Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 26.09.2017 року у справі №910/6935/16

Постанова ВГСУ від 26.09.2017 року у справі №910/6935/16

29.09.2017
Автор:
Переглядів : 616

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 вересня 2017 року Справа № 910/6935/16

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Головуючого суддіШевчук С.Р. (доповідач) суддівВладимиренко С.В., Демидової А.М. розглянувши касаційну скаргуПублічного акціонерного товариства "Дельта Банк" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Дельта Банк" на рішенняГосподарського суду міста Києва від 30.01.2017 та постановуКиївського апеляційного господарського суду від 31.05.2017 у справі№910/6935/16 Господарського суду міста Києва за позовомФізичної особи-підприємця ОСОБА_4 до Публічного акціонерного товариства "Дельта Банк"за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачаНаціонального банку України провизнання припиненим кредитного договору в судовому засіданні взяли участь представники:

- позивача: ОСОБА_6, дов. б/н від 04.03.2016

- відповідача: Мостепанюк В.І., дов. б/н від 28.08.2017

- третьої особи: не з'явилися

В С Т А Н О В И В :

У квітні 2016 року Фізична особа-підприємець ОСОБА_4 звернувся до Господарського суду міста Києва із позовом до Публічного акціонерного товариства "Дельта Банк" про визнання припиненим кредитного договору.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 30.01.2017 у справі №910/6935/16 (суддя Зеленіна Н.І.), залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 31.05.2017 (головуючий суддя Гончаров С.А., судді Куксов В.В., Тищенко А.І.) позовні вимоги задоволено повністю, визнано припиненим Кредитний договір № 101/КВ-07 на відкриття відновлювальної кредитної лінії (в національній валюті), укладений 23.11.2007 між Фізичною особою - підприємцем ОСОБА_4 та Публічним акціонерним товариством "Дельта Банк", присуджено до стягнення з Публічного акціонерного товариства "Дельта Банк" на користь Фізичної особи - підприємця ОСОБА_4 1378,00 грн. судового збору.

Не погоджуючись із прийнятими у справі судовими рішеннями, Публічне акціонерне товариство "Дельта Банк" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Дельта Банк" звернулось до Вищого господарського суду України із касаційною скаргою, у якій, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та процесуального права, зокрема статі 599 Цивільного кодексу України, статей 88, 87 Господарського процесуального кодексу України, просить скасувати рішення Господарського суду міста Києва від 30.01.2017 та постанову Київського апеляційного господарського суду від 31.05.2017, справу направити на новий розгляд до місцевого господарського суду.

Позивач надав відзив на касаційну скаргу, вважає доводи касаційної скарги необґрунтованими, просить залишити касаційну скаргу без задоволення, а оскаржувані судові рішення - без змін.

Розглянувши касаційну скаргу, заслухавши пояснення представників сторін, перевіривши наявні матеріали справи на предмет правильності юридичної оцінки обставин справи, повноти їх встановлення в судових рішеннях та застосування судами норм матеріального і процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.

Як встановлено судами першої та апеляційної інстанцій, 23.11.2007 між Товариством з обмеженою відповідальністю "Український промисловий банк" та Фізичною особою-підприємцем ОСОБА_4 (позивач, Позичальник) укладено Кредитний договір №Ю1/КВ-07 (надалі - Договір), за умовами якого Банк надав позивачу кредитні кошти, в розмірі 750 000,00 грн.

30.06.2010 між Товариством з обмеженою відповідальністю "Український промисловий банк", Публічним акціонерним товариством "Дельта Банк" (відповідач) та Національним банком України укладено договір про передачу активів та кредитних зобов'язань ТОВ "Укрпромбанк" на користь ПАТ "Дельта Банк", відповідно до п. 4.1. якого в порядку, обсязі та на умовах, визначених договором, ТОВ "Укрпромбанк" передає (відступає) AT "Дельта Банк" права вимоги за кредитними та забезпечувальними договорами, що забезпечують виконання кредитних зобов'язань перед Національним банком, внаслідок чого ПАТ "Дельта Банк" замінює ТОВ "Укрпромбанк", як кредитора (стає новим кредитором) у зазначених зобов'язаннях.

Згідно з п. 4.2. внаслідок передачі ТОВ "Укрпромбанк" ПАТ "Дельта Банк" прав вимоги до боржників, ПАТ "Дельта Банк" переходить (відступається) право вимагати (замість ТОВ "Укрпромбанк") від боржників повного, належного та реального виконання обов'язків за кредитними та забезпечувальними договорами.

У подальшому між Фізичною особою-підприємцем ОСОБА_4, як Позичальником, та Публічним акціонерним товариством "Дельта Банк", як Кредитором, до Кредитного договору №Ю1/КВ-07 від 23.11.2007 неодноразово вносились зміни та доповнення, шляхом укладення додаткових угод.

27.02.2015 між позивачем та ПАТ "Дельта Банк" укладено додатковий договір №5 до Кредитного договору, відповідно до якого сторони виклали умови договору в новій редакції, а саме, сторони змінили валюту виконання зобов'язання за Кредитним договором з відповідним переведенням заборгованості з повернення кредиту за Кредитним договором, розмір якої станом на дату укладення Додаткового договору №5 складає 13 312,87 Євро, з Євро на гривні за курсом = 15 грн. та встановленням цієї заборгованості в розмірі 199 693,05 грн. (п. 1 Договору№5).

Відповідно до п. 5 ст. 9 Додаткового договору №5 сторони домовились та погодили, що у випадку будь - яких розбіжностей між умовами Додаткового договору №5 та Кредитного договору або будь-якого спору стосовно тлумачення та/або застосування умов Додаткового договору №5 та/або Кредитного договору, умови Додаткового договору №5 мають переважну силу.

Додатковий договір №5 є невід'ємною частиною Кредитного договору, та набирає чинності з дати його підписання сторонами та діє протягом строку дії Кредитного договору (п. п. 6, 7 ст. 9 Кредитного договору).

Пунктом 1.1.1. Кредитного договору (з урахуванням змін, внесених додатковим договором №5) передбачено, що надання кредиту здійснюється окремими траншами (частинами), в межах невідновлювальної кредитної лінії з максимальним лімітом заборгованості в сумі 199 693,05 грн. зі сплатою плати за користування кредитом в розмірі 11% річних, в порядку визначеному Кредитним договором, з кінцевим терміном повернення заборгованості за кредитом не пізніше 22.11.2017 включно.

Пунктом 1.1.2. Кредитного договору встановлено, що повернення кредиту здійснюється у валюті наданого кредиту у відповідності до зменшення максимального ліміту заборгованості згідно Графіку, який викладений в Додатку №1 та є невід'ємною частиною Кредитного договору, але в будь - якому разі не пізніше кінцевого терміну погашення заборгованості за Кредитом, вказаного в п. п. 1.1.1. Кредитного договору.

Відповідно до пункту 2.3. Кредитного договору сплата процентів здійснюється у валюті наданого кредиту щомісячно, не пізніше останнього робочого дня місяця, наступного за звітним, в якому нараховані проценти, а також в день погашення заборгованості за Кредитним договором в повній сумі, на рахунок НОМЕР_1 в AT "Дельта Банк", МФО 380236.

02.03.2015 постановою Правління Національного банку України № 150 віднесено Публічне акціонерне товариство "Дельта Банк" до категорії неплатоспроможних.

02.03.2015 виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято рішення № 51 "Про запровадження тимчасової адміністрації у Публічному акціонерному товаристві "Дельта Банк", згідно з яким з 03.03.2015 запроваджено тимчасову адміністрацію та призначено уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на тимчасову адміністрацію в Публічне акціонерне товариство "Дельта Банк" Кадирова Владислава Володимировича.

Відповідно до постанови Правління НБУ від 02.10.2015 № 664 "Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію Публічного акціонерного товариства "Дельта Банк" виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Фонд гарантування) прийнято рішення від 02.10.2015 № 181 "Про початок процедури ліквідації ПАТ "Дельта Банк" та делегування повноважень ліквідатора банку".

Згідно з цим рішенням розпочато процедуру ліквідації Публічного акціонерного товариства "Дельта Банк", призначено уповноважену особу Фонду гарантування та делеговано всі повноваження ліквідатора ПАТ "Дельта Банк", визначені статтями 37, 38, 51, частинами першою та другою статті 48 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", провідному професіоналу з питань врегулювання неплатоспроможності банків відділу запровадження процедури тимчасової адміністрації та ліквідації департаменту врегулювання неплатоспроможності банків Кадирову Владиславу Володимировичу на два роки з 05.10.2015 р. по 04.10.2017 р. включно.

З метою виконання умов Кредитного договору позивач звернувся до Уповноваженої особи ФГВФО на здійснення тимчасової адміністрації в ПАТ "Дельта Банк" Кадирова В.В. із заявою про надання реквізитів для сплати заборгованості за Кредитним договором, проте відповідач відповіді на зазначену заяву не надав.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст