Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 27.10.2015 року у справі №920/277/15

Постанова ВГСУ від 27.10.2015 року у справі №920/277/15

27.02.2017
Автор:
Переглядів : 116

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 жовтня 2015 року Справа № 920/277/15

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Ткаченко Н.Г. - головуючого, Катеринчук Л.Й., Куровського С.В. - доповідача,за участю представників:

арбітражного керуючого Філатора В.А. - Філатової Т.М. (дов. від 21.03.2014),

ПВКМП "Наса" - Шаматріна Є.М. (дов. від 14.09.2015),

розглянувши у відкритому судовому засіданні

касаційні скарги арбітражного керуючого Філатова В.А.,

Приватного виробничо-комерційного малого підприємства "Наса"

на постанову Харківського апеляційного господарського суду від 23.06.2015

та постанову господарського суду Сумської області від 19.03.2015

у справі №920/277/15 господарського суду Сумської області

за заявою Приватного підприємства "Суми-Капітал"

про визнання його банкрутом,

встановив:

Постановою господарського суду Сумської області від 19.03.2015 (суддя Соп`яненко О.Ю.) Приватне підприємство "Суми-Капітал" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців. У задоволенні заяв арбітражних керуючих Філатова В.А., Удовенка Р.П. відмовлено. Ліквідатором банкрута призначено голову ліквідаційної комісії - ОСОБА_8, якого зобов'язано виконати ліквідаційну процедуру, за результатами якої, у відповідності до вимог ст. 46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Постановою Харківського апеляційного господарського суду від 23.06.2015 (колегія суддів у складі: Фоміна В.О. - головуючий, Білоусова Я.О., Крестьянінов О.О.) постанову господарського суду Сумської області від 19.03.2015 залишено без змін.

До Вищого господарського суду України з касаційними скаргами звернулися:

- арбітражний керуючий Філатов В.А., який просить постанову господарського суду Сумської області від 19.03.2015 та постанову Харківського апеляційного господарського суду від 23.06.2015 в частині призначення ліквідатором банкрута голову ліквідаційної комісії ОСОБА_8 скасувати, прийняти нове рішення, яким призначити ліквідатором ПП "Суми-Капітал" арбітражного керуючого Філатова В.А. В обґрунтування посилається на порушення та неправильне застосування норм матеріального та процесуального права, а саме ст.ст. 95, 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом";

- Приватне виробничо-комерційне мале підприємство "Наса" (далі ПВКМП "Наса") в особі ліквідатора Іваненко Н.О., яке просить вказані вище постанови судів першої та апеляційної інстанцій від 19.03.2015 та від 23.06.3015 відповідно скасувати, провадження у справі припинити. Вказує, що вказані постанови судами попередніх інстанцій прийняті з порушенням норм матеріального та процесуального права, а саме ст.ст. 95, 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст. 105 - 112ЦК України, ст. 34, 43 ГПК України.

В судовому засіданні 20.10.2015 в порядку ст. 77 ГПК України було оголошено перерву на 27.10.2015 об 11 год.30 хв.

Колегія суддів Вищого господарського суду України, переглянувши у касаційному порядку оскаржувані судові рішення на підставі встановлених фактичних обставин справи, вивчивши матеріали справи, перевіривши застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, обговоривши доводи касаційних скарг, дійшла висновку про наявність правових підстав для часткового задоволення касаційних скарг, виходячи з такого.

Згідно ст.4-1 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі Закон).

Як вбачається з матеріалів справи, ухвалою господарського суду Сумської області від 20.02.2015 заяву голови ліквідаційної комісії ПП "Суми-Капітал" про порушення справи про банкрутство ПП "Суми-Капітал" прийнято до розгляду.

Ухвалою господарського суду Сумської області від 05.03.2015 порушено провадження у справі про банкрутство ПП "Суми-Капітал" відповідно до приписів ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Постановою господарського суду Сумської області від 19.03.2015 ПП "Суми-Капітал" визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено голову ліквідаційної комісії ОСОБА_8, зобов'язавши виконати ліквідаційну процедуру.

Місцевий господарський суд, з висновком якого погодився апеляційний господарський суд, визнаючи боржника банкрутом, виходив з того, що ліквідатором боржника вжито всіх необхідних заходів щодо добровільної ліквідації підприємства, передбачених нормами цивільного та господарського законодавства, які є передумовою при зверненні до суду з заявою про порушення справи про банкрутство за спрощеною процедурою, передбаченою ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". При цьому вказав, що наявними в матеріалах справи доказами підтверджується недостатність майна боржника для задоволення вимог його кредиторів, що є підставою для визнання боржника банкрутом та введення процедури ліквідації.

При розгляді кандидатур арбітражних керуючих, господарський суд надав перевагу голові ліквідаційної комісії боржника ОСОБА_8, з чим погодився у апеляційний господарський суд.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст