Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 28.04.2016 року у справі №918/1069/15

Постанова ВГСУ від 28.04.2016 року у справі №918/1069/15

12.02.2017
Автор:
Переглядів : 178

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 квітня 2016 року Справа № 918/1069/15

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Головуючий суддяЯценко О.В.,суддіДанилова М.В., Данилова Т.Б.розглянувши матеріали касаційної скаргиФізичної особи-підприємця ОСОБА_4на постановуРівненського апеляційного господарського суду від 02.03.2016 рокуу справі№ 918/1069/15Господарського судуРівненської областіза позовомЗдолбунівської міської ради Рівненської областідоФізичної особи-підприємця ОСОБА_4за участю третьої особи, яка не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Публічного акціонерного товариства "Львівська залізниця"провнесення змін до договору на право тимчасового користування землею

В засіданні взяли участь представники:

- позивача:не з'явився- відповідача:не з'явився- третьої особи:не з'явився

ВСТАНОВИВ:

Здолбунівська міська рада Рівненської області звернулась до господарського суду Рівненської області з позовом до Фізичної особи-підприємця ОСОБА_4 (далі за текстом - ФОП ОСОБА_4) про внесення змін до договору на право тимчасового користування землею від 26.03.1999 року.

Рішенням господарського суду Рівненської області від 20.11.2015 року у справі № 908/4841/15 позовні вимоги задоволено: внесено зміни в п. 2.1 договору оренди землі, зареєстрованого 30.04.1999 року за № 24, укладеного між Здолбунівською міською радою Рівненської області та ФОП ОСОБА_4, щодо земельної ділянки площею 0, 10 га, яка надана для обслуговування кафе "ІНФОРМАЦІЯ_1" в АДРЕСА_1 і для обслуговування складських приміщень та льоху по АДРЕСА_2, та викладено його в такій редакції: "Оренда землі є платною. Орендна плата за користування землею розраховується згідно рішення міської ради № 1102 від 23.04.2014 року "Про затвердження порядку надання в оренду земельних ділянок із земель Здолбунівської міської ради" і справляється в розмірі 5% від нормативно-грошової оцінки земель міста, що становить 22 103,50 грн. (двадцять дві тисячі сто три грн. 50 коп.) згідно розрахунку, що додається. Орендна плата вноситься у такі строки: 1/12 частини річної орендної плати на р/р 33216812700172, місцевий бюджет м. Здолбунів в УДК Рівненської області 22586360 МФО 833017 помісячно не пізніше 15 числа наступного місяця".

Не погодившись з рішенням місцевого господарського суду, ФОП ОСОБА_4 звернувся до Рівненського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просив скасувати рішення господарського суду Рівненської області від 20.11.2015 року та прийняти нове рішення у справі, яким відмовити в задоволенні позовних вимог.

Ухвалою Рівненського апеляційного господарського суду від 20.01.2016 року залучено до участі у справі Публічне акціонерне товариство "Львівська залізниця", яке є правонаступником ДТГО "Львіська залізниця", в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача.

Постановою Рівненського апеляційного господарського суду від 02.03.2016 року у справі № 918/1069/15 апеляційну скаргу ФОП ОСОБА_4 задоволено, рішення господарського суду Рівненської області від 20.11.2015 року у справі № 918/1069/15 скасовано. Прийнято нове рішення, яким в позові відмовлено. Визнано недійсним договір на право тимчасового користування землею (в тому числі на умовах оренди) від 26.03.1999 року, укладений між Здолбунівською міською радою Рівненської області та ФОП ОСОБА_4

Не погоджуючись з постановою апеляційного господарського суду, ФОП ОСОБА_4 звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 02.03.2016 року у справі № 918/1069/15 в частині визнання недійсним договору на право тимчасового користування землею (в тому числі на умовах оренди) від 26.03.1999 року, укладеного між Здолбунівською міською радою Рівненської області та ФОП ОСОБА_4, аргументуючи порушенням норм права, зокрема, ст. ст. 11, 23 Закону України "Про транспорт", ст. 6 Закону України "Про залізничний транспорт", ст. 215 Цивільного кодексу України.

Ухвалою від 07.04.2016 року колегії суддів Вищого господарського суду України у складі головуючого судді - Яценко О.В., суддів - Данилова М.В., Данилова Т.Б. касаційну скаргу Фізичної особи-підприємця ОСОБА_4 прийнято до провадження, справа призначена до розгляду у судовому засіданні на 28.04.2016 року.

Учасників судового процесу відповідно до статті 1114 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) належним чином повідомлено про час і місце розгляду касаційної скарги.

Колегія суддів Вищого господарського суду України, переглянувши у касаційному порядку рішення суду першої інстанції та постанову апеляційної інстанції, на підставі встановлених фактичних обставин справи, перевіривши застосування судом першої та апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права, дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Задовольняючи позовні вимоги, місцевий господарський суд виходив з того, що між сторонами не досягнуто згоди про внесення змін до договору оренди земельної ділянки, а оскільки орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності є регульованою ціною, то законодавча зміна граничного розміру цієї плати може бути підставою для перегляду розміру орендної плати, встановленої умовами договору.

Так, місцевий господарський суд дійшов висновку про те, що нормами чинного законодавства передбачено можливість зміни умов договору за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у випадках встановлених договором або законом.

Скасовуючи рішення місцевого господарського суду, апеляційний господарський суд виходив з того, що спірна земельна ділянка площею 0, 10 га належить до земель державної власності, а саме до земель залізничного транспорту, а відтак Здолбунівська міська рада не мала законних повноважень щодо розпорядження землями такої категорії. З огляду на що, суд апеляційної інстанції дійшов висновку про наявність підстав для визнання недійсним договору на право тимчасового користування землею (в тому числі на умовах оренди) від 26.03.1999 року, укладеного між Здолбунівською міською радою Рівненської області та ФОП ОСОБА_4

Колегія суддів Вищого господарського суду України вважає обґрунтованим такий висновок суду апеляційної інстанції з огляд на наступне.

Місцевим та апеляційним господарськими судами досліджено, що 26.03.1999 року між сторонами укладено договір на право тимчасового користування землею (в тому числі на умовах оренди), відповідно до якого позивач надав, а відповідач прийняв в тимчасове довгострокове користування на умовах оренди земельну ділянку загальною площею 0,10 гектарів (інших угідь) згідно з планом землекористування, що додається, строком на 40 років для обслуговування кафе "ІНФОРМАЦІЯ_1" в АДРЕСА_1 і для обслуговування складських приміщень та льоху по АДРЕСА_2 (п. 1.2. Договору).

Відповідно до п. 2.1. Договору плата за землю вноситься землекористувачем щоквартально у вигляді орендної плати: ділянка №1 - із розрахунку 38 копійок за квадратний метр в рік; ділянка № 2 - із розрахунку 13,6 копійок за квадратний метр в рік у розмірі 258,78 грн. в рік не пізніше щоквартально до 15 числа наступного за звітним кварталом місяця.

Судом апеляційної інстанції також встановлено, що рішенням Здолбунівської міської ради Рівненської області № 836 від 11.06.2008 року надано дозвіл Державному територіально-галузевому об'єднанню "Львівська залізниця" (ВП "Станція Здолбунів") на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в постійне користування для обслуговування та експлуатації існуючих будівель та споруд в м. Здолбунів по вул. Віли, 1, 1-В, за рахунок земель Львівської залізниці.

В подальшому рішенням Здолбунівської міської ради Рівненської області № 931 від 10.09.2008 року Державному територіально-галузевому об'єднанню "Львівська залізниця" ВП "Станція Здолбунів" передано земельну ділянку в постійне користування для обслуговування та експлуатації існуючих будівель та споруд по вул. І. Гончара та вул. Віли, 1, 1-В в межах м. Здолбунів за рахунок земель, що обліковуються за ДТГО "Львівська залізниця"; затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у постійне користування ДТГО "Львівська залізниця" ВП "Станція Здолбунів" для обслуговування та експлуатації існуючих будівель та споруд за зазначеною адресою. Вказаним рішенням Ради зобов'язано спеціаліста землевпорядника внести зміни в земельно-облікову документацію.

На виконання даного Рішення, третьою особою замовлено в ПП "Експерт-Рівне-Земля" проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки в постійне користування для обслуговування та експлуатації існуючих будівель та споруд, розташованих по вул. Віли, 1, 1-В в м. Здолбунів.

При виготовленні проекту землеустрою проектною організацією включено в смугу відведення Львівської залізниці земельні ділянки по вул. Гончара в м. Здолбунів.

На підставі Рішення № 931 від 10.09.2008 року управлінням Держкомзему у Здолбунівському районі видано ДТГО "Львівська залізниця" державний акт на право постійного користування земельною ділянкою серії НОМЕР_1.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст