Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 26.09.2016 року у справі №920/1446/15

Постанова ВГСУ від 26.09.2016 року у справі №920/1446/15

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 199

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 вересня 2016 року Справа № 920/1446/15

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючогоКролевець О.А., суддів:Губенко Н.М., Попікової О.В.,розглянувши касаційну скаргуПублічного акціонерного товариства "Дельта Банк" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію АТ "Дельта Банк"на рішенняГосподарського суду Сумської області від 16.11.2015та постановуХарківського апеляційного господарського суду від 22.03.2016у справі№920/1446/15 Господарського суду Сумської областіза позовомПублічного акціонерного товариства "Дельта Банк" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення тимчасової адміністрації в АТ "Дельта Банк"доФізичної особи-підприємця ОСОБА_4за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача Національного банку Українипростягнення 800 193,39 грн. та за зустрічним позовомФізичної особи-підприємця ОСОБА_4доПублічного акціонерного товариства "Дельта Банк" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення тимчасової адміністрації в АТ "Дельта Банк"за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача Національного банку Українипророзірвання кредитного договоруза участю представників сторінвід позивача (за первісним позовом і відповідача за зустрічним):Сущенко Ю.В. (дов. б/н від 30.08.2016),від відповідача (за первісним позовом і позивача за зустрічним): не з'явився, від третьої особи (за первісним та за зустрічним позовами): не з'явився,

ВСТАНОВИВ:

Публічне акціонерне товариство "Дельта Банк" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення тимчасової адміністрації в АТ "Дельта Банк" звернулося до Господарського суду Сумської області з позовом до Фізичної особи-підприємця ОСОБА_4 про стягнення 800 193,39 грн. заборгованості за кредитним договором № 11СМБ/2008-АПЗ від 31.07.2008.

ФОП ОСОБА_4 звернувся до Господарського суду Сумської області із зустрічною позовною заявою до відповідачів: ПАТ "Дельта Банк" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення тимчасової адміністрації в АТ "Дельта Банк" та ТОВ "Український промисловий банк" про розірвання кредитного договору № 11СМБ/2008-АПЗ від 31.07.2008, укладеного між ТОВ "Український промисловий банк" та ФОП ОСОБА_4

Ухвалою Господарського суду Сумської області від 08.10.2015 у справі № 920/1446/15 (суддя Лугова Н.П.) зустрічний позов ФОП ОСОБА_4 до відповідачів: ПАТ "Дельта Банк" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення тимчасової адміністрації в АТ "Дельта Банк" та ТОВ "Український промисловий банк" про розірвання кредитного договору (з урахуванням ухвали від 23.10.2015 про виправлення описки) прийнято до спільного розгляду з первісним позовом.

Разом з тим, в ухвалі від 26.10.2015 Господарський суд Сумської області зазначив про виключення на підставі ст.ст. 24, 60 ГПК України зі складу учасників судового процесу ТОВ "Український промисловий банк" в якості другого відповідача за зустрічним позовом, оскільки він не є учасником та стороною даного судового процесу за первісним позовом.

З огляду на наведене, місцевий господарський суд у вказаній ухвалі від 26.10.2015 зазначив про продовження розгляду зустрічних позовних вимог ФОП ОСОБА_4 до ПАТ "Дельта Банк" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення тимчасової адміністрації в АТ "Дельта Банк" про розірвання кредитного договору.

Ухвалою Господарського суду Сумської області від 09.11.2015 (суддя Лугова Н.П.) до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача за первісним позовом залучено Національний банк України.

Рішенням Господарського суду Сумської області від 16.11.2015 у справі № 920/1446/15 (суддя Лугова Н.П.), залишеним без змін постановою Харківського апеляційного господарського суду від 22.03.2016 (колегія суддів у складі: Камишева Л.М., Івакіна В.О., Пелипенко Н.М.), у задоволенні первісного та зустрічного позовів відмовлено.

Не погоджуючись із вказаними рішенням та постановою, ПАТ "Дельта Банк" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення ліквідації АТ "Дельта Банк" звернулося до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить їх скасувати як такі, що прийняті з порушенням норм матеріального та процесуального права, а справу передати на новий розгляд до суду першої інстанції.

23.09.2016 до Вищого господарського суду України від ФОП ОСОБА_4 надійшов письмовий відзив на касаційну скаргу, в якому він просив оскаржені судові рішення залишити без змін, а касаційну скаргу без задоволення.

Учасники судового процесу згідно з приписами ст. 1114 ГПК України були належним чином повідомлені про день, час і місце розгляду касаційної скарги, однак відповідач за первісним позовом та третя особа не скористались передбаченим законом правом на участь у розгляді справи касаційною інстанцією.

Заслухавши пояснення представника позивача за первісним позовом, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши згідно з ч. 1 ст. 1117 ГПК України наявні матеріали справи на предмет правильності юридичної оцінки обставин справи та повноти їх встановлення в судових рішеннях, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Як встановлено судами попередніх інстанцій та підтверджується матеріалами справи, 31.07.2008 між ТОВ "Український промисловий банк" в особі Охтирського відділення Сумської філії ТОВ "Укрпромбанк" (далі - банк) та Фізичною особою - підприємцем ОСОБА_4 (далі - позичальник, боржник) укладений кредитний договір № 11СМБ/2008-АПЗ на відкриття відновлювальної мультивалютної кредитної лінії (далі - кредитний договір), за умовами якого банк зобов'язувався відкрити позичальнику відновлювальну відкличну мультивалютну кредитну лінію та в її межах надати кредитні кошти, еквівалентні 500 000,00 грн., зі строком дії кредитної лінії з 31.07.2008 по 30.07.2018 включно, зі сплатою 11,5 % річних у гривнях з метою поповнення обігових коштів та придбання основних засобів (п. 1.1 договору).

Згідно з п. 2.1 кредитного договору видача кредитних коштів в межах кредитної лінії здійснюється окремими частинами (траншами), у будь-якій з валют кредиту, передбачених п. 1.1. цього договору, у сумі, що не перевищує невикористаний ліміт кредитування. Підставою для видачі кожного окремого траншу є заява позичальника.

Відповідно до п. 4.1 кредитного договору повернення кредиту позичальником здійснюється шляхом перерахування коштів зі своїх поточних рахунків на відповідні позичкові рахунки у валютах фактичної заборгованості за кредитом, згідно з Графіком зменшення ліміту кредитування (додаток № 1 до договору), а у випадку, якщо такий не був укладений - не пізніше останнього дня строку кредитної лінії.

Такий Графік зменшення ліміту кредитування (додаток № 1 до договору) сторонами був підписаний, в подальшому не змінювався та відповідно до нього, починаючи з 27.01.2009 до 26.06.2018 включно позичальник кожного місяця мав сплачувати 4 400,00 грн. - мінімальний розмір повернення кредиту на кінцеву дату періоду (сума зменшення ліміту кредитування).

При зменшенні ліміту кредитування відповідно до встановленого Графіка, терміном погашення позичальником заборгованості за кредитом, яка перевищує ліміт кредитування, встановлений на наступний строк, є день, що передує дню, з якого починає діяти новий ліміт кредитування.

Згідно з п. 4.4 кредитного договору сторони домовились, що сплата позичальником процентів та комісії здійснюється у валюті кредиту щомісячно в строк з 28-го числа по останній робочий день поточного місяця включно. У випадку порушення позичальником встановлених цим договором строків сплати процентів та/або комісій, сума несплачених в строк процентів, комісій вважається простроченою, переноситься банком на рахунки для обліку прострочених нарахованих доходів.

У пункті 5.2.6 кредитного договору передбачено, що при настанні випадків, передбачених п. 9.2 цього договору, банк має право призупинити подальше кредитування позичальника та/або достроково стягнути (в тому числі примусово шляхом звернення стягнення на заставлене майно) всю заборгованість за даним договором (кредит, проценти, штрафні санкції та інші платежі).

Пунктом 9.2 договору встановлено право банку зупинити подальше кредитування позичальника та/або вимагати дострокового повернення кредиту, сплати процентів та штрафних санкцій, що передбачені укладеним договором, а також відшкодування збитків, завданих банку внаслідок невиконання або неналежного виконання позичальником та/або іншими особами, що є поручителями позичальника, умов даного договору та/або угод, укладених у забезпечення виконання позичальником зобов'язань за цим договором, а позичальник зобов'язаний протягом 10 календарних днів з дати надіслання Банком відповідної вимоги, повернути суму заборгованості по кредиту, що залишилась, сплатити проценти та штрафні санкції, а також відшкодувати збитки, завдані банку, у випадках, передбачених п.п. 9.2.1 - 9.2.10 кредитного договору.

Відповідно до п. 8.1 кредитного договору у випадку порушення термінів повернення кредиту та/або сплати нарахованих процентів користування ним позичальник сплачує банку пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла у період прострочення, від несвоєчасно сплаченого платежу за кожен день прострочення.

30.06.2010 між ТОВ "Український промисловий банк" (далі - первісний кредитор), ПАТ "Дельта Банк" (далі - новий кредитор) та Національним банком України (далі - НБУ) укладений договір про передачу активів та кредитних зобов'язань ТОВ "Український промисловий банк" на користь ПАТ "Дельта Банк" (далі - договір про передачу активів), за умовами якого ТОВ "Український промисловий банк" в порядку, обсязі та на умовах, визначених цим договором, передає (відступає) ПАТ "Дельта Банк" права вимоги за кредитними та забезпечувальними договорами, що забезпечують виконання кредитних зобов'язань перед НБУ, внаслідок чого ПАТ "Дельта Банк" замінює ТОВ "Український промисловий банк" як кредитора, тобто стає новим кредитором у таких зобов'язаннях.

За змістом п. 4.2 договору про передачу активів Публічному акціонерному товариству "Дельта Банк" переходить (відступається) право вимагати від боржників повного, належного та реального виконання обов'язків за кредитними та забезпечувальними договорами.

Пунктом 4.3 договору про передачу активів сторони передбачили, що до ПАТ "Дельта Банк" у власність переходять (відступаються) права вимоги за зобов'язаннями, визначеними в п.п. 1.7, 4.1 цього договору, в обсязі і на умовах, що існували на момент передачі.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст