Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 27.04.2016 року у справі №910/29205/14

Постанова ВГСУ від 27.04.2016 року у справі №910/29205/14

12.02.2017
Автор:
Переглядів : 139

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 квітня 2016 року Справа № 910/29205/14

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Козир Т.П. - головуючого, Гольцової Л.А., Іванової Л.Б.,

за участю представників: позивача - Герасименко І.В. дов. № 3 від 12 квітня 2015 року та відповідача - Бриля П.О. дов. № 02-Д від 4 січня 2016 року,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві касаційну скаргу ПАТ "Акціонерна компанія "Київводоканал" на постанову Київського апеляційного господарського суду від 25 лютого 2016 року у справі Господарського суду міста Києва за позовом ПАТ "Акціонерна компанія "Київводоканал" до Комунального підприємства "Центр обслуговування споживачів Шевченківського району про стягнення суми,

ВСТАНОВИВ:

У грудні ПАТ "Акціонерна компанія "Київводоканал" (далі - позивач) звернулось до Комунального підприємства "Центр обслуговування споживачів Шевченківського району" (далі - відповідач) з позовом про стягнення боргу за надані з 1 жовтня 2013 року по 30 червня 2014 року послуги з постачання питної води та приймання стічних вод через приєднані мережі в розмірі 5593518 гривень 84 коп., 609472 гривень 38 коп. втрат коштів від інфляції, 60954 гривень 96 коп. - 3 % річних, 274095 гривень 87 коп. пені, 279675 гривень 94 коп. штрафу.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 13 березня 2015 року позов задоволено частково.

Стягнуто з Комунального підприємства "Центр обслуговування споживачів Шевченківського району" на користь ПАТ "Акціонерна компанія "Київводоканал" 3774343 гривень 13 коп. боргу, 427358 гривень 30 коп. втрат коштів від інфляції, 42899 гривень 23 коп. - 3 % річних, 193505 гривень 14 коп. пені, 188717 гривень 16 коп. штрафу.

У решті позовних вимог відмовлено.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 25 лютого 2016 року апеляційну скаргу ПАТ "Акціонерна компанія "Київводоканал" залишено без задоволення.

Апеляційну скаргу Комунального підприємства "Центр обслуговування споживачів Шевченківського району" задоволено повністю.

Рішення Господарського суду міста Києва від 13 березня 2015 року скасовано.

Прийнято нове рішення.

У задоволенні позовних вимог відмовлено повністю.

У касаційній скарзі ПАТ "Акціонерна компанія "Київводоканал" просить скасувати рішення Господарського суду міста Києва від 13 березня 2015 року та постанову Київського апеляційного господарського суду від 25 лютого 2016 року, направити справу на новий розгляд до господарського суду першої інстанції.

Вважає, що постанова апеляційного господарського суду, у порушення вимог ч. 5 ст. 43 Господарського процесуального кодексу України, грунтується лише на висновку судової експертизи та без дослідження всіх наявних в матеріалах справи доказів.

Зазначає, що сума боргу в розмірі 2138774 гривень 95 коп., на яку зменшено борг відповідача, виник в період з 1 травня 2011 року по 31 липня 2011 року, була предметом розгляду у справі № 13/400, яка вирішена по суті. Крім того, експертом у погашення боргу, що утворився в спірний період, зараховано кошти, які були сплачені поза його межами.

Стверджує, що апеляційний господарський суд не звернув уваги на доводи позивача щодо необхідності дотримання порядку зарахування коштів в погашення боргу, який має проводитись в хронологічному порядку.

Заслухавши пояснення представників позивача та відповідача, обговоривши доводи касаційної скарги та вивчивши матеріали справи, суд вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судами першої та апеляційної інстанцій встановлено, що 20 квітня 2005 року між ВАТ "Акціонерна компанія "Київводоканал" (змінено назву на ПАТ "Акціонерна компанія "Київводоканал", постачальник) та Комунальним підприємством по утриманню житлового господарства Шевченківської районної в м. Києві ради (перейменоване у Комунальне підприємство "Центр обслуговування споживачів Шевченківського району", абонент) укладено договір № 05618/2-10 на постачання питної води та приймання стічних вод через приєднані мережі (далі - договір).

Відповідно до п. 1.1 договору даний договір укладається у відповідності із Законом України "Про питну воду та питне водопостачання".

За цим договором постачальник зобов'язується надавати абоненту послуги з постачання питної води та на підставі пред'явленого абонентом дозволу на скид стічних вод у систему каналізації м. Києва приймати від нього стічні води у систему каналізації м. Києва відповідно до Правил приймання стічних вод підприємств у систему каналізації м. Києва, а абонент зобов'язується здійснювати своєчасну оплату наданих йому постачальником послуг на умовах цього договору, дотримуватися порядку користування питною водою з комунальних водопроводів і приймання стічних вод, що встановлені Правилами користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в містах та селищах України, затверджених наказом Держжитлокомунгоспу України від 1 липня 1994 року №65, зареєстрованих в Міністерстві юстиції 22 липня 1994 року за № 165/374 (далі - Правила приймання), правилами приймання стічних вод підприємств у комунальні та відомчі системи каналізації населених пунктів України, затверджених наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України № 37 від 19 лютого 2002 року, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 26 квітня 2002 року за № 403/6691, а також дотримуватись норм, визначених іншими нормативними актами, що регулюють правовідносини, які виникають за цим договором.

Правила користування системами комунального водопостачання та водовідведення в містах та селищах України, затверджені наказом Держжитлокомунгоспу України № 65 від 1 липня 1994 року, втратили чинність 18 жовтня 2008 року у зв'язку з набуттям чинності Правилами користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України від 27 червня 2008 року № 190.

Пунктами 3.1, 3.7 Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України передбачено, що розрахунки за спожиту питну воду та скид стічних вод здійснюється на основі показів засобів обліку. Розрахунки за спожиту питну воду та скид стічних вод здійснюються усіма споживачами щомісячно відповідно до умов договору.

Згідно п. 2.1.1 договору облік поставленої питної води та кількість прийнятих стоків здійснюється за показаннями лічильника, зареєстрованого у постачальника, окрім випадків, передбачених правилами користування. У випадку наявності у абонента декількох об'єктів водоспоживання, облік спожитої ним води здійснюється з урахуванням показань всіх лічильників, зареєстрованих за абонентом. Обсяг наданої води для поливу визначається за показаннями лічильника. В разі технічної неможливості встановлення лічильника кількість поставленої для поливу води може визначатися за узгодженим з постачальником розрахунком на підставі наданих абонентом офіційних документів, якими визначена площа поливу.

Пунктом 2.1.2 договору передбачено, що зняття показників лічильника (-ів) здійснюється, як правило, щомісячно представником постачальника у присутності представника абонента у строки згідно з графіком обслуговування постачальника. Для абонента із стабільним об'ємом водоспоживання (до 30 м.куб. із незначним коливанням) зняття показань з лічильника може здійснюватися постачальником поквартально, при цьому останній направляє абоненту щомісячно розрахункові документи на оплату наданих послуг, виходячи з його середньодобового споживання води. Показання лічильника за відповідний період можуть бути прийняті до розрахунків постачальником від абонента в письмовому вигляді. В разі, якщо абонент не забезпечить присутності свого представника для зняття показань, дані, що зняті постачальником, є підставою для виставлення розрахункових документів на оплату наданих послуг.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст