, що надана стороні-1 в безстрокове користування згідно Державного акту серії Б № 027573 від 1978 року площею 1 868 га, за адресою: Київська область, Сквирський район, с. Великополовецьке, Військова частина А 2167.

В п. 4.1 Договору сторони погодили, що після збору врожаю сторона-2 не має права проводити будь-які сільськогосподарські роботи на земельній ділянці, що використовується сторонами за цим Договором та зобов'язана повернути дану земельну ділянку у випадку відсутності актів звірки взаєморозрахунків за поточний рік. В такому випадку проведення будь-яких робіт з метою виконання умов даного Договору можливе лише після обов'язкової письмової згоди на це сторони-1.

За умовами п. 5.4 Договору сторона-2 сплачує (компенсує) земельний податок шляхом щомісячного перерахування грошових коштів згідно розрахунку до "Податкової декларації з плати за землю" на поточний рік.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст