Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 27.12.2016 року у справі №52/163

Постанова ВГСУ від 27.12.2016 року у справі №52/163

03.02.2017
Автор:
Переглядів : 167

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 грудня 2016 року Справа № 52/163

Вищий господарський суд України у складі: суддя Селіваненко В.П. - головуючий (доповідач), судді Бондар С.В. і Палій В.В.

розглянув касаційну скаргу публічного акціонерного товариства "Київводоканал", м. Київ,

на рішення господарського суду міста Києва від 06.06.2016 та

постанову Київського апеляційного господарського суду від 10.10.2016

зі справи № 52/163

за позовом публічного акціонерного товариства "Київводоканал" (далі - Позивач)

до комунального підприємства по утриманню та експлуатації житлового фонду "Липкижитлосервіс", м. Київ (далі - Відповідач),

про стягнення 2 441 742,81 грн.,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, - комунальне підприємство "Головний інформаційно-обчислювальний центр", м. Київ (далі - Третя особа).

Судове засідання проведено за участю представників:

Позивача - Довгалюк А.В.,

Відповідача - Єщенка І.О.,

Третьої особи - не з'яв.

За результатами розгляду касаційної скарги Вищий господарський суд України

ВСТАНОВИВ:

Позов було подано про стягнення заборгованості за договором постачання питної води та приймання стічних вод через приєднані мережі від 15.03.2004 № 03970/2-06 (далі - Договір) у сумі 2 441 742,81 грн.

Рішенням господарського суду міста Києва від 06.06.2016 (суддя Чебикіна С.О.), залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 10.10.2016 (колегія суддів у складі: Ткаченко Б.О. - головуючий, Мартюк А.І. і Зеленін В.О.): позов задоволено частково; з Відповідача стягнуто на користь Позивача: 355 131,01 грн. основного боргу; 3 551,31 грн. державного мита та 17,70 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу; позов у частині стягнення 349 941,67 грн. основного боргу за послуги з водопостачання та водовідведення по коду 6-50084 для потреб гарячого водопостачання та 41 571,74 грн. основного боргу за послуги з водопостачання та водовідведення по коду 6-90084 для потреб гарячого водопостачання залишено без розгляду; в іншій частині позову відмовлено.

У касаційній скарзі до Вищого господарського суду України Позивач просить скасувати оскаржувані судові рішення в частині відмови в позові та в частині залишення позовних вимог без розгляду і прийняти в цих частинах нове рішення, яким позов задовольнити повністю, судові витрати покласти на Відповідача. Скаргу мотивовано порушенням попередніми судовими інстанціями норм матеріального і процесуального права, а саме Закону України "Про бухгалтерський облік та бухгалтерську звітність України", Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, Інструкції про безготівкові рахунки України в національній валюті, Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) і незастосуванням Правил користування системами комунального водопостачання та водовідведення в містах та селищах України, затверджених наказом Держжитлокомунгоспу України від 01.07.1994 № 65 (далі - Правила № 65).

Відзиви на касаційну скаргу не надходили.

Учасників судового процесу відповідно до статті 1114 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) належним чином повідомлено про час і місце розгляду касаційної скарги.

Перевіривши повноту встановлення попередніми судовими інстанціями обставин справи та правильність застосування ними норм матеріального і процесуального права, Вищий господарський суд України дійшов висновку про наявність підстав для часткового задоволення касаційної скарги з огляду на таке.

Судові інстанції у розгляді справи виходили з таких обставин та висновків.

Позивачем (постачальник) та Відповідачем (абонент) укладено Договір, за умовами якого:

- Позивач зобов'язується надавати Відповідачу послуги з постачання питної води та на підставі пред'явленого абонентом дозволу на скид стічних вод у систему каналізації м. Києва приймати від нього стічні води у систему каналізації м. Києва відповідно до Правил приймання стічних вод підприємств у систему каналізації м. Києва, а абонент зобов'язується здійснювати своєчасну оплату наданих йому постачальником послуг на умовах цього договору, дотримуватися порядку користування питною водою з комунальних водопроводів і приймання стічних вод, що встановлені Правилами № 65, а також дотримуватися норм, визначених іншими нормативними актами, що регулюють правовідносини, які виникають за цим Договором (пункт 1.1);

- оплата вартості послуг здійснюється абонентом щомісячно у безготівковій формі у десятиденний термін з дня направлення постачальником розрахункового документа до банківської установи абонента. У разі утворення боргу оплата за надані послуги, що надходить від абонента, незалежно від зазначеного в платіжному документі призначення платежу першочергово зараховується постачальником у погашення боргу. У разі неотримання від постачальника поточного щомісячного розрахункового документа абонент здійснює оплату вартості наданих йому послуг не пізніше 5-го числа наступного місяця платіжним дорученням, виходячи з діючого тарифу та фактичної кількості спожитої води (пункти 2.2.1, 2.2.2, 2.2.4).

Відповідно до Договору Відповідачу було відкрито особовий рахунок та присвоєно код 6-84 для здійснення розрахунку за послуги з холодного водопостачання та водовідведення питної води.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст