Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 26.10.2016 року у справі №916/2356/15

Постанова ВГСУ від 26.10.2016 року у справі №916/2356/15

09.02.2017
Автор:
Переглядів : 153

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 жовтня 2016 року Справа № 916/2356/15 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Головуючого судді:Барицької Т.Л.,суддів:Губенко Н.М., Картере В.І.,розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційні скарги 1. Товариства з обмеженою відповідальністю "Ізокерам"; 2. ОСОБА_4;на постановуОдеського апеляційного господарського суду від 06.07.2016та на рішеннягосподарського суду Одеської області від 11.04.2016у справі№ 916/2356/15 господарського суду Одеської області за позовом ОСОБА_4 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ізокерам"треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача 1. Товариство з обмеженою відповідальністю "Кераміт"; 2. ОСОБА_5; 3. Одеське міське управління юстиції;провизнання недійсним рішення в судовому засіданні взяли участь представники:

- ОСОБА_4 повідомлений, але не з'явився,

- ТОВ "Ізокерам" повідомлений, але не з'явився,

- ТОВ "Кераміт" повідомлений, але не з'явився,

- ОСОБА_5 повідомлений, але не з'явився,

- Одеського міського управління юстиції повідомлений, але не з'явився,

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Одеської області від 11.04.2016 у справі №916/2356/15 (суддя Щавинська Ю.М.), залишеним без змін постановою Одеського апеляційного господарського суду від 06.07.2016 (судді: Богатир К.В., Жеков В.І., Філінюк І.Г.), задоволений позов ОСОБА_4 (надалі позивач/ ОСОБА_4) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ізокерам" (надалі відповідач/ТОВ "Ізокерам"); треті особи у справі, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору: Товариство з обмеженою відповідальністю "Кераміт", ОСОБА_5, Одеське міське управління юстиції; за рішенням, визнано недійсним рішення загальних зборів ТОВ "Ізокерам" від 18.03.2015, оформлене протоколом №1/03.18.2015.

До Вищого господарського суду України із касаційними скаргами звернулися ОСОБА_4 та ТОВ "Ізокерам".

ОСОБА_4 просить постанову Одеського апеляційного господарського суду від 06.07.2015 скасувати повністю, а рішення місцевого господарського суду залишити без змін, проте виключити з мотивувальної частини рішення, починаючи з абзацу 3 сторінки 9 до абзацу 6 сторінки 12, висновки суду першої інстанції, які, як вважає скаржник, не відносяться до предмету спору.

ТОВ "Ізокерам" просить постанову апеляційного господарського суду та рішення місцевого господарського суду скасувати і прийняти нове рішення, яким у позові відмовити повністю.

Сторони та учасники судового процесу належним чином були повідомлені про час та місце розгляду даної справи, проте не скористалися своїми процесуальними правами бути присутніми у судовому засіданні.

Колегія суддів, приймаючи до уваги межі перегляду справи в касаційній інстанції, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування норм матеріального та процесуального права при прийнятті оскаржуваних судових актів, вважає, що касаційні скарги не підлягають задоволенню, враховуючи наступне.

Як було встановлено судами попередніх інстанцій, 18.03.2015 відбулися загальні збори учасників ТОВ "Ізокерам", що були оформлені протоколом № 1/03.18.2015, на яких були присутні - ОСОБА_5, з часткою в статутному капіталі 0,82% та ТОВ "Кераміт" з часткою в статутному капіталі 98,36%, які в сукупності володіють 99,18 % статутного фонду ТОВ "Ізокерам".

Другим питанням порядку денного загальних зборів було питання про виключення учасника Товариства з обмеженою відповідальністю "Ізокерам" ОСОБА_4, у зв'язку із систематичним невиконанням обов'язків та перешкоджанням цілей товариства відповідно до ст. 64 Закону України "Про господарські товариства". За вказане питання було проголосовано одноголосно присутніми учасниками загальних зборів ТОВ "Ізокерам".

Предметом даного спору (з урахуванням заяви про уточнення позовних вимог) є вимога ОСОБА_4 про визнання недійсним рішення загальних зборів учасників ТОВ "Ізокерам", які відбулися 18.03.2015, та були оформлені протоколом №1/03.18.2015 від вказаної дати, про виключення ОСОБА_4 зі складу учасників вказаного товариства на підставі ст. 64 Закону України "Про господарські товариства".

В обґрунтування підстав позову ОСОБА_4 посилається на те, що її не було повідомлено про проведення оспорюваних нею загальних зборів як учасника товариства, та безпідставно виключено зі складу учасників товариства, без належних на те підстав.

Відповідно до статті 113 Цивільного кодексу України господарським товариством є юридична особа, статутний (складений) капітал якої поділений на частки між учасниками.

Згідно з ч. 1 ст. 50 Закону України "Про господарські товариства" товариством з обмеженою відповідальністю визнається товариство, що має статутний капітал, розділений на частки, розмір яких визначається установчими документами.

Частиною 1 ст. 167 ГК України визначено, що корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до вимог закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

Відповідно до ст. 10 Закону України "Про господарські товариства" учасники товариства мають право:

а) брати участь в управлінні справами товариства в порядку, визначеному в установчих документах, за винятком випадків, передбачених цим Законом;

б) брати участь у розподілі прибутку товариства та одержувати його частку (дивіденди). Право на отримання частки прибутку (дивідендів) пропорційно частці кожного з учасників мають особи, які є учасниками товариства на початок строку виплати дивідендів;

в) вийти в установленому порядку з товариства;

г) одержувати інформацію про діяльність товариства. На вимогу учасника товариство зобов'язане надавати йому для ознайомлення річні баланси, звіти товариства про його діяльність, протоколи зборів;

д) здійснити відчуження часток у статутному (складеному) капіталі товариства, цінних паперів, що засвідчують участь у товаристві, в порядку, встановленому законом.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст