Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 26.07.2016 року у справі №918/1385/15

Постанова ВГСУ від 26.07.2016 року у справі №918/1385/15

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 161

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 липня 2016 року Справа № 918/1385/15

Вищий господарський суд України у складі: суддя Селіваненко В.П. - головуючий (доповідач), судді Корнілова Ж.О. і Круглікова К.С.

розглянув касаційну скаргу Костопільської центральної районної лікарні, м. Костопіль Рівненської області (далі - Лікарня),

на рішення господарського суду Рівненської області від 17.02.2016 та

постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 25.05.2016

зі справи № 918/1385/15

за позовом комунального підприємства "Костопільводоканал", м. Костопіль Рівненської області (далі - Підприємство),

до Лікарні

про стягнення 104 521,10 грн.

За результатами розгляду касаційної скарги Вищий господарський суд України

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Рівненської області від 17.02.2016 (суддя Романюк Р.В.), залишеним без змін постановою Рівненського апеляційного господарського суду від 25.05.2016 (колегія суддів у складі: Василишин А.Р. - головуючий, Філіпова Т.Л. і Бучинська Г.Б.): позов задоволено; з Лікарні стягнуто на користь Підприємства заборгованість у сумі 104 521,10 грн.

У касаційній скарзі до Вищого господарського суду України Лікарня просить скасувати оскаржувані судові рішення попередніх судових інстанцій та прийняти нове рішення, яким у позові відмовити. Скаргу мотивовано порушенням господарськими судами норм матеріального права.

Відзив на касаційну скаргу не надходив.

Сторони відповідно до статті 1114 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) належним чином повідомлені про час і місце розгляду касаційної скарги.

Перевіривши на підставі встановлених попередніми судовими інстанціями фактичних обставин справи правильність застосування ними норм матеріального і процесуального права, Вищий господарський суд України дійшов висновку про наявність підстав для часткового задоволення касаційної скарги з огляду на таке.

Судові інстанції у розгляді справи виходили з таких обставин та висновків.

17.01.2014 Підприємством та Лікарнею укладено договір на подачу води з комунального водопроводу та прийняття стічних вод у комунальну каналізацію № 73 (далі - Договір), за умовами якого:

- Підприємство забезпечує водопостачання Лікарні до місця приєднання останної до комунальних водопроводів, а також приймає стічні води у комунальну каналізацію та очищує їх. Об'єми і характеристика води та стоків, вид послуг, що надаються, наведені в додатку № 1 до цього договору (пункт 1.1);

- кількість води, використаної Лікарнею, визначається за показаннями перевірених і опломбованих водолічильників (пункт 3.1);

- за відсутності водолічильника кількість використаної води визначається розрахунковим методом згідно з даними Лікарні, до терміну, встановленого пунктом 2.4 даного договору, чи в інших випадках, передбачених законодавством (пункт 3.2 );

- якщо вести облік води за показами засобу обліку неможливо з причин, що не залежать від Лікарні та зафіксовані в установленому порядку (зняття засобу обліку виробником, пошкодження скла, корозія циферблата, припинення нормальної роботи засобу обліку через несправності, що виникли в його механізмі, тощо), кількість використаної води за термін відсутності засобу обліку (але не більше 2-х місяців) визначається за середньодобовою витратою за попередні два розрахункові місяці. Такий порядок зберігається до встановлення нового водолічильника, але не більше 2-х місяців, сплином цього строку та неустановлення нового водолічильника водокористування визначається відповідно до пункту 3.3 "Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27.06.2008 № 190 (далі - Правила № 190) (пункт 3.4);

- Підприємство має право вимагати сплати заборгованості Лікарнею незалежно від моменту її виникнення (пункт 3.9);

- у всіх випадках, які не передбачені цим договором, Підприємство і Лікарня зобов'язані керуватись "Правилами технічної експлуатації систем водопостачання та водовідведення населених пунктів України", "Правилами прийняття стічних вод промислових підприємств у міську каналізаційну мережу", рішенням органів місцевого самоврядування та іншими нормами чинного законодавства (пункт 5.3);

- Договір набуває чинності з моменту його підписання двома сторонами і діє протягом одного року; з моменту набрання чинності даним договором припиняється дія аналогічного договору між тими ж сторонами про той же предмет (пункт 6.1).

На виконання Договору Підприємство протягом 2014 року надало Лікарні послуги з постачання води з комунального водопроводу та прийняття стічних вод у комунальну каналізацію, а Лікарня згідно з виставленими актами виконаних робіт сплатила їх вартість.

Разом з тим Лікарня з січня 2014 року по грудень 2014 року здійснювала споживання води за відсутності приладу обліку.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст