Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 27.10.2015 року у справі №908/2902/14

Постанова ВГСУ від 27.10.2015 року у справі №908/2902/14

27.02.2017
Автор:
Переглядів : 135

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 жовтня 2015 року Справа № 908/2902/14

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого -Білошкап О.В.,суддів -Жукової Л.В., Погребняка В.Я.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві касаційну скаргу ліквідатора Публічного акціонерного товариства "Будівельно-монтажне управління "Запоріжстальбуд-1" - арбітражного керуючого Комарової А.В. на постанову Донецького апеляційного господарського суду від 21.07.2015 у справі №908/2902/14 за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Домнасервіс" про визнання банкрутом Публічного акціонерного товариства "Будівельно-монтажне управління "Запоріжстальбуд-1",-

в с т а н о в и в:

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 23.04.2015 року по справі № 908/2902/14 (суддя Ніколаєнко Р.А.) скаргу ДПІ в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя на дії ліквідатора ПАТ "БМУ "Запоріжстальбуд-1" відхилено, клопотання ТОВ "АТМ" про витребування доказів відхилено, затверджено звіт арбітражного керуючого Комарової А.В. про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування витрат за період виконання повноважень розпорядника майна та ліквідатора у справі - з 21.08.2014 по 31.03.2015 в сумі 18230,71 грн. оплати послуг, з яких 8486,71 грн. виплачено, та в сумі 764,48 грн. - витрат у процедурах банкрутства.

Також цією ухвалою затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута - публічного акціонерного товариства "Будівельно-монтажне управління "Запоріжстальбуд-1" (69035, м.Запоріжжя, пр.Маяковського, 11, код ЄДРПОУ 04851255), ліквідовано банкрута - Публічне акціонерне товариство "Будівельно-монтажне управління "Запоріжстальбуд-1", провадження у справі припинено.

Вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений строк або відхилені господарським судом, вважаються погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами визнані такими, що не підлягають виконанню.

Постановою Донецького апеляційного господарського суду від 21.07.2015 (колегія суддів: Геза Т.Д - головуючий, Склярук О.І., Кододова О.В.) апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "АТМ" задоволено, ухвалу господарського суду Запорізької області від 23.04.2015р. по справі про банкрутство ПАТ "Будівельно - монтажне управління "Запоріжстальбуд - 1" скасовано, справу направлено до господарського суду Запорізької області.

Ліквідатор Публічного акціонерного товариства "Будівельно-монтажне управління "Запоріжстальбуд-1" арбітражний керуючий Комарова А.В. звернулась до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить постанову Донецького апеляційного господарського суду від 21.07.2015 скасувати, а ухвалу господарського суду Запорізької області від 23.04.2015 залишити в силі, посилаючись на порушення судом апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права, зокрема, ст.ст. 20, 38, 46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Представники сторін в судове засідання не з'явились, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином. Тому колегія суддів вважає можливим розглянути справу у їх відсутність.

Заслухавши доповідь судді Білошкап О.В., перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до частини 2 статті 4-1 Господарського процесуального кодексу України, провадження у справах про банкрутство здійснюється у порядку, передбаченому цим кодексом з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Як вбачається з матеріалів справи, ухвалою господарського суду Запорізької області від 21.08.2014 р. порушено провадження у справі № 908/2902/14 про банкрутство Публічного акціонерного товариства "Будівельно - монтажне управління "Запоріжстальбуд -1" за загальною процедурою відповідно до ст.ст. 16,19,22,114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Домнасервіс". Розпорядником майна призначена Комарова Анжеліка В'ячеславівна.

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 26.11.2014 визнані грошові вимоги конкурсних кредиторів та внесені розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів, а саме:

1) ДПІ у Заводському районі м.Запоріжжя з вимогами в загальній сумі 1 091 443,13 грн., з яких: 886232,54 грн. - третьої черги задоволення та 205210,59 грн. - шостої черги задоволення ;

2) Управління Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі м.Запоріжжя з вимогами в сумі 2 810 988,90 грн. - четвертої черги задоволення;

3) Товариство з обмеженою відповідальністю "Домнасервіс" з вимогами в сумі 642 809,24 грн. - четвертої черги задоволення;

4) ТОВ "АТМ" з вимогами в сумі 647 435,11 грн. - четвертої черги задоволення;

5) ТОВ "Запорізьке будівельно-монтажне управління" з вимогами в сумі 4 842 206,77 грн. - четвертої черги задоволення.

Постановою господарського суду Запорізької області від 23.12.2014 р. ПАТ "БМУ "Запоріжстальбуд- 1" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Комарову Анжеліку В'ячеславівну.

16.04.2015 ліквідатором подано до суду звіт, ліквідаційний баланс, документи щодо здійснення ліквідаційної процедури.

Затверджуючи наданий звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута, суд першої інстанції послався на те, що ліквідатор виконав всі встановлені Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" дії по ліквідації банкрута, суду надані всі документи, в тому числі ліквідаційний баланс, за результатами якого не залишилось майна для здійснення статутної діяльності ПАТ "БМУ "Запоріжстальбуд- 1". У зв'язку з цим звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс підлягає затвердженню із ліквідацією банкрута як юридичної особи, а провадження по справі - припиненню.

Крім цього, суд першої інстанції затвердив звіт арбітражного керуючого про оплату послуг виходячи з того, що визначена сума оплати послуг арбітражного керуючого узгоджується з ухвалою суду від 21.08.2014 року та постановою від 23.12.2014 року, а фактичне понесення витрат арбітражного керуючого підтверджено платіжними документами.

Переглянувши справу в апеляційному порядку згідно ст.ст. 99, 101 ГПК України, суд апеляційної інстанції дійшов висновку про передчасність затвердження судом першої інстанції звіту та ліквідаційного балансу ПАТ "БМУ "Запоріжстальбуд - 1", у зв'язку з чим ухвала суду першої інстанції про затвердження звіту ліквідатора підлягає скасуванню, а справа - направленню до господарського суду Запорізької області.

Як встановлено судом першої інстанції, виконана ліквідатором робота та заходи, що вживались ним для виявлення та розшуку майна боржника, дали можливість належним чином сформувати актив та пасив боржника та встановити відсутність ліквідаційної маси для погашення вимог кредиторів.

Таким чином, розглянувши поданий звіт ліквідатора та матеріали ліквідаційної процедури та встановивши, що звіт відповідає вимогам ст. 46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а ліквідатор виконав всі дії по ліквідації банкрута та надав всі документи, в тому числі ліквідаційний баланс, суд першої інстанції дійшов висновку про наявність підстав для задоволення звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу, ліквідації банкрута та припинення провадження по справі.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст